Truskawki - cz.5
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.5
Mnie od paru lat ciekawi odmiana Senga Sengana.
Z wyglądu ponoć bez rewelacji ale parametry (Dużo ekstraktu,barwnika,aromatu) są tak doskonałe że nie wynaleziono lepszej odmiany na przetwory.
Jedząc te owoce na surowo albo robiąc konfitury faktycznie czuć że bije na głowę wszystkie inne odmiany?
Spotkałem się też z teorią że Polka ma podobne owoce ale jest dużo łatwiejsza w uprawie.
Ta Senga faktycznie bez pryskania wypada bardzo marnie bo niszczy ją pleśń i plamistość?
Z wyglądu ponoć bez rewelacji ale parametry (Dużo ekstraktu,barwnika,aromatu) są tak doskonałe że nie wynaleziono lepszej odmiany na przetwory.
Jedząc te owoce na surowo albo robiąc konfitury faktycznie czuć że bije na głowę wszystkie inne odmiany?
Spotkałem się też z teorią że Polka ma podobne owoce ale jest dużo łatwiejsza w uprawie.
Ta Senga faktycznie bez pryskania wypada bardzo marnie bo niszczy ją pleśń i plamistość?
- mandorla
- 200p
- Od: 12 paź 2018, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Senga rzeczywiście jest pyszna, ale nie odważyłam się jej posadzić właśnie ze względu na podatność na choroby. Czy Polka smakowo jej dorówna? Sprawdzę, jak zaowocuje ;)
Pozdrawiam słonecznie, Ika
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno lepsza od Sengi na przetwory jest Dipred .
W ubiegłym roku zbierałam ją po raz pierwszy , smaczna , fajna
truskawka . Co do przetworów , ja robię z tego co mam .
Najlepsze np.dżemy wychodzą mi z tych ostatnich drobnych .
W ubiegłym roku zbierałam ją po raz pierwszy , smaczna , fajna
truskawka . Co do przetworów , ja robię z tego co mam .
Najlepsze np.dżemy wychodzą mi z tych ostatnich drobnych .
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
U mnie też już zaczyna kwitnąć jedna odmiana, dzisiaj odkryłem truskawki spod włókniny, bo zapowiadają spore deszcze. Niech woda lepiej wsiąknie bez włókniny, która będąc mokra mogłaby podusić pędy kwiatowe i liście.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
U mnie pojawiają się dopiero pąki. wszystko mocno opóźnione. Część truskawek była pod wodą i padła.
Wczoraj usunąłem czarną agrowłókninę aby zruszyć ziemię. Niestety w nocy znowu popadało.
Jak tak dalej będzie to w czarnych barwach widzę plony. Nastawiam się na robienie sadzonek i przenosiny truskawek w inną część ogrodu.
Wczoraj usunąłem czarną agrowłókninę aby zruszyć ziemię. Niestety w nocy znowu popadało.
Jak tak dalej będzie to w czarnych barwach widzę plony. Nastawiam się na robienie sadzonek i przenosiny truskawek w inną część ogrodu.
Pozdrawiam Paweł
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
No ja wczoraj przesadzałam. W zeszłym roku posadziłam sobie 6 sadzonek, 3 padły. Z tych 3 zrobiło mi się troszkę odrostów. Wykopałam w sobotę wszystko co się rozmnożyło, mąż dokopał kawałek dodatkowego terenu przy foliaku i z zeszłorocznych 3 zrobiło mi się aż 30 sadzonek.
Jaka odmiana nie pamiętam. Grunt żeby owocowały
Jaka odmiana nie pamiętam. Grunt żeby owocowały
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Ale pierwsze kwiaty Ci przemarzły, a właśnie z tych kwiatów owoce są najdorodniejsze.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Miałam zamiar podłożyć wokół truskawek słomę, niestety , na zamiarach na razie się skończyło. Te wiatry wszystko wywieją a truskawki pięknie kwitną, może mi jeszcze się uda przed dojrzewaniem owoców
Pozdrawiam! Gienia.