Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
Poprzednia część 2 wątku znajduje się tutaj viewtopic.php?f=34&t=99596
Jak u Was z zapyleniem ja mam dwa odmianowe kwitna ale bąki omijają derenia pszczoły też wolą krokusy i inne przysmaki w weekend z godzinę obserwowałem ani jeden owad sie nie zakręcił przy kwiatach
Jak u Was z zapyleniem ja mam dwa odmianowe kwitna ale bąki omijają derenia pszczoły też wolą krokusy i inne przysmaki w weekend z godzinę obserwowałem ani jeden owad sie nie zakręcił przy kwiatach
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
Po moich pszczoły chodziły,mam 9 drzewek to może się pozapylają
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masele Czy to młody krzew? U mnie też bywało kiepsko z owadami, szczególnie jak dereń był jeszcze niewielki. W pierwszych sezonach kwitnienia praktycznie nic się nie zawiązywało. Dopiero jak krzew osiągnął już konkretną wielkość to zaczęły się prawdziwe zbiory. Ale pszczoły dalej wolą krokusy Widocznie nie jest dla nich wystarczająco atrakcyjny. Dodatkowo zaczęły kwitnąć wierzby i mogą odciągać pszczoły od naszych dereni. Większość owadów jakie na nim widuję, to zwykłe muchy.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
Muchy to i ja widuje... Maja ze 4 lata jeden ma 1.5 metra a, drugi moze 80 cm ale cale w kwiatach i juz cos tam owocowaly. Jak na ilosc kwiatow skromnie.
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
To tak samo jak było u mnie. Nie pamiętam dokładnie w jakim wieku mój pokazał co potrafi, ale już planowałem go wyrąbywać, więc raczej później niż wcześniej. Na pewno był większy niż 1,5m. Moje nowsze krzewy derenia osiągnęły w zeszłym, roku delikatnie ponad 2m i miały po parę owocków dosłownie. Wszystkie derenie jakie mam to nn.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 wrz 2013, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam odmianę Słodka Ola. Owocuje w pierwszej połowie września, owoce słodkie, prawie okrągłe, deserowe, bez cierpkości, można porównać do odmiany Korałłowyj Marka. Klasyczne "jesienne wiśnie" - jak to kiedyś derenia nazywanozaorla pisze:Ja mam odmianę Słodka Ola - myślę, że to jest ta sama odmiana. Niestety jeszcze nie owocowała. Kupiona w szkółce z Żabiej Woli.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Moje nie znam odmiany ale kwitną jak oszalałe
Pozdrawiam zagiel
-- 18 kwi 2021, o 16:00 --
Na środku zdjęcia zapyla derenia pszczoła w powiększeniu trochę widać
Pozdrawiam zagiel
-- 18 kwi 2021, o 16:00 --
Na środku zdjęcia zapyla derenia pszczoła w powiększeniu trochę widać
Pozdrawiam zagiel
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Moje dwa derenie są maleńkie, tak z 60 cm wysokości. 1,5 roku temu sadzone. w tamtym roku jeden z nich miał dwa kwiatki zaledwie. W tym roku oba obsypane kwiatami. Mam odmianę żółtą i czerwoną, Alosza i Szafer. Może jakieś owoce wydadzą? Choć trudno uwierzyć ze na takim maleństwie coś dałoby radę urosnąć.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Mój pięknie kwitł ale jest sam w ogrodzie. Ma sąsiad w odległości ok. 20 metrów, po cichu liczę, że owady zrobiły co trzeba. Kiedy będzie widać zawiązki? Czy już je widać ale u mnie nie ma?
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Na razie kwitną zawiązki będą jak kwiaty znikną
-- 19 kwi 2021, o 18:26 --
Pozdrawiam zagiel
-- 19 kwi 2021, o 18:26 --
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na moich jest pełnia kwitnienia. Pszczoły miodne oblegają krzewy. Murarek i trzmieli nie stwierdziłem. Jak nie przywali mocny przymrozek, to będzie urodzaj na owoce. Aż się martwię nad rozdysponowaniem. Na moje potrzeby wystarczy owoców z kilku krzewów. Teraz kwitnie szpaler prawie 100mb.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
To ja mam tylko 5 sztuk dwie kwitnące a trzy jeszcze nie bo mają po 50 cm ale rosną i doczekam owocków taką mam nadzieję
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 kwie 2017, o 09:50
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje część 3
"Witam moje też kwitną i nie straszne im takie temperatury a nalewka z poprzedniego sezonu jeszcze nie wypita
Pozdrawiam zagiel
-- 13 kwi 2021, o 14:16 --
Pirat zostaw na razie obciąć zawsze możesz zobacz co wyrośnie"
Zagiel na razie nadal rośnie, ale nie mam 100% pewności że będzie to zaszczepiona odmiana.
Na ostatnim przed pandemią festiwalu derenia kupiłem dwie odmiany derenia w doniczkach chyba 2l ( Swietłaczok i Wydubiecki) i obydwa mi się nie przyjęły.
Gdyby nie pandemia pewnie bym reklamował (mam gdzieś nawet wizytówkę szkółki). Ale jak pech to pech..
pozdrawiam
Pirat
Pozdrawiam zagiel
-- 13 kwi 2021, o 14:16 --
Pirat zostaw na razie obciąć zawsze możesz zobacz co wyrośnie"
Zagiel na razie nadal rośnie, ale nie mam 100% pewności że będzie to zaszczepiona odmiana.
Na ostatnim przed pandemią festiwalu derenia kupiłem dwie odmiany derenia w doniczkach chyba 2l ( Swietłaczok i Wydubiecki) i obydwa mi się nie przyjęły.
Gdyby nie pandemia pewnie bym reklamował (mam gdzieś nawet wizytówkę szkółki). Ale jak pech to pech..
pozdrawiam
Pirat