Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
Re: Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia
Ninia. Dziękuję za szybką odpowiedź . Gałązka jest zdrewniała i nawet moim dość mocnym paznokciem nie jestem w stanie zdrapać tej wierzchniej warstwy, jednak podczas przycinania zaraz po wniesieniu do mieszkania widziałam, że przekrój jest intensywnie zielony. Czy to również mogę odczytywać za znak? ;)
- jarha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Co mogę zrobić teraz z tą bugenvillą? Przezimowała w chłodnym pokoju, wypuściła listki. Postawiłam ją na południowym parapecie (do zdjęcia przestawiłam na podłogę, żeby byla bardziej widoczna). Myślę, że powinnam trochę skrócić tę długą gałąź. Chciałabym też przesadzić ją do lepszej ziemi (kupiłam podłoże do roślin śródziemnomorskich).
Co najpierw? Przesadzanie czy przycięcie?
Jak dużo skrócić? Czy jest sens próbować ukorzenić ucięty pęd?
Bardzo proszę o poradę
Co mogę zrobić teraz z tą bugenvillą? Przezimowała w chłodnym pokoju, wypuściła listki. Postawiłam ją na południowym parapecie (do zdjęcia przestawiłam na podłogę, żeby byla bardziej widoczna). Myślę, że powinnam trochę skrócić tę długą gałąź. Chciałabym też przesadzić ją do lepszej ziemi (kupiłam podłoże do roślin śródziemnomorskich).
Co najpierw? Przesadzanie czy przycięcie?
Jak dużo skrócić? Czy jest sens próbować ukorzenić ucięty pęd?
Bardzo proszę o poradę
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jarha - Ja bym nie obcinała tylko próbowała wyprostować i przywiązać do kołeczka. Na wiosnę pięknie się rozrośnie , a na końcu każdego przyrostu będą kwiatuszki.
Flame
Flame
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewidentnie niedobory. Przesadź odczekaj z trzy - cztery tygodnie i możesz zacząć regularnie nawozić. Rośliny nawozimy regularnie, sama woda plus od czasu do czasu nawóz nie wystarczy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzień dobry,
jestem tu nowa chociaż czasem czytałam ten wątek, żeby dowiedzieć się czegoś o pielęgnacji bugenwilli.
Posiadam kilka egzemplarzy tego kwiatka, jeden mam ok. 3 lat i właśnie odnośnie jego chciałam zadac pytanie. Kwitnie co roku bardzo obficie, ale praktycznie nie rośnie. Ma jedna główną gałąź i może ze 2 ok. 10 cm. Czym może być to spowodowane? Przecież to pnaczę, a więc powinna rosnąć dosyć intensywnie. Zależałoby mi żeby jednak trochę podrosła.
Pozdrawiam,
Paulina
jestem tu nowa chociaż czasem czytałam ten wątek, żeby dowiedzieć się czegoś o pielęgnacji bugenwilli.
Posiadam kilka egzemplarzy tego kwiatka, jeden mam ok. 3 lat i właśnie odnośnie jego chciałam zadac pytanie. Kwitnie co roku bardzo obficie, ale praktycznie nie rośnie. Ma jedna główną gałąź i może ze 2 ok. 10 cm. Czym może być to spowodowane? Przecież to pnaczę, a więc powinna rosnąć dosyć intensywnie. Zależałoby mi żeby jednak trochę podrosła.
Pozdrawiam,
Paulina
- jestem_zielona
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 kwie 2021, o 12:07
Czy ma ktoś bugenwillę Sakura i mógłby pokazać kwitnącą roślinę?
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Witajcie, to mój pierwszy sezon zimowy z bugnwillą. Ma się dobrze, lekko podlewam, siedzi w garażu około 12 st.
Czy już czas ją przyciąć i zabrać do jaśniejszego i cieplejszego miejsca czy za wcześnie?
Czy już czas ją przyciąć i zabrać do jaśniejszego i cieplejszego miejsca czy za wcześnie?