Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Brzoskwinia, morela, nektaryna - 2cz. (2018 - )

Post »

jokaer pisze:Nie chcę nic mówić, ale zapowiadają załamanie pogody i na środę przymrozek ze śniegiem.

Brzoskwinie już się przymierzają do otwierania pąków.

Co do sadzenia. Różnie z tym jest jeśli chodzi o porę.
Ja też preferuję jesień. Jednak zasadniczym elementem jest tu dobre zdrewnienie sadzonek.
W ub.r posadziliśmy 6 brzoskwinek i widać było, że nie są super zdrewniałe.
Jedna, najsłabiej zdrewniała przemarzła prawie cała.
Ocalała część, która była zakopczykowana i w ciągu roku ładnie odbiła.
Jolu, jesienne sadzenie drzew wyniosłem z nauk moich babć. Przyjmują się najlepiej. Od lat polecam legnicką szkółkę p. Wyrzykowskiej lub ze Żłobizny spod mojego Brzegu "Eko-ogrodnik". 100% przyjęć. Solidny materiał.
Morele u nas kwitną, a i brzoskwinie i nektaryny rozchylają kwiaty. Są po trzech opryskach lecytyną, a wokół pni w sadku owocowym pięknie rosną czosnki działające jako antybiotyk na korzenie drzew. Zimy mroźnej, jak w innych regionach nie było, jednak nektarynki i brzoskwinie, jak i w pełni kwitnienia mirabelki, mają ok. tygodniowe opóźnienie. Jest prawie połowa kwietnia, zatem typowy czas, gdy wszystkie drzewa kwitną lub zakwitają. Zapowiadane przymrozki nie zaszkodzą im, bo przecież do 21 kwietnia mam normalny termin kwietniowych przymrozków do -3 st. C.
ObrazekObrazek

Obrazek
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W ubiegłym roku morele u mnie zaczęły kwitnąć 15 marca a teraz kwitną wcześnie i średnio kwitnące a średnio późno kwitnący Hargrand jeszcze nie zaczął kwitnąć .
W przypadku Brzoskwiń jedna w pełni kwitnienia od tygodnia a inne dopiero zaczynają kwitnąć .
Najbezpieczniej kupować odmiany później kwitnące takie jak Somo , Sirena , Bergeron , Węgierska Wczesna - (Ungarische Beste) , Kijewskij Krasen , Hargrand , Orangered , Darina ,. Robada, Veharda .
Odmiany na chłodne regiony i nie tylko : https://www.ogrodinfo.pl/sadownictwo/mo ... i-na-mroz/
macgizycko
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2011, o 17:49

Post »

Witam.

U mnie zarówno morela i brzoskwinia dopiero pączki otwierają. Na mazurach wegetacja jest opóźniona o około 2 tygodnie zawsze względem reszty kraju. Pnie mam pobielone.

Im później tym lepiej, bo w tamtym roku jak miałem zalążki owoców moreli przyszedł przymrozek majowy i zalążki z czarniały.
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

U mnie morele i brzoskwinie zaczynają otwierać pąki. Na early orange pojawił się pierwszy otwarty kwiat. Nie bieliłem kory.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Wegetacja w Legnicy szybciej rusza niż we Wrocławiu w kierunku wschodnim i północno wschodnim najpóźniej ale przymrozki też są później .
U mnie w tamtym roku ostatni mróz był ok.20-25 kwietnia a morele zaczęły kwitnąć 15 marca , dodam że mróz w moim rejonie w maju jest raz na kilka lat .
Wytrzymałość kwiatów moreli na mróz :
-przed zakwitnięciem do -4.5*C do -10 *C
-podczas kwitnienia od -3 do -5,5
-po przekwitnięciu od -1 do -5
-podczas zawiązywania owocu od -0,5 do -4,5
-na zawiązany owoc od -0.5 do -3
adam_k27 -Ile najwięcej miałeś owoców z drzewa bo moja early orange ma zawsze dużo mniej owoców niż reszta odmian .
Jeśli będziesz dosadzał morele to te odmiany mogą cię zainteresować : https://www.ogrodinfo.pl/sadownictwo/mo ... i-na-mroz/
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

Ja mam młodziutkie drzewka 3 lata temu sadzone. 2 morele i 2 brzoskwinie. W tamtym roku morele nie kwitły jeszcze, brzoskwinie zaś były obsypane kwiatami i miały potem mnóstwo małych owocków. Tyle że 15 maja przyszedł mróz -7 i było po owocach. W tym roku zobaczymy, może uda się skosztować jakiegoś owocu.

Dzięki za link. Szkoda że nie miałem tej wiedzy gdy sadziłem. Z moreli mam early orange i sirena, a brzoskwinie harnaś i inka.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Moje nektaryny, mimo zimna i deszczu, otwierają kwiaty, choć są już spóźnione z kwitnieniem, jak i brzoskwinie.
Obrazek
A co do wspomnianej w dyskusji długości okresu wegetacyjnego, to dorzucam parę map.

ObrazekObrazekObrazek
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Post »

U mnie jeszcze wczoraj spadł śnieg. Często podróżuje po kraju i wiosną wyraźnie widać różnicę w starcie wegetacji. Ale sam start nie przesądza o powodzeniu uprawy. Jest jeszcze wiele czynników decydujących jak choćby nasłonecznienie.
Obrazek
Dlatego drugim co do wielkości rejonem uprawy brzoskwiń i moreli, po Dolnym Śląsku jest rejon Sandomierza. Gdzie zdarzają się zimy z temperaturami blisko - 25. A start wegetacji jest o co najmniej 2 tygodnie późniejszy niż w okolicach Wrocławia.
To i owo opuncjowo Marcina
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy orientujecie się może, jak sprawuje się brzoskwinia płaskoowocowa? Posadziłem jesienią jedno drzewko dla żony, która je bardzo lubi, ale nie znam kompletnie odmiany.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zapewne chodzi Ci o oferowaną w sklepach jako "ufo". Jakbym miał jeszcze miejsce w ogrodzie to pewnie i u mnie by ona wylądowała. Próbował ktoś doszczepiać brzoskwinię do moreli?
Pozdrawiam,
Tomek
boru
50p
50p
Od: 28 lut 2015, o 16:30

Post »

u mnie też jeszcze pąki w blokach startowych. Można jeszcze miedzianem je popsikać ? Do poniedziałku jeszcze będzie trochę padać.. ale od wtorku ciepło i słońce więc pewnie kwaity wystrzelą
Obrazek
boru
50p
50p
Od: 28 lut 2015, o 16:30

Post »

boru pisze:co to za koleś robi sobie mieszkania w środku ? Jak mu przeciwdziałać?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
i jeszcze podbiję pytanie związane ze szkodnikiem - co to za koleś sobie urządza domek z salonem w moich brzoskwiniach?
qwerty63
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 mar 2010, o 12:42

Post »

Pewny nie jestem ale może owocówka? Osobiście na brzoskwiniach nie miałem z nimi problemu, zawsze to śliwki są mocno przez nie zniszczone. Jeśli masz tego nie więcej jak kilka procent uszkodzonych owoców to chyba lepiej pozwolić im zostać ;) a sobie zagwarantować owoc bez chemii :) W przeciwnym wypadku poczytać o ochronie przed owocówkami, choć jest trochę trudno trafić z opryskiem w 'fazę czarnej główki'...

Ja dziś też z pytaniem, bo pod Krakowem moja morelka Early Orange zakwitła pare dni temu a pozostałe kilka morelek zaczynają kwitnąć teraz... Martwi mnie że jest tak zimno i mokro, czy nie trzeba ich chronić przed brunatną zgnilizną? Jeśli tak to czym, zarówno miedzian jak i topsin mają temperaturę stosowania minimalną na chyba koło +5stopni...
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”