Filodendron - problemy z liśćmi
- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Filodendron - problemy z liśćmi
Norbert Topsin jest w Mrówce np, z firmy Target, ;) także jest do dostania, była ostatnio nowa dostawa.
Co do philodendrona, mój imperial green też zmarzł i niestety nie udało mi się to uratować.
Co do philodendrona, mój imperial green też zmarzł i niestety nie udało mi się to uratować.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O dobrze wiedzieć, myślę że ta informacja przyda się innym.
Tak, niestety przemarzniętej rośliny nie zawsze da się uratować. Wszystko zależy od stopnia uszkodzenia tkanek, a zwłaszcza stożka wzrostu. Stożek wzrostu jest zwykle dość dobrze chroniony, ale są określone granice. Należy wziąć pod uwagę, że przy przemarznięciu zwykle wchodzi infekcja grzybowa, która jeśli zbyt szybko się rozprzestrzeni to może doprowadzić do śmierci rośliny.
Tak, niestety przemarzniętej rośliny nie zawsze da się uratować. Wszystko zależy od stopnia uszkodzenia tkanek, a zwłaszcza stożka wzrostu. Stożek wzrostu jest zwykle dość dobrze chroniony, ale są określone granice. Należy wziąć pod uwagę, że przy przemarznięciu zwykle wchodzi infekcja grzybowa, która jeśli zbyt szybko się rozprzestrzeni to może doprowadzić do śmierci rośliny.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p
- Od: 3 gru 2019, o 19:43
Swoją drogą czytałam dziś o tym Topsinie i faktycznie sprzedaż ma być to końca sierpnia tego roku bodajże, wszystko co działa Unia wycofuje.. Ciekawe co będziemy stosować na choroby grzybowe.. Octenisept i plasterek? Przepraszam że nie ma temat.. Ale musiałam..
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie, dawno nic nie pisałam. No więc, zacznę od filodendrona. Otóż przed chwilą otrzymałam przesyłkę. Kupiłam sobie filodendrona podwójnie pierzastego. Zastanawiam się czy go zostawić czy zwrócić. Po pierwsze mam skojarzenia, że wyglądem przypomina chwast
Po drugie najważniejsze, na kilku liściach znalazłam w zagłębieniu taką pajęczynę. Zastanawiam się czy to od pająka, a czy to przędziorki? Pozdrawiam serdecznie Alicja
Po drugie najważniejsze, na kilku liściach znalazłam w zagłębieniu taką pajęczynę. Zastanawiam się czy to od pająka, a czy to przędziorki? Pozdrawiam serdecznie Alicja
- norbert76
Zwykła pajęczyna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Od tygodnia mam niewielkiego filodendrona rojo congo, przyszedł do mnie z takimi plamami na brzegach liści które cały czas rosną. Widać je dopiero jak spojrzy się pod słońce, liść staje się jakby półprzezroczysty. Szkodników nie widać, przyszedł do mnie z ziemią bardzo suchą a na jeszcze nierozwiniętym liściu też widać chyba taką zmianę. Co może być tego przyczyną?
- norbert76
Niedobory składników odżywczych. Przesadź do nowego właściwego podłoża - szczegóły w wątku, odczekaj miesiąc i do jesieni co 2 tygodnie mineralnym nawozem do roślin zielonych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
MartiRza
Potrzebne zdjecie całej rośliny. Może to być obrzęk wodny (oedema)
Alicja-2021
Poszukaj wełnowców
Potrzebne zdjecie całej rośliny. Może to być obrzęk wodny (oedema)
Alicja-2021
Poszukaj wełnowców
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- norbert76
O, a to ciekawe z tym obrzękiem, o którym wspomniałaś.
Zauważyłem to ostatnio na swoim Filodendronie verrucosum, właśnie takie ciemne plamy gdy zbyt mocno podlałem, a dodatkowo była podwyższona wilgotność powietrza.
Tylko teraz mam przy okazji dwa pytania, czy plamy te nie powinny być zawsze ciemniejsze od koloru blaszki liściowej?
I drugie, czy obrzęk nie występuje tylko właśnie po obfitym podlaniu i przy określonych warunkach otoczenia? Tutaj forumka wspomina, że podłoże było suche.
Zauważyłem to ostatnio na swoim Filodendronie verrucosum, właśnie takie ciemne plamy gdy zbyt mocno podlałem, a dodatkowo była podwyższona wilgotność powietrza.
Tylko teraz mam przy okazji dwa pytania, czy plamy te nie powinny być zawsze ciemniejsze od koloru blaszki liściowej?
I drugie, czy obrzęk nie występuje tylko właśnie po obfitym podlaniu i przy określonych warunkach otoczenia? Tutaj forumka wspomina, że podłoże było suche.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do Raflezja
Otóż nie zauważyłam żadnych żyjątek na liściach. Napisałam do sprzedawcy i też mi odpowiedział tak jak napisał mi Norbert, że to zwykła pajęczyna. Generalnie roślina wygląda na żywotną. Muszę tylko przesadzić do odpowiedniego podłoża oraz do większej doniczki, gdyż wychodzą od spodu korzenie. Zobaczymy czy coś się pojawi. Tak poza tym, to dziwi mnie to, że sprzedawca, czy też pracownik nie zadał sobie odrobinę trudu, aby daną roślinę przetrzeć szmatką przed wysyłką.
Pozdrawiam
Alicja
Otóż nie zauważyłam żadnych żyjątek na liściach. Napisałam do sprzedawcy i też mi odpowiedział tak jak napisał mi Norbert, że to zwykła pajęczyna. Generalnie roślina wygląda na żywotną. Muszę tylko przesadzić do odpowiedniego podłoża oraz do większej doniczki, gdyż wychodzą od spodu korzenie. Zobaczymy czy coś się pojawi. Tak poza tym, to dziwi mnie to, że sprzedawca, czy też pracownik nie zadał sobie odrobinę trudu, aby daną roślinę przetrzeć szmatką przed wysyłką.
Pozdrawiam
Alicja
Philodendron Malay Gold - żółknięcie liście oraz plamki
Witam,
Od pewnego czasu mam problem z moim Philodendron Malay Gold, liście zaczynają się zwijać, żółknąć i usychać, pojawiają się małe plamki na liściach.
Ziemie mam specjalistyczną do tego typu kwiatów, przepuszczalną, podlewam go raz w tygodniu.
Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną, zastanawiam się nad poparzeniem od słońca lub w miejscu, którym stał (parapet) zacząłem otwierać okno, może został przewiany ?
Nie sądzę abym go przelał bo liście traci z góry jak i z dołu.
Jakieś wskazówki sugestie ? Ktoś się już może spotkał z tego typu problemem ?
Zdjęcia zmniejszyłam,patrz regulamin forum/Karo
Od pewnego czasu mam problem z moim Philodendron Malay Gold, liście zaczynają się zwijać, żółknąć i usychać, pojawiają się małe plamki na liściach.
Ziemie mam specjalistyczną do tego typu kwiatów, przepuszczalną, podlewam go raz w tygodniu.
Nie mam pojęcia co może być tego przyczyną, zastanawiam się nad poparzeniem od słońca lub w miejscu, którym stał (parapet) zacząłem otwierać okno, może został przewiany ?
Nie sądzę abym go przelał bo liście traci z góry jak i z dołu.
Jakieś wskazówki sugestie ? Ktoś się już może spotkał z tego typu problemem ?
Zdjęcia zmniejszyłam,patrz regulamin forum/Karo
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Re: Philodendron Malay Gold - żółknięcie liście oraz plamki
Mi to wygląda na przędziorka.
- norbert76
Wpierw sprawdź czy nie ma szkodników, z obu stron liści - dobrze jest użyć szkła powiększającego, w podłożu.
Następnie jaka to wystawa? Jaką ilością wody podlewasz? Do kolejnego podlania przesycha tylko wierzchnia warstwa podłoża czy całość?
Następnie jaka to wystawa? Jaką ilością wody podlewasz? Do kolejnego podlania przesycha tylko wierzchnia warstwa podłoża czy całość?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta