Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu, pozwól, że i ja pochwalę kwitnące tulipany, a przy okazji również piękną kępę narcyzów. ;:138 ;:138
U mnie ułudka też łazi sobie szeroko i nie wszystka zakwitła. ;:223 Już miałam zamiar część wyeksmitować na kompost, ale na szczęście napatoczyła się jedna z sąsiadek, która z radością przygarnęła całą kępę przeznaczoną do utylizacji. :tan

Zimno i mokro u mnie, toteż siedzę w domu, by nie złapać jakiegoś przeziębienia w oczekiwaniu na drugą dawkę Pfajzera.
Przy tej okazji dokładniej przyglądam się sadzonkom wegetującym na parapetach i ze smutkiem muszę przyznać, że pomidorkom się taka wegetacja nie podoba. ;:185 A obiecywałam sobie już nigdy ich nie wysiewać.... ;:24 ;:24

Miłego weekendu, Soniu. ;:196 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, u Ciebie jak zwykle Exotic Emperor są niezawodne ;:oj zawsze wiadomo, że jak się do Ciebie zajrzy w odpowiednim czasie, to można się nimi nacieszyć. To są śliczne tulipany, ale u mnie tylko w pierwszym roku takie były, a następnym pokazało się jedynie kilka, na dodatek źle wykształconych kwiatków.
Sasankę uchwyciłaś w idealnym momencie, wygląda jak srebrny kielich ;:oj
Czosnki będę mogła w tym roku liczyć na pęczki, wysiały się w milionach siewek ;:222 Próbuję je wyciągać, ale maleńkie cebulki cwanie ukryły się bardzo głęboko i zazwyczaj wyciągam sam szczypiorek, a właściwie czosneczek ;:306
Ciepełka na weekend ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Już się nie mogę doczekać kiedy i moje tulipanki zakwitną ;:65 Twoje prezentują się zjawiskowo. A czemu szafirki tylko w donicy? Je też jedzą nornice? U mnie gdy gryzonie dorwały się do rabaty cebulowej wyjadły tylko tulipany, resztą wzgardziły na szczęście dla mnie :wink:
Cieszę się, że prymulka wykazała się taką wolą życia, ma piękny kolor ;:173
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu jednak u Ciebie jest o wiele cieplej i wszystko tak pięknie kwitnie ;:215
Sasanki też ślicznie się otworzyły, ;:333 a u mnie ciągle skulone i tylko marnieją ;:223
Żurawki w opłakanym stanie i w tym roku też je wyeksmituję :wink:
Pozdrawiam gorąco i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196 ,
Też chcę takie zagęszczenie narcyzów. :lol:
Jak to się robi ? Co posadzę, to mam same szczypiorki i tylko pojedyncze gdzieś kwiatki.
Co robię nie tak ?
Pozdrawiam cieplutko ;:3 :wit
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, ale masz śliczne bukiety tulipanów i narcyzów ;:138 Sasanka w purpurowym kolorze śliczna ;:167 Żurawkami się nie martw, na pewno się ukorzenią, one bardzo łatwo się korzenią.

Miłej niedzieli ze słoneczkiem ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit przepiękne te kępy tulipanów, narcyzków ;:215
Filetowe sasanki śliczne i piękne zdjęcie ;:180
Berberskowe kolorki taki inne, śliczne.
Pozdrawiam Sonieczko ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu wielkością warzyw jestem zaskoczona, kiedy je wysiewałaś. Tulipanki bardzo lubię, podziwiam kwitnienia, nie ma jak sadzenie w dużych grupach. A znasz nazwę tej odmiany https://images91.fotosik.pl/494/a60ad6e6f6729633.jpg ma bardzo ładny kształt i kolor kwiatu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Rano pojechałam do szkółki po rośliny do ogrodu syna. Zimno przenikliwe, więc zabrałam się za domowe prace. Koło siedemnastej zrobiło się cieplej, więc przygotowałam donice i dołki pod pomidory. Rozsypałam też sporo kompostu na rabaty.
Pomidory małe, ale wyciągają się, chyba przyspieszę przesadzanie do półlitrowych kubków.

Iwonko Exotic u mnie niezawodny. Niestety różowe donicowe w tym roku jakąś chorobę chyba złapały, kwitną pojedyncze, a liście mają zdeformowane końcówki. ;:222
Czosnki zaczynają mnie przerażać, strasznie się mnożą. Odrastają chyba z cebulek przybyszowych lub też z siewek po całym ogrodzie.
Dziękuję. ;:196 Weekend zajęty gotowaniem, pieczeniem i wnusią. :D

Obrazek

To właśnie te chore tulipany.

Obrazek

Moniczko miło Cię znowu gościć. ;:180 Moje sasanki po ostatnich rewolucjach, podeptane lub przesadzane, więc tylko pojedyncze kwiaty pokazały. ;:174

Obrazek

Małgosiu szafirki miałam kilka lat temu w formie długiej rzeczki na skarpie. Niestety tak się rozpanoszyły, że musiałam wykopać wszystkie rośliny, bo szafirki wrosły w każdą. ;:222 Większość oddałam, a największe wsadziłam do donic i tak mi się najlepiej podobają. Nikomu nie zagrażają.
Różowa prymulka ma osiem lat. ;:173 Nigdy nie była odmładzana, więc się zmobilizowałam i na szczęście udało się uratować przed całkowitym pożarciem przez opuchlaki.

Obrazek

Halinko u mnie zimno jak wszędzie, ale kilka cieplejszych dni wystarczyło, by najwcześniejsze tulipany zakwitły.
Żurawki niestety trzeba co trzy lata odmładzać. Mam ich dużo, więc nie każde dopatrzyłam, a są przysmakiem opuchlaków. To właśnie z nimi przyniosłam na początku ogrodowania te paskudy. ;:223
Dziękuję, ;:196 dziś późnym popołudniem zrobiło się cieplej, to trochę popracowałam w warzywniku.

Obrazek

Halszko dziękuję. ;:196 Narcyzy jak prymulka, osiem lat nie ruszane. ;:171 W tym roku koniecznie trzeba rozsadzić, bo mają coraz mniej kwiatów. Zmobilizowała mnie sąsiadka, która prosiła o podzielenie się.
Niestety większość kwiatów odwrócona w stronę płotu, bo to południowa strona.

Obrazek

Aniu dziękuję, ;:196 nareszcie możemy więcej kwiatów i liści zobaczyć w ogrodach. Szarość mnie męczyła strasznie, jestem uzależniona od słońca.

Obrazek

Dorotko większość warzyw rośnie w skrzyniach przykrytych włókniną. Część wysiałam w grudniu, a część w któryś ciepły, marcowy dzień. W gruncie też przykryłam podwójną włókniną, więc szybko wykiełkowały. ;:215
Kwitną truskawki i poziomki, ale nie da się zdjąć włókniny, bo nocą przymrozki. Co roku o tej porze już pszczoły pracowały na ich kwiatach.
Na zdjęciu Exotic Emperor, niezawodne tulipany. Mam ich około sto, ale jeszcze niektóre nie kwitną.

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zgubiłam Twój wątek.
Ale już jestem
Przepiękna wiosna. Niesamowite łany narcyzów.
Szkoda, że u mnie zupełnie nie chcą rosnąć.
Już kwitnie floks? ;:oj
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Soniu to rozumiem, dlaczego masz takie duże warzywka. Tulipany zapewne złapały jakiegoś grzyba, jedna odmianę też mi tak załatwiło, mam tylko marne liście.
Pomimo zimnych nocy, Twój ogród pięknie kwitnie, aż miło na dłużej zawiesić oko :lol:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Rano mocno padało, ale w południe już wyjrzało słońce, więc zadoniczkowałam kilkanaście traw dla ogrodu syna. Zdjęłam też włókninę ze skrzyń z warzywami. Wsadziłam dalie do gruntu, bo już mnie denerwowały w skrzynce. Miniaturowe do donic w ciągu tygodnia wypuściły liście. :tan Dziś już stoją na dworze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu aż wstyd sie przyznać, ;:171 że narcyzy od przyjaciółki, rosną nie rozsadzane osiem lat. Niedługo zakwitną jeszcze białe, tradycyjne, rosnące w podobnym zagęszczeniu. Mają trudne stanowisko, rosną w korzeniach hibiskusów, przy samym betonowym murku.
Floksy szydlaste już mocno zaawanasowane w kwitnieniu. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko tulipany już wyrzuciłam do utylizacji, boję sie o pozostałe. ;:174
Z warzyw się wyjątkowo cieszę, bo nie mam szklarni, a mimo to jutro na śniadanie będzie rzodkiewka i młody szczypior. ;:108
Starszy wnusio już zaglądał, czy są małe pozoiomki lub truskawki. ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

U Ciebie chyba dużo cieplej, bo wszystko w rozkwicie ;:167
Własne nowalijki pycha na śniadanko ;:108
Oprócz truskawek muszę się rozejrzeć właśnie za poziomkami, żeby Filipek sobie skubał :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”