Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu, w szklarni cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.6

Post »

Jeżeli nie masz porządnego wietrzenia , nie upychaj . Lepiej mniej sadzonek i większe odstępy. Bo skończy się to tylko chorobami i w efekcie niewiele zbierzesz.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ebabka pisze:Anula, a trawę na ciepłą grządkę już nakosiłaś, czy zapas ubiegłoroczny :wink: . Chyba ususzę siana na przyszły sezon, bo teraz nie miałam z czego zrobić i nie bardzo ciepła wyszła :(
Dzisiaj przed szóstą pod folią tylko 5,5 stopnia i od wczoraj 9 KW zużyte, czyli farelka 1000 W z nawiewem nie dała rady podgrzać więcej. Chyba zacznę stawiać znicze ? Pomidory i tak zsiniały, a będzie taniej. Mróz na dworze był -4.
Sadzone na wpół leżąco z podpórkami.
Obrazek
Taniej nie wyjdzie niestety bo nie ma cudów, koszt wytworzenia energii cieplnej grzałką rezystancyjną nie jest najtańszy (pompa ciepła mogłaby dać 3x więcej) ale też paliwo jak wkład do znicza nie wyjdzie taniej. Żeby zastąpić farelke 1kw musiałabyś zapalić tych zniczy kilkadziesiąt. Jakieś 3x taniej niż prąd wychodzi gaz, może promiennik na butlę albo coś w tym stylu byłoby też wyjściem.
Pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

:wit Co do promiennika gazowego u mnie nie wychodziło to zbyt tanio
w przeliczeniu na kilogram pomidorów . :wink:
Wkłady do zniczy przykryte doniczką ceramiczną stosuję i przyznam się
wstydliwie , że dolewam do nich oleju po pączkach . Podobno to nieekologiczne ,
chociaż nie wiem dlaczego . :oops:
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Anula - wczoraj też patrzyłam łakomie na swój zużyty jednorazowo olej, bo przypomniałam jakiś filmik o zanurzonej świeczce w oleju, ale teraz nie mogę znaleźć tego filmiku. Świeca stała jakoś przymocowana w wysokiej puszcze blaszanej, pełnej oleju, jakby parę sztuk postawić, trochę by pomogło. Irena - Rzepka, to ma fajnie - kozulką dogrzewa ;:306
Ale zbliża się koniec ;:138 większych przymrozków i zaczną się inne pomidorowe perypetie :heja
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olej spożywczy będzie miał energię ok. 10kWh na litr czyli jeśliby tę samą ilość energii spróbować wytworzyć z prądu grzałka oporową to wyjdzie ok. 7,5 zl
Aby wytworzyć podobną ilość energii z np. gazu ziemnego to potrzebujemy prawie metr sześcienny czyli koszt ok. 1,5zl
Za tę cenę to tych zniczy za dużo nie da się nakupić a ich wartość opałowa to będzie jakieś 1/8 tego co mielibyśmy z gazu za ten sam koszt.
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Tomek - dziękuję za wyliczenia, na pewno wszyscy skorzystają, bo nie każdy ma do wyliczeń zacięcie, a wiedza przydatna. Gazu nie mam i tak już ciepło idzie, to koszty prądu wytrzymię :D Mogłabym farelkę włączyć na 2000W, ale nie wiem czy instalacja wytrzyma, bo jak włączam czajnik 2 tys. i nieopatrznie podgrzewacz przepływowy 3,3 tys, np. do zmywania to wysadzam korki. Teraz codziennie rano jadę na działkę sprawdzić, czy nikt przypadkiem prądu nie wyłączył :lol:
Pozdrawiam Eugenia
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

massur pisze:Olej spożywczy będzie miał energię ok. 10kWh na litr czyli jeśliby tę samą ilość energii spróbować wytworzyć z prądu grzałka oporową to wyjdzie ok. 7,5 zl
Aby wytworzyć podobną ilość energii z np. gazu ziemnego to potrzebujemy prawie metr sześcienny czyli koszt ok. 1,5zl
Za tę cenę to tych zniczy za dużo nie da się nakupić a ich wartość opałowa to będzie jakieś 1/8 tego co mielibyśmy z gazu za ten sam koszt.
Po pierwsze nie każdy ma gaz ziemny doprowadzony do tunelu ;) Licząc koszt gazu z butli i uwzględniając jego większą kaloryczność to wytworzenie 10kWh energii już będzie kosztować ok 7-8zł jeśli się nie mylę?
Literatura podaje wartość opałową dla wosków parafinowych jak i oleju +/- 40MJ/kg. Do wytworzenia 10kWh energii potrzebujemy 1kg paliwa. Koszt ok. 10zł.
Oczywiście samo paliwo to tylko jeden z elementów i porównywanie samych liczb nie jest miarodajne. Ważna jest efektywność ogrzewania powietrza przy spalaniu tego paliwa.
Nie podejmuję się porównania różnych metod ogrzewania różnymi paliwami, chyba najlepiej byłoby zrobić testy terenowe z pomiarem temp. w tunelu i na zewnątrz. Na pewno jedna farelka 1kW będzie słabiej ogrzewać niż 10 farelek 100W z tym się chyba zgodzicie?
Sam wkład do znicza przy spalaniu będzie miał znikomą efektywność, ale jeżeli zawiesimy nad nim konstrukcję z dwóch glinianych donic sytuacja będzie dużo lepsza. Nie mam farelki nie mam promiennika gazowego więc na początek doszedłby mi jeszcze koszt ich zakupu. Z powyższych powodów ja nie skreślam zniczy. Przy zniczach nad roślinami można zrobić niższy podnoszony na dzień tunelik we właściwym tunelu i umieścić w nim znicze. W ten sposób podniesiemy efektywność ogrzewania przez zmiejszenie objętości powietrza.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ja robiłem testy i w moim tunelu 4 znicze z deflektorami z cegły nie miały mierzalnego wpływu na temperaturę, farelka 1kW podnosi dosyć szybko temperaturę o ok. 4-5 stopni. Więc znicze miałyby zapewne sens tyklo jeśli byłoby ich dużo lub mini konstrukcja z agrowłókniną. Ale idąc tym tokiem to i farelka byłaby bardziej efektywna gdyby jej objętość do ogrzania zmniejszyć.
A jeszcze wracając do gazu z butli (propan-butan) to ma on mniej więcej przelicznik kg/metr sześcienny ziemnego x1,25
Butla 10kg kosztuje ok. 50zl i daje tyle ciepła co 12-13 metrów sześciennych ziemnego. To wyjdzie jakieś niecałe 3zl za 10kWh energii.
A jak się to ma to parafiny? Zgrzewka zniczy o łącznej masie parafiny 1,3kg kosztuje 17zl co daje 13 zł za kilogram, co z kolei daje koszt wytworzenia tej samej ilości energii 2x większy niż z prądu (grzałką oporową, pompa ciepła byłaby dużo bardziej efektywna, jakieś 3x), 4x większy niz z gazu z butli i 6x większy niż z ziemnego. Olej spożywczy będzie zatem 3x tańszy niż znicze.

Żeby była jasność, ja nie zniechęcam nikogo do metody typu znicze, chodzi tylko o świadomość kosztów.
Pozdrawiam,
Tomek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje podejście do podgrzewania roślin jest bardziej praktyczne niż teoretyczne .
W czasie gdy były takie szare dni też podgrzewałam w ciągu dnia a nie tylko w nocy .
Takie kominki zniczowe u mnie się sprawdzają . Od razu dodam , że to nie wszystko
co robię by moim roślinom było ciepło .
Na przyszły rok muszę zmodernizować system wczesnych upraw , bo mi pomidory ze styropianu
wychodzą . .Nie polecam kominków instalować np.pod włókniną . Przerabiałam to . :oops:
Rano włókninę miałam czarną , tak się okopciła . Odprało się , ale do pomysłu nie wrócę .
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W mojej okolicy dwie kolejne noce -2 i -3 a i kolejna koło zera.
Ja jestem gotowy, mam już chyba świra bo boje się zaryzykować jedną farelką i jak ma być poniżej zera odpalam dwie i to zasilane z dwóch różnych faz i poprzez oddzielne zabezpieczenia - gdyby jedna się spaliła, jakieś zwarcie, które wyłączy bezpiecznik to druga jest niezależna. Termostaty na 10 stopni ustawione.
Pozdrawiam,
Tomek
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mini tunelik okrywam folią i włókniną. Sama włóknina trochę słabo izoluje.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byle do środy , wtedy wysadzę następne .
Czekam na dostawę dołownika i robię ciepłe poduszki .
Włóknina jak mnie pamięć nie myli podnosi temperaturę o około 3 stopnie .
Wszystko pewnie zależy jaka włóknina i jak szczelne jest okrycie .
Ziemia to bufor ciepła , najlepiej okryć jak najniżej .
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Byłem w tunelu i pod włókniną jest 7 stopni. Termometr jest bliżej drzwi niż środka tunelu. Na zewnątrz -2.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”