Borówka amerykańska - 12 cz.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2020, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Borówka amerykańska - 12 cz.
Wroniarz,
Na jaką głębokość dajesz ograniczniki borówki wysokiej?
Na jaką głębokość dajesz ograniczniki borówki wysokiej?
Wystarcza 10cm.
Nie ma problemu z trawą i chwastami. Od kilku lat walczę z odrostami malin. Rosną po drugiej stronie ścieżki i pokonują płytkie zapory.
Nie ma problemu z trawą i chwastami. Od kilku lat walczę z odrostami malin. Rosną po drugiej stronie ścieżki i pokonują płytkie zapory.
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Około 70cm w kształcie lejka.trzyary pisze:toolpusher,
Na jaką głębokość wykopane są dołki?
Jaką średnicę mają dołki?
Na jaką głębokość sięga siatka stalowa?
Na jaką głębokość sięga obrzeże plastikowe do trawników?
Jakie jest pH podłoża w dołku?
Jakie jest pH poza dołkiem?
Około 80cm
30cm
Obrzeże 20cm wysokie w ziemi na jakieś 10cm
Różne w tym roku jeszcze nie mierzyłem. Staram się trzymać poniżej pH 4,5
Koło pH 7.
Cześć.
Czy dobrym pomysłem byłoby wykopanie dołków powiedzmy ok 50 cm i zasypanie ich trocinami z torfem i przemieszanie z piaskiem albo ziemią,która u mnie jest dosyć ciężka gliniasta i na to po jakimś czasie posadzić krzaczki?
Trociny od sąsiada z tartaku,pewnie większość to dęby i świerk jeśli już to które lepsze.?
Dziękuje za porady.
Czy dobrym pomysłem byłoby wykopanie dołków powiedzmy ok 50 cm i zasypanie ich trocinami z torfem i przemieszanie z piaskiem albo ziemią,która u mnie jest dosyć ciężka gliniasta i na to po jakimś czasie posadzić krzaczki?
Trociny od sąsiada z tartaku,pewnie większość to dęby i świerk jeśli już to które lepsze.?
Dziękuje za porady.
Wyłącznie świerkowe, nie dębowe, trociny z drzew liściastych nie obniżają pH. Samo przemieszanie trocin z ziemią (szczególnie gliniastą) to za mało, zainwestuj w torf kwaśny.
-
- 200p
Nie.rafalxp pisze:Cześć.
Czy dobrym pomysłem ...
Najlepszym pomysłem jest danie ziemię do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej, zapłacenia za badanie i zalecenia nawozowe.
Rafalxp,
Jeśli nasypiesz około połowy torfu kwaśnego to sadź od razu póki jest mokro. Drugą połową wsadu może stanowić żyzna ziemia np. próchnicza z piaskiem. Dodatkowo zalecane trociny, igliwie czy zrębki iglaste powinny być stare, rozłożone bo świeże wyciągają azot
Jeśli nasypiesz około połowy torfu kwaśnego to sadź od razu póki jest mokro. Drugą połową wsadu może stanowić żyzna ziemia np. próchnicza z piaskiem. Dodatkowo zalecane trociny, igliwie czy zrębki iglaste powinny być stare, rozłożone bo świeże wyciągają azot
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2020, o 14:24
Ogrodnicy i nie tylko w zeszłym roku bardzo mi pomogliście z moimi borówkami młodymi. Mimo to, że najważniejsze rzeczy dla mnie już doczytałam. Będę nawozić borówki jak to na wiosenne nawożenie przystało, ale mam obawy ze coś jest nie tak. Borówki budzą się do życia wypuszczają liście, dużo liści ale są one koloru jakby czerwonego. Mam zamiar sypnąć im mieszanką nawozu pod borówki aby uzupełnić fosfor bo może tego im brakuje, bo to raczej nie jest normalne aby młode nowe liście były czerwone. Myślę też nad siarczanem amonu ale aby tego za dużo nie sypnąć.
-
- 200p
Niczym nie syp na oko.
Daj ziemię do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Poproś o zalecenia.
Mam w moim ogrodzie we Wrocławiu liście w takim samym kolorze.
To nic złego.
Jest im po prostu za zimno.
Daj ziemię do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej.
Poproś o zalecenia.
Mam w moim ogrodzie we Wrocławiu liście w takim samym kolorze.
To nic złego.
Jest im po prostu za zimno.
Ten kolor, według mnie jest spowodowany niskimi temperaturami, w których borówka ma zaburzone pobieranie składników z gleby, chyba o fosfor lub potas chodzi. Przyjdzie ciepło, kolor się powinien zrobić zielony:)
Jeśli chodzi o nawozy to albo polecamy/dedykowany dla borówek nawóz albo siarczan amonu w tej chwili.
Łyżka stołowa na 10 litrowe wiadro wody, tylko podlewasz zależności od wielkości krzaka, na dorosły krzak wiadro na mniejszy krzak odpowiednio mniej, na przykład pół wiadra A jak małe sadzonki to na przykład wiadro ma 4/5 sztuk.
Jeśli chodzi o nawozy to albo polecamy/dedykowany dla borówek nawóz albo siarczan amonu w tej chwili.
Łyżka stołowa na 10 litrowe wiadro wody, tylko podlewasz zależności od wielkości krzaka, na dorosły krzak wiadro na mniejszy krzak odpowiednio mniej, na przykład pół wiadra A jak małe sadzonki to na przykład wiadro ma 4/5 sztuk.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 maja 2020, o 14:24
Tomas1, Trzyary dzięki o tym nie pomyślałam, jak zwykle doktor google wskazał brak nawozu lub choroby. Ogromne dzięki za szybką odpowiedź
Tak zrobię.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2020, o 17:24
https://youtu.be/fEQD0Yz_vTk postanowiłem nagrać jedną z moich borówek rosnących w donicy 35 l w bardzo ciepłym miejscu. Ta borówka była sadzona w marcu 2020 r. z pojemnika C2 wysokości ok. 50-60 cm. Wyciąłem wszystkie drobne pędy i gałązki a te grubsze ciach o połowę. To był eksperyment a ten film pokazuje co z tego wyszło. Muszę przyznać, że miałem szczęście z tym krzewem ponieważ był zagrożony przemarznięciem z powodu wzrostu także jesienią. Ta borówka rosła aż do listopada co widać bo do dziś ma kilka starych liści. Ciepły początek zimy ,,uratował" mi te 1.5 kg owoców może 2 kg. Ale jak by ten krzew przemarzł to by został przycięty i za rok miałby jeszcze więcej owoców. Eksperyment zakończony sukcesem i jak ktoś spyta czy borówka za 12 zł może w roku następnym mieć 1.2 m i 2 kg owoców to odpowiem TAK może ale oczywiście nie musi. Zależy to także od odmiany a tu jest odmiana wczesna Hannah's Choice.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 mar 2019, o 20:33
Cześć. A czy można uprawiać borowkę wyłącznie w leśnym próchnie spod iglaków? Czy trzeba by coś jeszcze dodać?
Przywiozłem trochę od znajomego i myślę użyć go zamiast torfu - struktura niemal identyczna.
Przywiozłem trochę od znajomego i myślę użyć go zamiast torfu - struktura niemal identyczna.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli jesteś pewien, że pH odpowiednio niskie to jak najbardziej. Jeśli nie jesteś pewien albo nieco za wysokie to wymieszaj pół na pół z kwaśnym torfem.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Ja bym dodal mimo wszystko torf i ziemie.
Zalezy jeszcze czy chcesz dosadzic np dwudziestą borowkę i chcesz poeksperymentowac i sprawdzic, czy to będą pierwsze Twoje krzaki i wtedy jak w pierwszym zdaniu.
Zalezy jeszcze czy chcesz dosadzic np dwudziestą borowkę i chcesz poeksperymentowac i sprawdzic, czy to będą pierwsze Twoje krzaki i wtedy jak w pierwszym zdaniu.