Kawon (arbuz) - część 12
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
Cześć. W jakich wymiarach doniczek wysiewacie arbuzy?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w p7 i też się świetnie mają
ja w fi 12-13 a w siewie gniazdowym po 3 nasiona nawet we większe.
Kubki 400 ml
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Najlepsze są kubki po śmietanie 350-400 ml Odpowiednia średnica pod butelki PET 2l. po Pepsi, idealna pojemność i wysokość i nic nie kosztują.
A i jeszcze średnica kubka idealnie mi pasuje do mojej otwornicy do sadzenia (nie wiem jak to ustrojstwo ogrodnicze się fachowo nazywa ), więc tylko robię otwór w ziemi i wsadzam sadzonkę z bryłą.
A sieje na palety 60 oczek, oczko 4x4 cm, po szczepieniu idą do ww. kubów.
A i jeszcze średnica kubka idealnie mi pasuje do mojej otwornicy do sadzenia (nie wiem jak to ustrojstwo ogrodnicze się fachowo nazywa ), więc tylko robię otwór w ziemi i wsadzam sadzonkę z bryłą.
A sieje na palety 60 oczek, oczko 4x4 cm, po szczepieniu idą do ww. kubów.
Siałem w takie, jakie były w domu - podobnej wielkości żeby weszło 24 doniczek do skrzynki 60x40. Siane tydzień temu, dopiero wychodzi melon Seledyn i cukinie. Arbuzy jeszcze śpią. Ciekawe ile wzejdzie.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
A ja pytanie z innej beczki jak dam naświetlanie żarówką do roślin arbuza to przestaną się wyciągać ?? Jak mocno trzeba je doświetlić ?? Czy dzień/noc czy jak ??
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
Należy doświetlać tyle ile trwa naturalny dzień. Nie powinno się doświetlać zbyt długo bo roślina potrzebuje odpoczynku w nocy. Ja doświetlam od 6 rano do 21-ej
Pytanie ile światła daje ta żarówka? Ja u siebie mam mierząc nad roślinami około 12-15 tyś luxów plus w dzień to co wpadnie przez okno balkonowe, co jeszcze nie jest wartością optymalną, bo już na krawędzi boxa, poza głównym strumieniem światła dyniowate się zaczynają wyciągać.
Pytanie ile światła daje ta żarówka? Ja u siebie mam mierząc nad roślinami około 12-15 tyś luxów plus w dzień to co wpadnie przez okno balkonowe, co jeszcze nie jest wartością optymalną, bo już na krawędzi boxa, poza głównym strumieniem światła dyniowate się zaczynają wyciągać.
- Krzysztof_18
- 200p
No i tu właśnie pada moje pytanie jaka moc powinna być naokoło 50 sadzonek ?? Bo patrze na allegro i ciężko coś konkretnego zamówić bo jest tego mnóstwo a mi brak wiedzy na ten temat.
-
Ja na 50 szt. (tyle kubków mi się mieści w boksie 100x50 cm) mam samoróbkę:
1. 5 diod LED COB 20W (220V) (kilkanaście zł sztuka na All...) przykręconych do aluminiowego radiatora z pastą termoprzewodzącą
2. Radiator aluminiowy o dł. 100 cm (do kupienia na metry na stronie piekarz.pl, kosztował mnie chyba 130 zł ale to 2,5 kg czystego aluminium )
3. Dwa stare wentylatory komputerowe 80 mm
4. Programator czasowy (dowolny)
W sumie koszt to koło 250 zł a za tyle nie kupisz żadnej gotowej lampy z takim światłem.
Gdyby dać dwie takie listwy to 10 LEDów na wysokości 30 cm ponad roślinami dałoby strzelam około 20 tys. luksów (ja mam 12-13 tys przy jednej listwie plus kilka słabszych listew) co w zupełności by wystarczyło, bo to prawie słoneczny dzień.
1. 5 diod LED COB 20W (220V) (kilkanaście zł sztuka na All...) przykręconych do aluminiowego radiatora z pastą termoprzewodzącą
2. Radiator aluminiowy o dł. 100 cm (do kupienia na metry na stronie piekarz.pl, kosztował mnie chyba 130 zł ale to 2,5 kg czystego aluminium )
3. Dwa stare wentylatory komputerowe 80 mm
4. Programator czasowy (dowolny)
W sumie koszt to koło 250 zł a za tyle nie kupisz żadnej gotowej lampy z takim światłem.
Gdyby dać dwie takie listwy to 10 LEDów na wysokości 30 cm ponad roślinami dałoby strzelam około 20 tys. luksów (ja mam 12-13 tys przy jednej listwie plus kilka słabszych listew) co w zupełności by wystarczyło, bo to prawie słoneczny dzień.
- Krzysztof_18
- 200p
No samoróbki zawsze wychodzą taniej i najkorzystniej bo ustawisz jak ci potrzeba. Możesz podrzucić fotkę jak to wygląda i świeci ?? Bo ja myślałem zrobić samą listwę w kształt kwadratu odpowiedniej wielkości do tego odpowiednia ilość żarówek ale bez odprowadzenia ciepła bo nie sądziłem, że tyle ciepła generować mogą ?
-
COBy generują bardzo dużo ciepła. Bez wentylatorów te 2.5 kg aluminium nagrzewało się błyskawicznie, aż parzyło. Z wentylatorami jest już tylko lekko ciepły.
Może moderator nie wyciepie to wkleję linki dla zobrazowania co mam
https://www.piekarz.pl/15015-radiator-k ... 3-2-5kg-m/
https://allegro.pl/oferta/dioda-led-cob ... 0141128043
Do tego gwintowniczka, śruby z podkładkami z tworzywa i pasta termo
Fotek nie mam pod ręką
Może moderator nie wyciepie to wkleję linki dla zobrazowania co mam
https://www.piekarz.pl/15015-radiator-k ... 3-2-5kg-m/
https://allegro.pl/oferta/dioda-led-cob ... 0141128043
Do tego gwintowniczka, śruby z podkładkami z tworzywa i pasta termo
Fotek nie mam pod ręką