Epiphyllum i jego hybrydy cz.2
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Epiphyllum i jego hybrydy cz.2
Mieliśmy już na forum przypadek jego owocowania tutaj post i zdjęcie https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 2#p6030812
Moj nabytek
Drodzy Forumowicze, jestem tu od chwili i jestem totalnym kwiatowym laikiem. W poniedziałek dostałam takie ogromne epi. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie porady jak sie nim zaopiekowac. Zagoscil w slonecznym pokoju, z oknem od poludniowej srony. Nie stoi bezposrednio przy oknie. Bardzo prosze o wszelkie rady jak go wypielegnowac, jak podlewac. Czy jest jeszcze szansa na kwiaty? Czy poobcinac mu liscie? Jak oceniacie jego stan? Z gory dziekuje!
Na początek radzę przeczytać ten wątek.
Pierwsze, najpierwsiejsze podstawy to ziemia. Sprawdź w jakim podłożu twój nabytek rośnie... dobrze byłoby go przesadzić (żeby zerknąć w korzenie i inne takie), ale NAJPIERW radzę ci poszukać jaka jest konkretna mieszanka (przede wszystkim jakie proporcje ziemi, żwirku i innych rozluźniaczy), żeby nie okazało się, że niezbędne jest kolejne przesadzenie.
Po drugie stanowisko powinno być raczej jak najbliżej okna (niech mnie Norbert poprawi, jeśli się mylę).
Pierwsze, najpierwsiejsze podstawy to ziemia. Sprawdź w jakim podłożu twój nabytek rośnie... dobrze byłoby go przesadzić (żeby zerknąć w korzenie i inne takie), ale NAJPIERW radzę ci poszukać jaka jest konkretna mieszanka (przede wszystkim jakie proporcje ziemi, żwirku i innych rozluźniaczy), żeby nie okazało się, że niezbędne jest kolejne przesadzenie.
Po drugie stanowisko powinno być raczej jak najbliżej okna (niech mnie Norbert poprawi, jeśli się mylę).
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Na pewno, jak pisze Majajka trzeba wpierw sprawdzić jakie ma podłoże, a najlepiej przesadzić do właściwego podłoża. Podłoże powinno być mocno przepuszczalne, czyli mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 2:1, można nawet 1:1. Na dnie doniczki (z odpływem), powinien być drenaż z keramzytu.
Po przesadzeniu odczekaj z tydzień przynajmniej z pierwszym podlaniem, potem kolejne jak przeschnie podłoże.
Stanowisko, przy południowej wystawie trzeba uważać z ostrym słońcem w godzinach południowych. Najlepiej znaleźć dla niego stanowisko nieco dalej od okna, poza obręb promieni słonecznych.
Jeśli chodzi o kwitnienie, to zależy od wielu czynników, przede wszystkim roślina powinna być dojrzała - Twoja raczej na pewno jest. Tutaj radziłbym Ci przejrzeć wątek, jakie czynniki powinny być dodatkowo spełnione.
Po przesadzeniu odczekaj z tydzień przynajmniej z pierwszym podlaniem, potem kolejne jak przeschnie podłoże.
Stanowisko, przy południowej wystawie trzeba uważać z ostrym słońcem w godzinach południowych. Najlepiej znaleźć dla niego stanowisko nieco dalej od okna, poza obręb promieni słonecznych.
Jeśli chodzi o kwitnienie, to zależy od wielu czynników, przede wszystkim roślina powinna być dojrzała - Twoja raczej na pewno jest. Tutaj radziłbym Ci przejrzeć wątek, jakie czynniki powinny być dodatkowo spełnione.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo serdecznie dziękuję za pomocne odpowiedzi! Postaram sie o niego zadbac, utrzymywac w miare suche podloze. Niestety obecnie nie jestem w stanie sama go przesadzic. Czy można zrobic to latem? Czy powinnam poprzycinac go trochę? I czy patrząc na np taki liść jak na zdjęciu, można powiedziec ze bedzie mial pączki kwiatowe latem czy to raczej moje płonne nadzieje i będą tylko kolejne liscie? Dziękuję!
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Najlepiej byłoby zrobić to jak najszybciej, do lata jeszcze trochę czasu, a szkoda żeby zmarnował się taki okaz zwłaszcza, że jest po tzw. przejściach. Z przesadzaniem w lecie trzeba uważać, żeby nie robić tego w gorące dni, tylko wybrać nieco chłodniejszy okres.
Przycinać oczywiście można, to nawet powinno pobudzić do rozgałęzienia. Na pewno można powycinać suche liście oraz ew. te z suchymi fragmentami. Te rośliny w zasadzie nie sprawiają większych problemów w uprawie oprócz tego, że niektóre potrafią osiągnąć z wiekiem duże rozmiary.
Na liściu ze zdjęcia ja tam nie widzę pąków kwiatowych i raczej nie nastawiał bym się w tym sezonie na kwiaty. Ma pewno to musi się na razie zaaklimatyzować do nowych warunków.
Przycinać oczywiście można, to nawet powinno pobudzić do rozgałęzienia. Na pewno można powycinać suche liście oraz ew. te z suchymi fragmentami. Te rośliny w zasadzie nie sprawiają większych problemów w uprawie oprócz tego, że niektóre potrafią osiągnąć z wiekiem duże rozmiary.
Na liściu ze zdjęcia ja tam nie widzę pąków kwiatowych i raczej nie nastawiał bym się w tym sezonie na kwiaty. Ma pewno to musi się na razie zaaklimatyzować do nowych warunków.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 24 lis 2006, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
- Od: 24 lis 2006, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Kontakt:
Kwitły u mnie w tym sezonie:
Tinseltown
Maientraum
Sonoma Sunshine
Truly Yours
Weisser Riese
Tinseltown
Maientraum
Sonoma Sunshine
Truly Yours
Weisser Riese
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Absolutna rewelacja - kwiaty z tych najpiękniejszych.
W moich oczach najładniejszy wydaje się być E. Truly Yours z kolorami jakie najbardziej lubię...
W moich oczach najładniejszy wydaje się być E. Truly Yours z kolorami jakie najbardziej lubię...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dobrze znany ale jakże piękny...