Śliwa choroby i szkodniki część 2

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Śliwa - choroby i szkodniki Cz.2

Post »

Nie można fotek powiększyć. Na fot. 1,2,4 chyba czyreń śliwowy - ale nie jestem pewna . Na fot. 3 huba. Zresztą co by to nie było drzewo od dawna murszeje a owocniki, pojawiają się na końcu.Jeżeli masz inne śliwy to mogą się zarazić, albo przez korzenie, albo przez jakieś zranienie bo huba sieje zarodnikami. Drzewko w dalszej perspektywie nie do uratowania. Póki co usuwaj owocniki.
Gdyby te owocniki były wysoko, można by się pokusić o obcięcie zainfekowanych konarów, ale jeżeli huba już wybija na pniu, to niestety ....
Pozdrawiam! Gienia.
nikotynek
50p
50p
Od: 6 maja 2017, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Śliwa kwitnienie,owocowanie

Post »

No moje śliwy dopiero się budzą oczka ledwo się zazieleniły.no ale taka aura.
Zapytam czy opryskujecie czymś ? w zeszłym roku totalna padziocha wszystkie liście poskrecane .dużo też mszycy było. ZERO zbiorów :(
Unikałem do tej pory oprysków ale widzę że chyba się nie obejdzie bez tego.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

nikotynek pisze:No moje śliwy dopiero się budzą oczka ledwo się zazieleniły.no ale taka aura.
Zapytam czy opryskujecie czymś ? w zeszłym roku totalna padziocha wszystkie liście poskrecane .dużo też mszycy było. ZERO zbiorów :(
Unikałem do tej pory oprysków ale widzę że chyba się nie obejdzie bez tego.
Radzę nie zwalać poskręcanych liści na mszyce - niektóre odmiany tak reagują na nieodpowiednią pogodę. I pryskanie na mszyce nic wtedy nie da.
Pozdrawiam,
Tomek
nikotynek
50p
50p

Post »

massur to fakt w tamtym roku pogoda była fatalna większość działkowiczów miało ze śliwkami podobny problem.
amatorroli pisze:Jeśli nie chcesz mszyc, to najpierw zajmij się mrówkami pod drzewami. Czyli lep do drzew i pasta z boraksu.
Nie jestem zwolennikiem zabijania czegokolwiek ,Metoda na lep to śmiertelna pułapka także na pożyteczne stworzonka które giną bardzo powoli Takie metody to powinny być zabronione !!!!!!!! .
Jeśli już musimy to robić to błyskawicznymi środkami.Pamiętajmy że każde stworzenie pragnie żyć tak jak i my.
Mrówki nie maja tu nic do rzeczy ,żywią się tylko przy okazji spadzią od mszyc.Kiedyś miałem na działce wysypałem kawę zmieloną w miejscach ich bytowania ,po miesiącu wyprowadziły się wszystkie.
Obecnie od dwoch lat nie mam mrówek a mszyce są.
Odnośnie oprysków (pomijam tu środki typowo chemiczne) jestem zwolennikiem wyłącznie naturalnych.
Czy oprysk z cebuli to jest środek który odstrasza wygania mszyce czy je po prostu zabija ???
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli nie masz mrówek to biedronki dadzą radę, no ale... właśnie biedronki zabijają mszyce a Ty tego nie popierasz!. Mrówki atakują biedronki.
Mszyce to prawdziwa plaga, przenoszą choroby, niszczą nowe przyrosty. Mszyc nigdzie nie przegonisz, może ich być nawet kilkanaście pokoleń, tylko , że zmieniają żywicieli.
Pozdrawiam! Gienia.
amatorroli
200p
200p
Od: 5 sie 2017, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mówisz, mrówki nie mają tu nic do rzeczy? Trochę to się jednak kłóci nie tylko z moimi obserwacjami. Mrówki "hodują" mszyce właśnie dla ich spadzi, nie czekają na gotowe. Skoro idziesz taką linią to zostaje Ci tylko 100gr szarego mydła na 8l wody, do tego trochę Ludwika ( biodegradowalny ) i co tygodniowy oprysk. Wytnie tylko mszyce. Jak dodasz czegoś słodkiego typu sok, cola itp to teoretycznie ściągnie biedronka. PS. Kleszczy, komarów, szerszeni i much też nie zwalczasz? Reszta błyskawicznych środków to chemia waląca wszystko na co spadnie.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moich opaskach lepowych mrówek jeszcze nie ma, cofają się i się nie łapią, też dobrze. Jest już mnóstwo przylepionych much i muszek i co? Szkoda , że się złapały, mam ich żałować? Wszy, pchły, pluskwy lepiej do sąsiada przegonić niż ich utłuc? Żyjątka przecie! ;:306 Powiecie , że przeginam ! Inni jeszcze bardziej.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mrówki zakładają kolonie mszyc i je hodują, z mrówkami wygrać się nie da, i tak zaraz przyjdą kolejne. Bieganie z boraksem czy innym proszkiem na mrówki w ogrodzie to walka z wiatrakami. Ale odciąć je od korony drzewa opaską już dosyć łatwo. I wtedy biedronki skutecznie wyjadają wszystkie mszyce.
Pozdrawiam,
Tomek
nikotynek
50p
50p

Post »

Jak tak bardzo kochacie lepy to proponuję wam wysypać na lep zaklejając go w całości zmieloną kawę/ zmielony pieprz ziołowy /cynamon Pasek szerokości już kilku centymetrowy potrafi skutecznie odstraszyć zapachem mrówki,a mszyce popryskacie wywarem z cebuli.

Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pisz bzdur, niby kto kocha lepy! Spróbuj zniszczyć mszyce wywarem z cebuli na wierzchołkach jabłoni, czereśni, śliw , wiśni ! Nawet opryskiem ich nie liźniesz , pochowane w skręconych liściach . Żniwa maja biedronki, ale musza do mszyc mieć dostęp a nie hordy atakujących ich mrówek. Pierwsze mszyce wylegają się z zimujących jaj, następne się już non stop rodzą, dostaja skrzydeł, zmieniają żywicieli i tak w kółko. Jest tych pokoleń nawet kilkanascie. Dopiero w ostatnim pokoleniu rodzą się męskie osobniki i samice składają jaja , które zimują.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Giania - w punkt!
Te odstraszacze zapachowe to dobre na artykuły do gazety typu sobie. A czereśnie o zapachu cebuli mnie nie przekonują. :;230
Za kilka złotych i dwadzieścia minut pracy mogę oszczędzić sobie biegania z mospilanem w opryskiwaczu a ekosystemowi kolejnej chemicznej ingerencji to będę to robił.
A i zwiększam też sobie szansę, że mszyce nie przydrą szarki na śliwy bo tam gdzie były założone taśmy problem z mszycami praktycznie nie istniał.
Pozdrawiam,
Tomek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te opaski powinny być już ściągnięte i założone świeże ( śliwa), nie było mszyc, widziałam za to kilka biedronek. I nikt mnie nie przekona, ze nie spełniły swojego zadania. Często stałam i obserwowałam jak mrówki kombinują , zawracały, podchodziły z innej strony. Nie udało się . Nie przedostały się. W sumie na opaskach było ich niewiele, raczej muchy, muszki, a i komary się trafiały .

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Gorzej gdy drzewo jest starsze i kora jest już spękana wtedy mrówki przełażą zagłębieniami pod taśmami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”