Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu, w szklarni cz.6
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.6
vanilla 81ja w ubiegłym roku na identycznej powierzchni sadziłam w dwóch rzędach po 5 w rzędzie i potem było ciasno i trudno było się dostać do tych pomidorów przy ściankach. Teraz posadziłam przy sciankach jeden rządek pomidorów (10sztuk)i 3 ogórki. Drugi rządek to 5 papryk. A i tak jeżeli wszystko będzie ok, to będzie ciasno
Pozdrawiam. Wiola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczoraj posadziłem w tunelu foliowym 10 pomidorów CARMELLO F1, a dziś:
-8 TAMARIS F1,
-5 YARDEN F1,
-3 COLIBRI F1 .
Razem 26 sztuk.
Po posadzeniu krzaki opryskałem Miedzianem (liście z obu stron). Pod korzenie dałem przerobiony obornik, który przykryłem warstwą około 5 - 10 cm ziemi.
-8 TAMARIS F1,
-5 YARDEN F1,
-3 COLIBRI F1 .
Razem 26 sztuk.
Po posadzeniu krzaki opryskałem Miedzianem (liście z obu stron). Pod korzenie dałem przerobiony obornik, który przykryłem warstwą około 5 - 10 cm ziemi.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 100p
- Od: 10 maja 2011, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Viola- 5C to pomidorki dadzą jakoś radę... 10 pomidorow przy ściance wydaje sie dośc gęsto.. Ja również posadziłam dziś pomidory do foliaczka. Na razie 16 sztuk, 5 sztuk w rzędzie i zostawiłam trochę miejsca na paprykę i moze 2 arbuzy? W nocy zapowiadają 6C. Na razie nie dogrzewam. W weekend ma być tylko 3C w nocy i wtedy planuję dogrzać zniczami.
Erazm- jak duży jest Twój foliak?
Erazm- jak duży jest Twój foliak?
vanilla 10 pomidorow wzdłuż wszystkich trzech ścianek posadziłam
Pozdrawiam. Wiola
-
- 10p - Początkujący
- Od: 18 lip 2014, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwszy raz będę sadził pomidory, mam szklarnię z poliweglanu 3x6m, zrobiłem wstępny zarys jak będą rozmieszczone sadzonki uwzględniając zalecenia o około 60cm między krzakami. Do dyspozycji 3/4 powierzchni, przez środek ścieżka 60cm.
Gwiazdki to krzaczki pomidora, czerwone linie to linie kroplujące, ciemny prostokąt to obszar wolny od tomatów Wyszło mi 19 + 9 krzaczków, a rozsady mam 43 krzaczki...nadwyżki trzeba będzie rozdać
Pomiędzy pomidory beda wsadzone krzaczki bazylii oraz aksamitki i nagietka.
Gwiazdki to krzaczki pomidora, czerwone linie to linie kroplujące, ciemny prostokąt to obszar wolny od tomatów Wyszło mi 19 + 9 krzaczków, a rozsady mam 43 krzaczki...nadwyżki trzeba będzie rozdać
Pomiędzy pomidory beda wsadzone krzaczki bazylii oraz aksamitki i nagietka.
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja nie trzymam się odległości
Mam dokładnie 30 sadzonki pomidorów i chcę je wszystkie zmieścić do tunelu ( 2x4.5 ) .
W tym muszą się zmieścić ogórki i pietruszka. Koperek rzucam wzdłuż przejścia ( gdzie się wysieje tam wyrośnie ) .
Masz wejście na wylot z dwóch stron czy z jednej ?
U mnie jest jedno wejście więc automatycznie robi mi się miejsce na końcu tunelu pośrodku.
Sadzenie mi się opóźnia. Chciałam w weekend majowy ale musimy jeszcze szybko odnowić płot i dopiero potem mogę zająć się ogródkiem.
Ale to kwestia paru dni.
Mam dokładnie 30 sadzonki pomidorów i chcę je wszystkie zmieścić do tunelu ( 2x4.5 ) .
W tym muszą się zmieścić ogórki i pietruszka. Koperek rzucam wzdłuż przejścia ( gdzie się wysieje tam wyrośnie ) .
Masz wejście na wylot z dwóch stron czy z jednej ?
U mnie jest jedno wejście więc automatycznie robi mi się miejsce na końcu tunelu pośrodku.
Sadzenie mi się opóźnia. Chciałam w weekend majowy ale musimy jeszcze szybko odnowić płot i dopiero potem mogę zająć się ogródkiem.
Ale to kwestia paru dni.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Wkleję linka może ktoś skorzysta . Tak sadzę wybujałą
rozsadę .
https://www.youtube.com/watch?v=X1TQ85H ... 0%BA%D0%B0
rozsadę .
https://www.youtube.com/watch?v=X1TQ85H ... 0%BA%D0%B0
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lis 2020, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajny sposob, tak po skosie. Ale tak gesto tez? Jakos bardzo gesto mi sie wydaje, chociaz odstepy miedzy rzedami sa spore.
-
Odległość dopasowałam do swoich potrzeb i możliwości .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jeżeli prowadzą na jeden pęd - a chyba tak, i odległość między rzędami spora, to jest ok.
Też tak właśnie na leżąco sadziłam część pomidorów, te która siostra już w lutym wysiała.
Też tak właśnie na leżąco sadziłam część pomidorów, te która siostra już w lutym wysiała.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Doprecyzuję jak ja sadziłam . Kładłam dość gęsto , ale rozkładałam na dwie strony rowka
naprzemiennie . Po zasypaniu wyszły mi dwa rządki .
naprzemiennie . Po zasypaniu wyszły mi dwa rządki .
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Właśnie na to trzeba zwrócić uwagę bo rządek wyjdzie w innym miejscu niż ten wykopany
Pozdrawiam! Gienia.