W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Dorotko, w takim razie poczekam na zdjęcia, których napstrykałaś. Będę trzymała kciuki, by synek jak najwcześniej przybył na ratunek. ;:333 ;:333
U mnie majówka zaczęła się deszczem i prawdopodobnie zakończy się podobnie, ale na razie jest jeszcze dość ciepło. ;:303
Mam nadzieję, że chociaż Tobie słoneczko zaświeciło. ;:218 ;:3
Pogodnej i spokojnej majóweczki Ci życzę, bez bólu ręki. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

No,no Dorotko, to prawdziwe Kryształowe Gody miałaśObrazek
I u mnie pszczółki już latają, ale nie bardzo mam czas w tym roku, żeby je podglądać, a i pogoda nie zachęca do siedzenia na zewnątrz. jeśli już, to trzeba się ruszać, bo inaczej skóra cierpnie. Z tego powodu odpuściłam sobie ostatnio działkę, sporo mam zrobione, czas jeszcze mam, nie będę marzła. Niestety ciągle jest zimno, zaledwie jeden dzień był ciepły. Dzisiaj było przyzwoicie, ale bez szału, kurtka, sweter, bez tego nie mogłam się obejść, dlatego pojechałam na przejażdżkę, a nie na działkę
Bardzo wszystko u Ciebie przyspieszyło, piękne kwitnienia wynagradzają pracę jaką wkłada się, by to wszystko osiągnąć ;:63 Nie wiem, czy kiedykolwiek widziałam żagwin. Śliczne, niebieskie maleństwo :heja Nawet irysek już u Ciebie kwitnie, a u mnie nawet nie widać jeszcze ich pąków. Fajnie zapowiadają się te tulipanki https://i.imgur.com/RgWAPnm.jpg , coraz ich więcej otwiera swoje kielichy.
Ktoś musi skorzystać na majowym święcie, może będziesz to właśnie Ty i słoneczka Ci nie zabraknie? Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maj rozpoczął się deszczem, zaczął padać w nocy z piątku na sobotę. Wczoraj myślałam, że nic nie uda mi się zrobić na ogrodzie, koło godz 10 przestało kapać, zabrałam się za przesadzanie bodziszków. I tak się rozkręciłam ;:65 wyplewiłam sporą rabatkę, przy okazji roślinki odmładzałam, dzieląc je. Do domu zostałam na siłę przegoniona przez M. Dziś nie czuję kolan, dłoni, kręgosłup też zmęczony.
Cieszę się, że tyle udało mi się zrobić, deszczyk mnie wyręcza i pięknie podlewa.
Tulipany super kwitną, musicie mi uwierzyć na słowo, bo zdjęć na razie nie będzie.

Halinko masz "zielone ręce" na pewno się uda, wierzba szybko się ukorzenia. Też bym się wkurzyła, gdyby oprysk mi zmył deszcz. Większość moich bukszpanów już jest zutylizowanych, zostały mi tylko 3 malutkie krzaczki, ale chyba i one się poddadzą, ćma wygrywa. Nie pomagały opryski, zapewne zniszczenia zauważyłam za późno. Trudno, miejsca po bukszapanach są już zagospodarowane innymi roślinami.
Majówka deszczowa, cieszę się bo moje piaski dostają wody, a było już sucho, a przede mną dwa dni odpoczynku, ładuję akumulatory.

Lucynko proszę o cierpliwość, zdjęcia na pewno będą za tydzień. Ja sama tego problemu nie rozkumam ;:306 taki ze mnie marny informatyk ;:145
Moja majówka pogodowo identyko, nadrabiam zaległości domowe. Wczoraj sama byłam zaskoczona bo jak padał deszcz poszłam do foliaka robić porządek z pomidorami, pokrzywione prostowałam wiążąc do patyczków. A jak deszcz przestał padać z pracami rozhulałam się na dobre. Dziś jak patrzę w to miejsce przez okno to duma mnie rozpiera z radości.
Ręka po szczepieniu bolała na szczęście tylko dwa dni, aż strach myśleć co będzie po kolejnej dawce.
Słoneczka nie mamy, ale jest darmowe podlewanie ;:215
Z majówki korzystam w 100%, odpoczywam, deszczyk podlewa to się cieszę :heja :heja

Iwonko nawet nie wiedziałam, że to były Kryształowe Gody :uszy trzeba zrobić ogrodową imprezę.
Wiem co to znaczy działka na odległość, po co w zimnie pracować. Odrobisz się, zobaczysz.
Ja jak idę do ogrodu staram się ciepło ubrać w trakcie prac się rozbieram ( nie dosłownie), jak wiatr zawieje to z powrotem się ubieram. Dwa dni była tylko przyzwoita pogoda, gdzie pracowałam w grubszym podkoszulku, a tak to kurtka, polarka, kamizelka na plecy i często opaska na uszy.
Iryski pięknie kwitną, jest niebieściutko od kwiatków.
Tulipany, które Ci się podobają kupione na jesiennej wyprzedaży, te akurat są bardzo oryginalne, ciekawa jestem ich pełnego rozkwitu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko w końcu nie kupiłam budlei,ale posiałam.Mam parę sadzonek.Mam nadzieję kiedyś wyrosną.
Pogoda fatalna,nie ma o czym pisać.Trzymaj się ciepło. ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja dzisiaj też leżę i regeneruję siły, bo wczoraj mimo mżawki i zimna zasuwalam z łopatą cały dzień na nowej działce.
U mnie pogoda po prostu ochydna. Coś tam w ogrodzie kwitnie, ale nawet nie ma się tym jak cieszyć.

Bukszpanów nie żałuj. Ta walka z ćmą skazana jest na niepowodzenie. Trzeba by bylo stale opryskiwać, a przecież my sami wdychamy te trucizny. Kiedy wywaliłam swoje kilkadziesiąt sztuk, odetchnęłam z ulgą, a teraz to już nawet nie wiem, gdzie rosły.
Trzymaj się cieplutko Korzonku.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Dorotko
Pięknie , wiosennie u Ciebie, kolorki dają po oczach.
Ja dziś odpoczywam bo 1 maja w pracy a przed majówką mąż przywiózł obornik i część pod moje różyczki dałam.
Tak więc robotę miałam gó....nianą. Ale co się nie robi dla tych rabatek aby pięknie potem wyglądały.
Pszczółki potrzebne, może i ja pokuszę się o murarki. Choć sąsiad ma ule tak więc przylatują też do mnie.
Bratki i szafirki pięknie wyglądają w fioletowo-niebieskiej tonacji.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Dorotko dziękuję ;:167 , ale czasami też mi się nie udaje i wiele roślin potrafię uśmiercić ;:223 Ostatnio dostałam dwa patyczki datury już ukorzenione, ale nie udało mi się utrzymać ich przy życiu ;:145
Pogoda tragiczna nie tylko dla roślin, ale i dla mnie,czuję się fatalnie ;:223
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dorotko, zakwitły pierwiosnki od Ciebie, a i reszta roślinek ma się dobrze ;:108 Część już nawet posadziłam na nowej rabatce :) Mam jeszcze pytanko odnośnie rozchodników... Czy masz je posadzone obok siebie, czy w różnych miejscach? Chciałabym je posadzić w grupie, może nie wszystkie, ale kilka na pewno. Jakie odległości powinnam zachować?
PS. Napisz jaki kolor róży myślisz posadzić zamiast tego iglaka? Ona ma rosnąć jako soliter? Czyli raczej krzaczasta? O pełnych, dużych kwiatach, czy może być też pustaczek?
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Dorotko wierzę, że kwitną tulipanki u mnie też piękne widoki od jutra ma byc słoneczna pogoda to i będą się prezentować. Pozdrawiam życzę słoneczka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jak już piszesz o bodziszkach to mam takie pytanie - czyli je się jakoś dzieli?
Kiedyś mi dałaś trochę i zrosły mi się w zbitą gęstą kępę, nawet wczoraj się zastanawiałam czy tego nie rodzielić na mniejsze sadzonki.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu bez deszczu, wiatru, ale z przymrozkiem ;:202 na szczęście słoneczko zagląda do okien, będzie fajny dzień. Jak tylko skończę gotować zupę, wyruszam do ogrodu, czeka mnie plewienie drugiej długiej i miejscami szerokiej rabatki "przy płocie". Przy okazji trochę roślin odmłodzę, grupując i przesadzając je. Na pewno w jeden dzień tego nie zrobię, kolejne trzy dni spędzę na porządkowaniu.

Danusiu nigdy budlei nie siałam, obyś miała sukces w jej uprawie. Budleja bardzo szybko przyrasta, może w tym sezonie będą Cię cieszyć jej kwiaty.
Majówka pogodowo nas nie rozpieściła, ja ten czas spędziłam na odpoczynku przy dobrej książce.
Miłego tygodnia, ma być ciepły, trochę deszczowy.

Wando wiem jaki spory kawałek jedziesz na nowe włości, nie dziwi mnie, że każdy czas pomimo deszczu chcesz tam pracowicie spędzić. Za to deszcz Cię wyręczył i nie musiałaś podlewać.
Bukszpanów nie żałuję, już te miejsca są obsadzone innymi roślinami. Największego mi było szkoda, był piękny, do niego musiał przyjechać traktor i go wyrywał tak był mocno zakorzeniony. Jak coś brzydko wygląda, szpeci dostaje eksmisję tego sezonu już wykopaliśmy kilka drzewek, trzmielin, teraz pod łopatę pójdzie jałowiec, a może i dwa kolejne też wykopię. Sama je ukorzeniałam, także trochę smutno, ale już mam pomysł, bardziej kolorowy na posadzenie.
Chemii staram się używać bardzo mało, mam pszczółki murarki, także o nie się boję.
Trzymam się ciepło, czego i Tobie życzę ;:168

Ewo pomimo zimna rabatki są kolorowe, kwitnące, teraz czas tulipanów. Szkoda, że nie mogę pokazać zdjęć, ale nadrobię wszystko już w najbliższych dniach. Może dziś na odległość syn mi coś pomoże.
W zeszłym tygodniu też miałam taką gów.....ą robotę, podlewałam róże guamo, jeszcze w wiadrze trochę stoi mikstury muszę ją wykorzystać, bo to samo brzydko pachnące dobro ;:306
Pszczółki to super sprawa, mam je od kilku lat, polecam.

Halinko też mam podobnie, ale próbować trzeba i nie należy się zrażać. Raz się udaje, a raz ponosimy porażkę. Datur pozbyłam się kilka lat temu, największym problemem było ich wykopywanie i przechowywanie, M mnie tak zniechęcał, że w końcu się poddałam ;:306
Mam nadzieję, że tę paskudną pogodę mamy już za sobą, dziś słonecznie ;:3 ;:3 ;:3

Doroto tak mi miło jak czytam, że roślinkom u Ciebie spasowało. Rozchodniki mam pogrupowane wg mnie tak lepiej wyglądają. Właśnie dziś muszę jedne przesadzić. Myślę, że odległości tak 40 cm będą ok, one mają rozkładające się gałązki więc aby kępki na siebie zbytnio nie zachodziły i kwiaty nie mieszały się, rób odstęp. Chyba, że po dwóch latach chcesz je rozsadzać.
Napisałam pw.

Alu tulipany kwitną pięknie, jest ich sporo. Zapowiada się fajny dzień, zaraz idę do ogrodu. Wyniosę sadzonki do hartowania, trochę dziś się naspaceruję ;:65 ze skrzynkami :lol:

Maju bodziszki należy dzielić odmładzać, jak im się przyglądniesz to zobaczysz takie puste gałązki bez listeczków. Wszystko wykop, podziel na małe kępki każdy mały korzonek też włóż do dołków, one się szybko ukorzenią i będziesz miała ich z każdym rokiem więcej.
Dziś też z jednego miejsca bodziszek korzeniowy będę odmładzać, dostałam kilka lat temu jedna kępkę, a teraz mam nim praktycznie wszystkie drzewa podsadzone, żal wyrzucać ;:306

Czas kończyć, zabieram się za konkretne prace. Miłego dnia ;:cm
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Dorotko życzę przyjemnej pracy w ogrodzie pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu pracowałam dość ostro, wiatr trochę przeszkadzał, rano było tak przyjemnie, koło godz 11 go przywiało. Udało mi się trochę wyplewić, tak jak przewidywałam spędzę przy tej rabatce na pewno trzy dni. Zarośnięta bardzo. Roślinki odmładzałam, sadziłam od nowa, długo to trwa. Efekty mojej pracy bardzo mnie cieszą.

Udało się przy pomocy syna uruchomić hosting zdjęciowy od razu wkleję kilka zaległości

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Dorotko ja swoje datury w tym roku też pewnie wyrzucę, chyba je przesuszyłam ;:222moje rosną w donicach i też mam problem z wnoszeniem i wynoszeniem z garażu, Jeżeli wypuszczą to też już będą ostatni sezon ;:185
Tulipanki piękne i przyznam się,że też mam takie ;:215 ;:215
Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, Twoja pracowitość mnie obezwładnia ;:oj , mowy nie ma żebym tyle zrobiła jednego dnia ;:185
Czy Ty każdej wiosny przesadzasz prawie wszystie rośliny na rabatach ;:oj
Tulipany piękne ;:138 , a iryski ;:167 , chyba muszę zrobić im piaszczystą rabatę, żeby u mnie też tak rosły i kwitły! ;:63 ;:63 ;:63
Miłego, ogrodowego dnia ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”