Całkiem nowy kawałek raju
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Całkiem nowy kawałek raju
Doroto pogodę mamy taką jaką mamy szkoda się denerwować, u nas leje jak diabli, ale dla piasków jest to jak najbardziej wskazane.
Widać jaki kawał pracy masz już wykonany, czekam z niecierpliwością na zdjęcia pięknych różanych kwitnień. Szkoda róż, które nie odbiły, ale przy 130 sztukach - 10 sztuk straty to i tak wydaje mi się niewielki procent
A ja postanowiłam wykopać kolejny iglak, normalnie zaczął mi przeszkadzać, szpeci. Planuję tam posadzić różę, tylko chcę mieć wyprostowaną, ładnie skupioną ( nie wiem czy dobrze te cechy nazwałam) co być mi doradziła.
Widać jaki kawał pracy masz już wykonany, czekam z niecierpliwością na zdjęcia pięknych różanych kwitnień. Szkoda róż, które nie odbiły, ale przy 130 sztukach - 10 sztuk straty to i tak wydaje mi się niewielki procent
A ja postanowiłam wykopać kolejny iglak, normalnie zaczął mi przeszkadzać, szpeci. Planuję tam posadzić różę, tylko chcę mieć wyprostowaną, ładnie skupioną ( nie wiem czy dobrze te cechy nazwałam) co być mi doradziła.
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dorotko wielki żal takich pięknych róż pewnie nowi właściciele wyłożą połowę powierzchni kostką, resztę wysypią żwirkiem, wsadzą trzy iglaki i będą podziwiać swój "ogród"
Twój kawałek raju, choć jeszcze młodziutki zaczyna nabierać kształtów wiesz czego chcesz i konsekwentnie do tego dążysz. Czas szybko pędzi i ani się obejrzysz a Twoje młodziutkie rośliny się rozrosną i zrobi się malowniczy ogród.
Życzę Ci nieustającego zapału, sprzyjającej pogody a przede wszystkim sił i zdrowia do realizacji swojego marzenia
Twój kawałek raju, choć jeszcze młodziutki zaczyna nabierać kształtów wiesz czego chcesz i konsekwentnie do tego dążysz. Czas szybko pędzi i ani się obejrzysz a Twoje młodziutkie rośliny się rozrosną i zrobi się malowniczy ogród.
Życzę Ci nieustającego zapału, sprzyjającej pogody a przede wszystkim sił i zdrowia do realizacji swojego marzenia
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Dorotko szkoda słów na nowych właścicieli ,ale cóż nie warto się zamartwiać szkoda zdrowia .Niedługo będziesz mieć jeszcze piękniejszy ogród. Jak piszesz piaski złe, a ciekawe co Twojej glebie dolega może z biegiem czasu się unormuje jak dasz więcej kompostu.Myślałam że po takiej ilości obornika przez tyle lat moja gleba sie też polepszy, ale ona dalej jest przepuszczalna i też nie wiem jak temu zaradzić .Taki nasz urok
- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Dorotko, wybacz, że dopiero teraz, ale ostatnio bardzo rzadko bywam na forum, niemniej jednak bardzo gratuluję nowego domu i ogrodu. Nie żałuj poprzednich róż, teraz już masz olbrzymi bagaż doświadczenia, baaaaa! Wręcz dla mnie jesteś różanym i ogrodowym ekspertem, więc TEN ogród na pewno będzie inny, mocniej przemyślany i na pewno z mniejszą ilością ogrodowych "wpadek" Oj będzie się działo!
Bardzo zła zima była dla róż, ja sama zrobiłam wczoraj obchód i jeszcze muszę poprawiać cięcie i tak np. Polka musi być jednak do ziemi skrócona, to samo Barock. Jeden Graham T. jest mocno przycięty.... ciągle chodzę i docinam No cóż.... mam nadzieję, że jednak pogoda nas będzie rozpieszczać i rośliny szybko nadrobią opóźnienia i mocne cięcie.
Pozdrawiam.
Bardzo zła zima była dla róż, ja sama zrobiłam wczoraj obchód i jeszcze muszę poprawiać cięcie i tak np. Polka musi być jednak do ziemi skrócona, to samo Barock. Jeden Graham T. jest mocno przycięty.... ciągle chodzę i docinam No cóż.... mam nadzieję, że jednak pogoda nas będzie rozpieszczać i rośliny szybko nadrobią opóźnienia i mocne cięcie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko na pewno Cię serce zabolało widząc wykopane róże. Dziewczyny mają rację, nie żałuj ich już.
Ja też swoich 3 Edenek nie wzięłam i trochę żałuję, ale najwyżej nową sobie kupię no trudno.
Masz teraz nowy ogród i możesz go od nowa zaplanować unikając wcześniejszych błędów.
Trawy jeszcze mogą odbić, one późno startują.Poczekaj niech tylko zrobi się ciepło.
Fajnie wyglądają roślinki poustawiane w doniczkach przed wkopaniem na swoje miejsca docelowe.
Nowi mieszkańcy w szeregu.Dobrze, że robisz zdjęcia. Już po roku będzie widać przyrost.
Pozdrawiam serdecznie
Ja też swoich 3 Edenek nie wzięłam i trochę żałuję, ale najwyżej nową sobie kupię no trudno.
Masz teraz nowy ogród i możesz go od nowa zaplanować unikając wcześniejszych błędów.
Trawy jeszcze mogą odbić, one późno startują.Poczekaj niech tylko zrobi się ciepło.
Fajnie wyglądają roślinki poustawiane w doniczkach przed wkopaniem na swoje miejsca docelowe.
Nowi mieszkańcy w szeregu.Dobrze, że robisz zdjęcia. Już po roku będzie widać przyrost.
Pozdrawiam serdecznie
- inka52
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
Witaj Dorotko Twój wątek cały czas podczytywałam , ciekawa róż , już tak mamy.U mnie pomału wraca do normy jeszcze teraz w maju czeka wyjazd do W. na kontrolę , ale jest dobrze , mam nadzieję ,że się zaszczepiłaś , czekam na druga dawkę i sanatorium oby?Na temat róż to mi się nawet nie chce mówić , przerabiałam już to 9 lat temu poszły wszystkie , teraz czekam cierpliwie , najgorzej stare Austinki , jesienne nasadzenia super , ale wykopałam 13 szt , trudno na to miejsce wejdą w większości rabatowe , część jeszcze kupiłam wiosną ale jak na zdjęciu to Twoje są super u mnie gorzej.Myślę ,że jesień będzie lepsza. Dorotko a co sądzisz o piwoniach one nie przemarzają?pozdrawiam
Nie mogłam się powstrzymać i zainspirowana Twoimi różami ze starego ogrodu zamówiłam sobie dwie róże parkowe. Może choć w połowie będą tak dorodne jak Twoje.
U mnie... Sylwia
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
U mnie tez pada od tygodnia a na ogrodzie wszystko pływa. Na druga część ogrodu w ogóle wejść nie można. Wszystkie prace wstrzymane. Już w najbliższych miesiącach ,rabatki nabiorą kolorków i będzie widać jak przyrastają. .
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Szkoda róż, które miałyby wypaść, ale może jeszcze się namyślą?... U mnie też najlepiej przezimowały najmłodsze róże, nie wiem czy dlatego, że w zacisznym miejscu posadzone, czy dlatego, że przy odśnieżaniu dostały dodatkowe porcje śniegu na łepki?
Widzę, że już spora część ładnie obsadzona
Widzę, że już spora część ładnie obsadzona
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Bardzo chciałabym Cię pocieszyć, Dorotko, ale nie mogę.
Na mojej działce jest ciężka ziemia gliniasta i mimo iż uzdatniamy ją już kilkanaście lat, ciągle długotrwały bądź ulewny deszcz tworzy stojące kałuże na ścieżkach, błocisko na rabatach. Nawet podniesiona rabata nie radzi sobie z nadmiarem wody.
Trzeba mieć tylko nadzieję, że Tobie szybciej uda się uporać z tą niedogodnością, czego życzę Ci najserdeczniej.
Dobrego weekendu.
Na mojej działce jest ciężka ziemia gliniasta i mimo iż uzdatniamy ją już kilkanaście lat, ciągle długotrwały bądź ulewny deszcz tworzy stojące kałuże na ścieżkach, błocisko na rabatach. Nawet podniesiona rabata nie radzi sobie z nadmiarem wody.
Trzeba mieć tylko nadzieję, że Tobie szybciej uda się uporać z tą niedogodnością, czego życzę Ci najserdeczniej.
Dobrego weekendu.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Każda ziemia ma swoje wady i zalety. Na pewno jeśli chcesz troszeczkę poprawić swoją polecam biohumus. Niestety to praca na lata.
Ja ze swoich piasków powoli robię lepszą ziemię. Lata podlewania biohumusem i stosowania obornika granulowanego zrobiły swoje i nareszcie mam 20 cm warstwę porządnej ziemi.
Życzę słonecznej pogody, żeby wysuszyła to błotko
Ja ze swoich piasków powoli robię lepszą ziemię. Lata podlewania biohumusem i stosowania obornika granulowanego zrobiły swoje i nareszcie mam 20 cm warstwę porządnej ziemi.
Życzę słonecznej pogody, żeby wysuszyła to błotko
Miło patrzeć, jak ktoś realizuje swoje marzenia bogatszy o własne doświadczenia. Z pewnością ogród zachwyci nas już niebawem. Ale ogrom pracy przed tobą. Mam nadzieję, że wymieniasz dużo ziemi pod rośliny, bo szkoda byłoby twojej pracy. Będę Ci kibicować i zachwycać się bujną roślinnością a szczególnie różami.
Żurawki i hosty też znajdą w nim miejsce?
Żurawki i hosty też znajdą w nim miejsce?