Całkiem nowy kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Całkiem nowy kawałek raju

Post »

Doroto pogodę mamy taką jaką mamy ;:222 szkoda się denerwować, u nas leje jak diabli, ale dla piasków jest to jak najbardziej wskazane.
Widać jaki kawał pracy masz już wykonany, czekam z niecierpliwością na zdjęcia pięknych różanych kwitnień. Szkoda róż, które nie odbiły, ale przy 130 sztukach - 10 sztuk straty to i tak wydaje mi się niewielki procent :lol:
A ja postanowiłam wykopać kolejny iglak, normalnie zaczął mi przeszkadzać, szpeci. Planuję tam posadzić różę, tylko chcę mieć wyprostowaną, ładnie skupioną ( nie wiem czy dobrze te cechy nazwałam) co być mi doradziła.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko :wit wielki żal takich pięknych róż :cry: pewnie nowi właściciele wyłożą połowę powierzchni kostką, resztę wysypią żwirkiem, wsadzą trzy iglaki i będą podziwiać swój "ogród" ;:145
Twój kawałek raju, choć jeszcze młodziutki zaczyna nabierać kształtów ;:215 wiesz czego chcesz i konsekwentnie do tego dążysz. Czas szybko pędzi i ani się obejrzysz a Twoje młodziutkie rośliny się rozrosną i zrobi się malowniczy ogród.
Życzę Ci nieustającego zapału, sprzyjającej pogody a przede wszystkim sił i zdrowia do realizacji swojego marzenia ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko szkoda słów na nowych właścicieli ,ale cóż nie warto się zamartwiać szkoda zdrowia .Niedługo będziesz mieć jeszcze piękniejszy ogród. Jak piszesz piaski złe, a ciekawe co Twojej glebie dolega może z biegiem czasu się unormuje jak dasz więcej kompostu.Myślałam że po takiej ilości obornika przez tyle lat moja gleba sie też polepszy, ale ona dalej jest przepuszczalna i też nie wiem jak temu zaradzić .Taki nasz urok ;:196 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47

Post »

Dorotko, co to za cebulę? Te ogromniaste?
U mnie... Sylwia
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dorotko, wybacz, że dopiero teraz, ale ostatnio bardzo rzadko bywam na forum, niemniej jednak bardzo gratuluję nowego domu i ogrodu. Nie żałuj poprzednich róż, teraz już masz olbrzymi bagaż doświadczenia, baaaaa! Wręcz dla mnie jesteś różanym i ogrodowym ekspertem, więc TEN ogród na pewno będzie inny, mocniej przemyślany i na pewno z mniejszą ilością ogrodowych "wpadek" ;:138 Oj będzie się działo! ;:167
Bardzo zła zima była dla róż, ja sama zrobiłam wczoraj obchód i jeszcze muszę poprawiać cięcie i tak np. Polka musi być jednak do ziemi skrócona, to samo Barock. Jeden Graham T. jest mocno przycięty.... ciągle chodzę i docinam ;:219 No cóż.... mam nadzieję, że jednak pogoda nas będzie rozpieszczać i rośliny szybko nadrobią opóźnienia i mocne cięcie.
Pozdrawiam. ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko na pewno Cię serce zabolało widząc wykopane róże. Dziewczyny mają rację, nie żałuj ich już.
Ja też swoich 3 Edenek nie wzięłam i trochę żałuję, ale najwyżej nową sobie kupię no trudno.
Masz teraz nowy ogród i możesz go od nowa zaplanować unikając wcześniejszych błędów.
Trawy jeszcze mogą odbić, one późno startują.Poczekaj niech tylko zrobi się ciepło.
Fajnie wyglądają roślinki poustawiane w doniczkach przed wkopaniem na swoje miejsca docelowe.
Nowi mieszkańcy w szeregu.Dobrze, że robisz zdjęcia. Już po roku będzie widać przyrost.

Pozdrawiam serdecznie ;:3
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Dorotko Twój wątek cały czas podczytywałam , ciekawa róż , już tak mamy.U mnie pomału wraca do normy jeszcze teraz w maju czeka wyjazd do W. na kontrolę , ale jest dobrze , mam nadzieję ,że się zaszczepiłaś , czekam na druga dawkę i sanatorium oby?Na temat róż to mi się nawet nie chce mówić , przerabiałam już to 9 lat temu poszły wszystkie , teraz czekam cierpliwie , najgorzej stare Austinki , jesienne nasadzenia super , ale wykopałam 13 szt , trudno na to miejsce wejdą w większości rabatowe , część jeszcze kupiłam wiosną ale jak na zdjęciu to Twoje są super u mnie gorzej.Myślę ,że jesień będzie lepsza. Dorotko a co sądzisz o piwoniach one nie przemarzają?pozdrawiam ;:168
Clio1
50p
50p
Od: 20 kwie 2021, o 19:47

Post »

Nie mogłam się powstrzymać i zainspirowana Twoimi różami ze starego ogrodu zamówiłam sobie dwie róże parkowe. Może choć w połowie będą tak dorodne jak Twoje.
U mnie... Sylwia
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

U mnie tez pada od tygodnia a na ogrodzie wszystko pływa. Na druga część ogrodu w ogóle wejść nie można. Wszystkie prace wstrzymane. Już w najbliższych miesiącach ,rabatki nabiorą kolorków i będzie widać jak przyrastają. .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Szkoda róż, które miałyby wypaść, ale może jeszcze się namyślą?... U mnie też najlepiej przezimowały najmłodsze róże, nie wiem czy dlatego, że w zacisznym miejscu posadzone, czy dlatego, że przy odśnieżaniu dostały dodatkowe porcje śniegu na łepki? :wink:
Widzę, że już spora część ładnie obsadzona ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Bardzo chciałabym Cię pocieszyć, Dorotko, ale nie mogę. ;:168
Na mojej działce jest ciężka ziemia gliniasta i mimo iż uzdatniamy ją już kilkanaście lat, ciągle długotrwały bądź ulewny deszcz tworzy stojące kałuże na ścieżkach, błocisko na rabatach. ;:145 Nawet podniesiona rabata nie radzi sobie z nadmiarem wody. ;:223
Trzeba mieć tylko nadzieję, że Tobie szybciej uda się uporać z tą niedogodnością, czego życzę Ci najserdeczniej. ;:167
Dobrego weekendu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Każda ziemia ma swoje wady i zalety. Na pewno jeśli chcesz troszeczkę poprawić swoją polecam biohumus. Niestety to praca na lata.
Ja ze swoich piasków powoli robię lepszą ziemię. Lata podlewania biohumusem i stosowania obornika granulowanego zrobiły swoje i nareszcie mam 20 cm warstwę porządnej ziemi.
Życzę słonecznej pogody, żeby wysuszyła to błotko
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Miło patrzeć, jak ktoś realizuje swoje marzenia bogatszy o własne doświadczenia. Z pewnością ogród zachwyci nas już niebawem. Ale ogrom pracy przed tobą. Mam nadzieję, że wymieniasz dużo ziemi pod rośliny, bo szkoda byłoby twojej pracy. Będę Ci kibicować i zachwycać się bujną roślinnością a szczególnie różami.
Żurawki i hosty też znajdą w nim miejsce?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”