Kawon (arbuz) - część 12
Re: Kawon (arbuz) - część 12
No właśnie czasami nie wiadomo co się dzieje. Niby wszystkie tak samo traktowane ,a zdarza się że jakiś model się wyłamuje i kaprysi. Jak nie wiem co to przesadzam do większej doniczki i pomaga. Mi się sprawdza ta metoda również w pomidorach i innych rozsadach.
Viola K mi też się tak działo na kilku ale odciąłem te chore liście i zrobiłem oprysk z miedzianu bo tez nie wiem co to być może kanciasta bakteryjna plamistość, albo antraknoza dyniowatych albo mączniak rzekomy więc nie zaszkodzi czymś prysnąć i po tym zabiegu czują się świetnie już nawet widać że pedy zaczynają się kształtować więc dobrze że pogoda ma dopisywać bo pójdą już za kilka dni w grunt
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Johanson
dzięki, tak zrobię. Dziwne, nikt tu na forum Ci nie pomógł? czy nie pytałeś?
Jutro zrobię tak jak poradziłeś
dzięki, tak zrobię. Dziwne, nikt tu na forum Ci nie pomógł? czy nie pytałeś?
Jutro zrobię tak jak poradziłeś
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W przypadku arbuzów ciężko znależć w sieci informacje dotyczące problemów
uprawowych . To taka trochę niszowa uprawa . Nie to co ogórki czy inne
popularne uprawy . U siebie jak widzę , że coś się dzieje to podlewam previcur
energy , pryskam beta-chikolem lub bioseptem .
uprawowych . To taka trochę niszowa uprawa . Nie to co ogórki czy inne
popularne uprawy . U siebie jak widzę , że coś się dzieje to podlewam previcur
energy , pryskam beta-chikolem lub bioseptem .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dopóki zasychają same końcówki najstarszych liści, a z młodymi wszystko ok, to nie jest to nic groźnego. To efekt stresu u rośliny, który może mieć różne podłoża. Czy to z przesuszenia, przelania, ochłodzenia rośliny, ochłodzenia ziemi, niedoboru wapnia, potasu.. tu można się sporo rozpisać.
Stąd ciężko komuś dać 100% recepte na to.
Stąd ciężko komuś dać 100% recepte na to.
Nie pytałem bo już kilka razy sie pojawiał temat rok temu i też nikt na 100 % nie powie co to bo ciężko określić tak jak mówi anulab i BobejGS, co do arbuzów to ważne żeby te nowe liście były zdrowe zielone bo roślinki od żyją jak tylko wsadzi się je do gruntu i będzie ciepło
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja już mam dość tych nasion bo w 1 turze wykiełkowały mi wszystkie nasiona ASAHI a ostatnio dawałem po 5 nasion w różnych odstępach czasu i na 20 nasion wykiełkowały mi tylko 2 !! Wczoraj nastawiłem ostatnie 10 sztuk zobaczymy czy z nich coś wykiełkuje.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 maja 2020, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co będzie najlepsze do ściółkowania: agrowłóknina, agrotkanina, słoma, trociny czy coś innego? Czy może nic i też będzie dobrze?
Dwa lata temu miałem samą słomę i nawet dawała radę, co się przebiło to usuwałem. Rok temu agrotkanina i to jest chyba najlepszy wybór, prawie zero chwastów, wygodnie się po tym chodzi i ziemia się super nagrzewała. W tym roku planuję kartony i agrotkanina, mam dostęp do fajnych czystych kartonów bez farb i klei bo są tylko składane i w dodatku będzie więcej dżdżownic bo one jedzą celulozę.
W tym roku już chyba nie ma na co czekać tylko wysadzać arbuzy w grunt bo taka pogoda to była rok temu ale w czerwcu więc jest szansa być miesiąc do przodu z uprawą, a wy jeszcze czekacie ?
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja czekam, bo większość moich dopiero wyszła.
Ja dzisiaj posadziłem kilka sztuk, reszta jutro będzie sadzona. Rok temu u mnie temperatury nocą były około 5 stopni do końca maja i arbuzy się jakoś przyjęły (nie wszystkie), teraz mają być około 8+ więc nie ma się co czaić, tak myślę.
Ja tak poczytałem że teraz 3 dni to są dni krzyżowe i się nie sadzi ani nie sieje że coś tam związane z fazami księżyca i że się może nie przyjąć jakiś staropolski zwyczaj więc sam nie wiem może poczekam do czwartku