Rdestowiec ostrokończysty ( Reynoutria japonica Synonimy Polygonum cuspidatum i Fallopia japonica)
Re: Roślina "bambusowata" (?)
Dzięki za odpowiedź. Swoją drogą, ciekawe, skąd to się tutaj wzięło. Co do jego usuwania - na szczęście nie mój problem...
Koziouek podrzuć zarządcy http://www.gdos.gov.pl/files/artykuly/5 ... Polski.pdf
"W związku z tym gminy także powinny prowadzić działania mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się inwazyjnych gatunków obcych. W gestii rad miast i gmin jest ustanawiane własnych regulacji prawnych, odnoszących się pośrednio lub bezpośrednio do gatunków inwazyjnych, poprzez zachęcanie lub obligujących do ich zwalczania."
- "powinny" - czyli na razie nawet nie ma przepisu, który by kazał gminnym urzędnikom coś z tą rośliną zrobić, a zarządca terenu (właściwie kolejni zarządcy) od dziesięcioleci "nie może" nawet zasypać tłuczniem błotnistego podwórza, na którym po deszczu grzęzną samochody. Już oczyma wyobraźni widzę, jak mocno się przejmie, że jest na tym terenie jakiś inwazyjny chwast. Oczywiście, wspomnieć mogę, ale...
- "powinny" - czyli na razie nawet nie ma przepisu, który by kazał gminnym urzędnikom coś z tą rośliną zrobić, a zarządca terenu (właściwie kolejni zarządcy) od dziesięcioleci "nie może" nawet zasypać tłuczniem błotnistego podwórza, na którym po deszczu grzęzną samochody. Już oczyma wyobraźni widzę, jak mocno się przejmie, że jest na tym terenie jakiś inwazyjny chwast. Oczywiście, wspomnieć mogę, ale...
PS
Jeszcze nie zdążyłem rozmawiać z zarządcą na ten temat, ale przysłany przez niego pracownik jak co roku wyciął rozrastające się pędy kosiarką żyłkową i tak to działa w koło Macieju
Jeszcze nie zdążyłem rozmawiać z zarządcą na ten temat, ale przysłany przez niego pracownik jak co roku wyciął rozrastające się pędy kosiarką żyłkową i tak to działa w koło Macieju
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 cze 2013, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Rdestowiec ostrokończysty
Dzisiaj na tzw. Zakolu Wawerskim w Warszawie. To na pewno jakiś uciekinier. Białe kwiatostany, chyba groniaste, duże liście.
regulamin się kłania
Re: krzew kwitnący we wrześniu
Rdestowiec ostrokończysty.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Re: Proszę bardzo o identyfikacje.
Serdecznie dziękuję. Znajoma z Tajlandii chciała zerwać do zjedzenia. Ale wolałam się upewnić.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rdestowiec japoński / Rdestowiec ostrokończysty
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaka to roślina?
Tak Iwonko, dziękuję bardzo! W tzw. międzyczasie wyszukałam w internetach.
To rdestowiec japoński, bardzo ekspansywny przybysz z Azji.
Trudno się tego pozbyć.
To rdestowiec japoński, bardzo ekspansywny przybysz z Azji.
Trudno się tego pozbyć.
- FikuMiku
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Rdestowiec ostrokończysty
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1