Ładne kwiatki ;)
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ładne kwiatki ;)
Norbercie, niestety na te wielkolistne potrzeba duuużo miejsca, a tego niestety u mnie brakuje, z chęcią wyhodowałabym z niej potwora, ale żeby inne się zmieściły co jakiś czas musi być przycięta.
Maćku, ciężko u nas dostać te odmianowe, bardzo ciężko a i ceny nie są przyjazne dla portfela, ale marketowe, za kilknaście złotych, też potrafią cieszyć oczy i są dużo łatwiejsze w utrzymaniu przy życiu ;), właśnie jeden z marketowych zakwitł
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwona
Oj z wolnym miejscem znam ten ból. U mnie to towar deficytowy.
Na szczęście u mnie hoje wolno rosną, więc nawet taka wielkolistna znajdzie jeszcze miejsce.
A Twoje hoje szybko rosną, czy różnie?
Oj z wolnym miejscem znam ten ból. U mnie to towar deficytowy.
Na szczęście u mnie hoje wolno rosną, więc nawet taka wielkolistna znajdzie jeszcze miejsce.
A Twoje hoje szybko rosną, czy różnie?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- anetq092
- 100p
- Od: 6 kwie 2021, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hoje i hibiskusy piękne
Miałam wielką hoję, ale niestety ją przelałam Mam z niej dwie szczepki, stoją jak kołki, ewidentnie mnie nie lubią Ale daję im jeszcze szansę
Miałam wielką hoję, ale niestety ją przelałam Mam z niej dwie szczepki, stoją jak kołki, ewidentnie mnie nie lubią Ale daję im jeszcze szansę
Mój wątek, zapraszam
Doniczkowe u Anety.
Doniczkowe u Anety.
Zauroczyły mnie hibiskusy, no zauroczyły nie powiem.
Sama nie mam ale kto wie,tylko skąd takie odmiany znaleźć?
Sama nie mam ale kto wie,tylko skąd takie odmiany znaleźć?
- zielonajagoda
- Kontakt:
Kiedy ta zimnica się skończy? Zapowiadają że weekend ma być ładny, oby to była prawda.
Norbercie, najszybciej u mnie rośnie pubicalix 'Silver Pink' i obscura, obscurę bardzo lubię bo kwitnie non stop, większość tak sobie, a i kołki się zdarzają. U mnie każdy kawałek miejsca na wagę złota. Dzisiaj przyszły dwie nowe, malutkie sadzoneczki , ale też kilka moich poszło do ludzi . A największą niespodziankę sprawiła mi Mathilde, owszem już kwitła, ale teraz ma blisko 20 pędów kwiatowych
Anetq092, miło mi że Ci się moje doniczkowce podobają
Przy ukorzenianiu hoi, najczęściej popełnianym błędem jest zbyt duża doniczka, lub za ciężka ziemia. Ja ukorzeniam w lechuzie/perlicie/seramisie i w przeźroczystych kubeczkach, widać korzenie ;). Daj jej szansę, warto, choćby dla kwiatów
Wiero, z odmianowymi hibiskusami u nas w kraju straszna bieda, ale i te marketowe trafiają się piękne jak ten różowy, i są lżejsze w uprawie, bo odmianowe są koszmarnie kapryśne. Ja ich po prostu nienawidzę i kocham, i nie mogę bez nich żyć, czasem mam ochotę rzucać doniczkami o ziemię jak widzę że któryś zaczyna zdychać a później kolejny kwiat się otwiera i się napatrzyć nie mogę ;). Tu na forum była dziewczyna która miała odmianowe i sprzedawała sadzonki ale już jej nie widzę
Kolejny kwiat otworzyła Creole Lady:
Ostatnio zauroczyły mnie dischidie, miałam dwie i nagle dokupiłam trzy maluchy
Skoro w sercu mam hoje to i dla dischidii znajdzie się kawałek miejsca, w końcu to bliskie kuzynki
Dischidia nummularia
Dischidia platyphylla
Pangolin Kisses
To nowy nabytek, mnie zauroczyła dwoma rodzajami liści, jedne drobne a drugie jakieś spichrzowe?, jak nadmuchane baryłki
Dischidia pectinoides
I ostatnia malizna, ruscifolia variegata, obym tylko dała radę utrzymać ją przy życiu
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- zielonajagoda
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa , niech Ci hojki rosną na metry
Dzisiaj wpadam tylko na chwilkę, zostawić pączuchy Mathilde, nabierają już kolorów
Nadal zimno
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Uwielbiam te kropeczki na listkach.
Mathilde bardzo chciałabym zobaczyć w pełnym rozkwicie.
Mathilde bardzo chciałabym zobaczyć w pełnym rozkwicie.
-
- 200p
- Od: 26 cze 2020, o 19:03
Pięknie kwitnie hoja. Ja już nie mogę się doczekać, aż zakwitnie moja, ale ona dopiero ze wzrostem ruszyła. Dużo ją nawozisz? Pozdrawiam
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
Ahh nie mogę się doczekać aż twoja hoja zakwitnie
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Bogata i niemała kolekcja zdrowo rosnących i ładnie prezentujących się roślin
Moją uwagę zwłaszcza przykuły Twoje bardzo dorodne hibiskusy,które albo nie lubią mnie albo towarzystwa niektórych z moich roślin?
Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli oraz miłego weekendu
Moją uwagę zwłaszcza przykuły Twoje bardzo dorodne hibiskusy,które albo nie lubią mnie albo towarzystwa niektórych z moich roślin?
Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli oraz miłego weekendu
- zielonajagoda
- Kontakt:
Joasiu, Aniu i Maćku, kwitnąca 'Mathilde' dla Was
Arkadius, ja myślę, że te hybrydowe hibiskusy nikogo i niczego nie lubią, ciągle walczę o to żeby się nie obraziły na mnie...śmiertelnie ;), natomiast odmiany bliższe naturze, są cudownie wdzięczne za opiekę, mam Snow Queen i SriLankę, jak mnie już te hybrydowe wkurzą na "maksa", to mam pocieszenie w tych dwóch ;). Zajrzałam do Twojego wątku, pięknie fotografujesz swoje rośliny i ta ekspozycja
Zdecydowanie tą niedzielę zaczynamy od kawy, po wczorajszych ulewach, burzach, słońcu, tęczach, lodowatym wietrze, można dostać pogodowej choroby depresyjnej, a dzisiaj pochmurnie, deszcz wisi w powietrzu, ślimaki w natarciu. Jak jestem przeciwnikiem niebieskich granulek to na hostowiskach walczę tym sposobem, na mikro-warzywniku natomiast trocinami .
Dzisiaj hoye, bo właściwie to one są centrum mojego doniczkowego światka.
'Matilde' zaprezentowała się już powyżej, obscura wiecznie kwitnąca, jak zaczęła jesienią to nie może skończyć ;), kwitnie też 'Rebecca' i panchoi, a do kolejnego kwitnienia szykuje się caudata i meredithii. Czekam cierpliwie, już tak, hoje nauczyły mnie cierpliwości ;).
'Rebecca', pachnąca, szczególnie wieczorem:
Caudata:
Meredithii:
I moja słabość do koleusów, dwa wyjścia na targ i...
Miłej niedzieli pomimo pogody życzę wszystkim zaglądającym, może akurat u kogoś jest piękna pogoda