Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu, w szklarni cz.6
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz.6
Planuję dosadzić jutro pod folią resztę sadzonek, ale zastanawiam się czy ma sens sadzić sadzonki w tym stanie
To odmiana malachitowa szkatułka - niestety sadzonki tej odmiany słabo urosły, a niektóre nie wiem czy nie dostały jakiejś choroby grzybowej - listki żółcieją i stają się kruche. Albo po prostu przygrzało je Słońce. Dawać w grunt czy pozbyć się żeby nie zaraziła pozostałych?
To odmiana malachitowa szkatułka - niestety sadzonki tej odmiany słabo urosły, a niektóre nie wiem czy nie dostały jakiejś choroby grzybowej - listki żółcieją i stają się kruche. Albo po prostu przygrzało je Słońce. Dawać w grunt czy pozbyć się żeby nie zaraziła pozostałych?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dawaj w grunt bo je zagłodzisz ! Bądź Laskaw uzupełnić w profilu lokalizację
Pozdrawiam! Gienia.
- Tomatoes_Lord
Posadzone! Biednie wyglądają tuż po posadzeniu W dołek poszedł kompost i ziemia rodzima - obornika nie dawałem bo sypałem już w zeszłym sezonie a ponadto posiałem i przekopałem wcześniej gorczycę, nie chcę przeazotować gleby
Odmiany te sadzę pierwszy raz - malachitowa szkatułka, pantano romanesco, 2 krzaczki jakiegoś żółtego które były dosłane razem z poprzednimi w zamówieniu
pod folię zmieścił się też arbuz którego pierwszy raz w życiu spróbuję wyhodowac pod folią Zostawiłem mu trochę miejsca mam nadzieję że nie za mało. Teraz zostaje trzymać kciuki za pogodą i walczyć ze ślimakami
Odmiany te sadzę pierwszy raz - malachitowa szkatułka, pantano romanesco, 2 krzaczki jakiegoś żółtego które były dosłane razem z poprzednimi w zamówieniu
pod folię zmieścił się też arbuz którego pierwszy raz w życiu spróbuję wyhodowac pod folią Zostawiłem mu trochę miejsca mam nadzieję że nie za mało. Teraz zostaje trzymać kciuki za pogodą i walczyć ze ślimakami
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Za tydzień zauważysz różnicę. Za bogato z nawozem to nie masz, póki co wystarczy ale po pewnym czasie pokażą się braki pokarmowe. Jak zamierzasz zasilać rośliny skoro położyłeś włókninę i posypowo się nie da? Podlewać? Dolistnie? Ja tam wolę pazurkami przegrzebać ziemię coby napowietrzyć i spulchnić. Też kiedyś kładłam włókninę ale tylko w rzędy i nigdy nie mogłam się zorientować czy mają za mokro, a może za sucho.
Arbuza musisz wypuścić z łodygami na zewnątrz bo Ci gąszcz zrobi, nie będzie gdzie stopy postawić.
Arbuza musisz wypuścić z łodygami na zewnątrz bo Ci gąszcz zrobi, nie będzie gdzie stopy postawić.
Pozdrawiam! Gienia.
- Tomatoes_Lord
Będę nawoził przy podlewaniu pod łodygę, włóknina ma rozcięcia większe przy każdym korzeniu. Nawożenie gnojówką z pokrzyw jak w zeszłym sezonie ewentualnie jak nie będzie mi się chciało łazić po krzakach i zbierać to nawozem mineralnym jakimś cristalonem + interwencyjnie w razie potrzeby oprysk fosforem. W zeszłym roku przedobrzyłem z obornikiem i intensywnie zielone liście wskazywały na nadmiar azotu, w tym roku chcę oszczędniej nawozić i obserwować liście i reagować aniżeli przedobrzyć z nawożeniem
A podlewać preferuję 1 raz w tygodniu ale obficie ewentualnie 2 razy jak są duże upały.
A podlewać preferuję 1 raz w tygodniu ale obficie ewentualnie 2 razy jak są duże upały.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
A ja już dwa razy dzisiaj podlewałem pomidory pod folią, a w upale to nieraz ze cztery razy. Zależy to jaką ma się glebę, u mnie piaszczysta i ze 40 metrów od tunelu rośnie las.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Smerfy
- 100p
- Od: 18 kwie 2020, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co za radość gdy w foliaku zaczyna się już coś dziać. I gdy widzi się że pogoda zaczyna się w miarę stabilizować i człowiek nie zastanawia się - za zimno czy nie za zimno, będzie przymrozek czy jednak nie.
Ale wiadomo - od razu przychodzi kwestia podlewania i nawożenia.
A czy nie za dużo, a czy czegoś nie za mało, a czy nie za często . Dzieję się dzieje hehe.
Ale wiadomo - od razu przychodzi kwestia podlewania i nawożenia.
A czy nie za dużo, a czy czegoś nie za mało, a czy nie za często . Dzieję się dzieje hehe.
- Tomatoes_Lord
Najważniejsze żeby choróbska nie łapały naszych pomidorków, nad resztą da się zapanować Mam nadzieję że taki słaby sezon (w moim odczuciu) jak w zeszłym roku się nie powtórzy
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Tunel powoli zapełniam, sadzę po kilka sztuk.
I naprawdę po paru dniach widać różnicę.
Łodygi grubieją, pomidorki stoją na baczność.
I uskuteczniam rozdawnictwo sadzonek. Znowu za dużo zrobiłam.
A M. na pewno trzeciego foliaka mi nie kupi!
I naprawdę po paru dniach widać różnicę.
Łodygi grubieją, pomidorki stoją na baczność.
I uskuteczniam rozdawnictwo sadzonek. Znowu za dużo zrobiłam.
A M. na pewno trzeciego foliaka mi nie kupi!
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Teresa Pszczola mój eM zarzekał że, żadnej szklarni więcej.
Nie dość że kupił mi na prezent ,to jeszcze 8mx3m
Dzisiaj dopiero pogoda pozwoliła na wyniesienie pomidorków na zewnątrz.
Nie dość że kupił mi na prezent ,to jeszcze 8mx3m
Dzisiaj dopiero pogoda pozwoliła na wyniesienie pomidorków na zewnątrz.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Pomidory już kwitną.Erazm pisze:Wczoraj posadziłem w tunelu foliowym 10 pomidorów CARMELLO F1, a dziś:
-8 TAMARIS F1,
-5 YARDEN F1,
-3 COLIBRI F1 .
Razem 26 sztuk.
Po posadzeniu krzaki opryskałem Miedzianem (liście z obu stron). Pod korzenie dałem przerobiony obornik, który przykryłem warstwą około 5 - 10 cm ziemi.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
Dzisiaj do tunelu trafiło ostatnie 14 pomidorów (ze 100). Na razie są jeszcze w kubkach i pod białą agrowłókniną. Szkoda żeby nabawiły się poparzeń - słońce świeci jak głupie.
Do towarzystwa z piwnicy wyszło jeszcze stadko papryk i ogórków. Pod koniec tygodnia ma być trochę chmur i wtedy zamierzam opryskać polyversum. Na wcześniej wsadzonych pomidorach pojawiły się już pierwsze kwiatki.
W tunelu mam jeszcze trochę rozsady truskawek. Przeleżała 3 tygodnie od kupna (nie było jak przygotować zagonów) i aż się zdziwiłem że tak o samej wodzie ładnie wyrosła. Ale to już nie ten temat.
Do towarzystwa z piwnicy wyszło jeszcze stadko papryk i ogórków. Pod koniec tygodnia ma być trochę chmur i wtedy zamierzam opryskać polyversum. Na wcześniej wsadzonych pomidorach pojawiły się już pierwsze kwiatki.
W tunelu mam jeszcze trochę rozsady truskawek. Przeleżała 3 tygodnie od kupna (nie było jak przygotować zagonów) i aż się zdziwiłem że tak o samej wodzie ładnie wyrosła. Ale to już nie ten temat.
Marcin
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12