Bodziszek (Geranium) - wymagania, problemy, choroby, szkodniki
Re: Bodziszek Geranium
Lepiej wiosną, bo mają mało zwarty system korzeniowy i uszkodzony przed zimą powoduje usychanie sadzonki w zimie, natomiast wiosną dość szybko się regeneruje i ukorzenia.Można też przesadzać bodziszki po kwitnieniu, gdy do zimy jeszcze sporo czasu.
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki bardzo, czekam więc do wiosny.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak co roku sezon na bodziszki otwiera u mnie bodziszek żałobny (Geranium phaeum):
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam w doniczce w domu, na zewnątrz niestety zmarzł, ciekawego bodziszka o dziwnych strzępiatych liściach, i osobliwym zapachu pasty do podłogi. Najdokładniej, bo sama terpentyna nie oddaje istoty tego zapachu. Chodzi mi oczywiście o pastę do podłogi z czasów "komuny". Tak pachniało mieszkanie przed świętami...Kwitnie bardzo słabo.
Cześć,
doradźcie mi, proszę. Właśnie nabyłam drogą kupna bodziszka Splish Splash (5 szt). Chcę je posadzić w rządku jako obwódkę rabaty. Jaka powinna być rozstawa w jego przypadku. Znalazłam gdzieś info, że co 15 cm. Czy to nie za gęsto?
doradźcie mi, proszę. Właśnie nabyłam drogą kupna bodziszka Splish Splash (5 szt). Chcę je posadzić w rządku jako obwódkę rabaty. Jaka powinna być rozstawa w jego przypadku. Znalazłam gdzieś info, że co 15 cm. Czy to nie za gęsto?
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem zdecydowanie za gęsto - Splish Splash to odmiana bodziszka łąkowego, a on tworzy całkiem pokaźne kępy po pewnym czasie
Swoją drogą nie wiem czy nie lepiej prezentowałby się w kępach niż w równym rządku
Swoją drogą nie wiem czy nie lepiej prezentowałby się w kępach niż w równym rządku
Kuba
Dzięki za szybką odpowiedź. Też mi się wydawało, że za gęsto. Sadziłam ostatnio Patricie i dawałam każdej sadzonce po 50cm. Może faktycznie posadzę tego Splish Splasha w kępce...kubus2015 pisze:Moim zdaniem zdecydowanie za gęsto - Splish Splash to odmiana bodziszka łąkowego, a on tworzy całkiem pokaźne kępy po pewnym czasie
A którego ewentualnie polecacie na obwódkę, żeby tworzył zgrabne pierwszoplanowe kępki (wystawienie południe i zachód ale są brzozy więc raczej półcień a nie całkowita patelnia) ? Jestem raczkująca w temacie bodziszków... Póki co posadziłam Rosemoor i Patricie.
Może krwisty? U mnie tworzy właśnie zgrabną kępkę. Jest bardzo niski, nawet gdy kwitnie a i niewymagający, jeśli idzie o warunki uprawowe.
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Splish Splash wg mnie za wysoki na obwódki. Raczej na tył rabaty lub jakiś wysoki pkt przyciągający uwagę.
Liście u dołu łodygi mało reprezentacyjne.
Na obrzeża fajny dalmacki.
Liście u dołu łodygi mało reprezentacyjne.
Na obrzeża fajny dalmacki.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'... Za miedzą...i troszkę dalej.