Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Adam-ski
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lis 2020, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Dzień dobry.

Ja mam tylko jedno pytanie, jeżeli chodzi o plamy.
Dlaczego one pojawiają się tylko na młodych liściach, a stare nie mają ich?
Dziwne to dla mnie, jestem początkującym, jeżeli chodzi o rośliny doniczkowe.
Zakupiłem ją w styczniu, przetrwała, a kiedy zaczęła wypuszczać liście, to właśnie te plamy się pojawiły.

Dziękuję i pozdrawiam :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

No dobra pierwsza sprawa zbyt zbite podłoże.
Po drugie zasadnicze pytanie, ten pojemnik ma odpływ?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Adam-ski
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lis 2020, o 12:03

Post »

Dziękuję za odpowiedź.

Tak, ma odpływ.
Być może zbyt zbite podłoże.
Później sprawdzę i możliwe, że je wymienię.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są epifity, więc podłoże musi być bardzo przepuszczalne, czyli mieszanka ziemi, żwirku/perlitu oraz można jeszcze dodać podłoża do storczyków tak mniej więcej w proporcji około 2:1:1.
Sprawdź stan korzeni.
Pamiętaj, że podlewasz dopiero wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża, można nawet lekko je przesuszyć.

Stan korzeni oczywiście będzie istotną kwestią. Osobiście zrobił bym jeszcze oprysk preparatem grzybobójczym.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dariadarla
50p
50p
Od: 9 mar 2021, o 11:54

Post »

Na liściach monstery skrapla się woda - na brzegach i końcówkach (które są już zaokrąglone). Czy wszystko z nią w porządku?
margarethagar
100p
100p
Od: 11 mar 2021, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, roślina oddaje nadmiar wilgoci.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z drugiej strony należy sprawdzić czy podłoże jest odpowiednio przepuszczalne i czy nie jest długo zbyt wilgotne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
calathea098
100p
100p
Od: 25 kwie 2020, o 20:47

Post »

Monstera ze śmietnika podjęła współpracę :D Jak widać, po 3 tygodniach od przyniesienia do domu zaczyna coś nowego wyrastać. Liczę na nowe piękne liście. Zastanawiam się jak często można robić oprysk ASAHI SL?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Emilia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Góra trzy opryski w całym sezonie. Odstęp między jednym, a drugim nie powinien być krótszy niż tydzień.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Madzix123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 maja 2019, o 07:28

Post »

Dzień dobry, kilka dni temu dostałam ukorzenioną szczepkę monstery. Jest ona jeszcze młoda dlatego nie ma prawie wycięć w liściach. Posadziłam ją w ziemi torfowej z domieszką perlitu. Zauważyłam, że liście zaczynają się odbarwiać, jeden liść wygląda na powiędniętego a drugi dopiero zaczyna się przebarwiać. Przejrzałam korzenie ale nie widać gnicia, ma zarówno korzenie powietrzne jak i te w ziemi. Okno w pokoju jest skierowane w kierunku północno wschodnim i przez mniej niż godzinę rana ma słońce bezpośrednie a przez resztę dnia rozproszone. Wilgotność powietrza wacha się między 45-50%. Nie wiem o co chodzi. Myślałam, że może choruje przez przesadzenie ale chce się upewnić.
Obrazek
margarethagar
100p
100p

Post »

Jakiej wielkości ma korzenie w ziemi? Napisałaś, że małe w poprzednim wątku. Tzn? 1cm? 5 cm? Jeden korzeń? Kilka korzeni?
Moim zdaniem ma problem z pobieraniem wody.

Druga możliwość: czy widzisz gdzieś nowy stożek wzrostu? Albo czy widzisz, że puszcza nowy liść?
Madzix123
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 maja 2019, o 07:28

Post »

Są 3 korzenia z ziemi, mają po ok 3cm. Dodatkowo do ziemi są wprowadzone korzenia powietrzne dla lepszej stabilizacji i lepszego ukorzenienia.

Nie ma nigdzie nowego stożku wzrostu ani nie puszcza nowych liści.

Nie cytujemy posta jeśli udzielamy odpowiedzi bezpośrednio./mod.
margarethagar
100p
100p

Post »

Takie korzenie są o wiele za małe, żeby roślinę włożyć do ziemi.
Wyciągnij, oczyść i z powrotem do ukorzeniania. Widzę, że to duża roślina, więc korzenie muszą mieć przynajmniej kilkanaście centymetrów i rozgałęziać się na mniejsze.

Zapraszamy do drugiej części wątku o monsterach Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”