Pigwa (Cydonia oblonga)- choroby liści,owoców,uszkodzenia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2020, o 20:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Pigwa (Cydonia oblonga)- choroby liści,owoców,uszkodzenia
Na mojej jest podobnie. Sądzę że to może być efekt nękających przymrozków w fazie pękających pąków. Na mojej kwiaty są bez płatków korony, obmarzły w początkowej fazie rozwoju.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 kwie 2020, o 20:48
Hmmm... czyli może to nie choroba. Byłoby to pocieszające, bo wolałbym uniknąć chemii.
Dziękuję!
Rafał
Dziękuję!
Rafał
Pigwa-pękająca kora
Witam. Na działce rodziców rośnie Pigwa. Duże drzewo dające dużo cienia w lecie i będąca ozdobą działki. W zeszłym roku zauważyliśmy, że kora zaczęła pękać a sporo owoców gnić jeszcze na drzewie. Również na lisciach pojawiły się ciemne plamy. Zastosowaliśmy pastę na grzyba w zeszłym oraz w tym roku. Niestety nie widać poprawy. Co robić i jak ozdrowić to najwidoczniej chore drzewo? Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 paź 2020, o 08:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Usychająca pigwa- proszę o pomoc!!!
Witam wszystkich, czy ktoś mógłby mi pomóc? Na zdjeciu jest moja trzy-letnia pigwa, która nagle zaczęła usychać. Usychają i mocno brązowieją całe gałązki od góry, i młode i stare, niektóre są jeszcze zielone, inne usychają razem z liśćmi. Co to może być? Pasożytów, mszyc nie ma, czy to coś od korzenia? Za mokro? Za sucho? Jakaś choroba? Bardzo proszę może ktoś pomoże?
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Usychająca pigwa- proszę o pomoc!!!
Wydaje mi się, że to z braku wody. U mnie tak samo zaczęły usychać młode dwuletnie i dosadzone jesienią jednoroczne drzewka owocowe. Ten sam efekt jest na starych drzewach tylko w mniejszej skali. Ja swoje młode drzewka podlałem porządnie dwa dni temu po 30l na drzewko, żeby mi nie uschły. W mojej opinii drzewko ratuje się przed suszą pozbywając się części liści aby zmniejszyć transpirację. Ten rok jest wyjątkowo suchy. Podlej solidnie drzewko wieczorem/prawie nocą i zobacz czy z rana przed palącym słońcem coś się zadziało z liśćmi. U mnie najmocniej z powodu suszy cierpią młode śliwy, jabłonki i grusza trochę mniej.
Re: Usychająca pigwa- proszę o pomoc!!!
Napisane: 6 sie 2022, o 02:48
Na gnicie pigwy wykonać oprysk po czerwcowy opadzie zawiązków. Najlepiej mieszaniną score+kaptan+polyram, dobrze do tego dodać nawóz np. florovit uniwersalny. W ten sposób ograniczy się brunatną zgniliznę oraz parcha na owocach pigwy. Na wiosnę przed kwitnieniem oprysk miedzianem. Potem na kwiat np. kaptan+mythos lub cos innego przeciwgrzybowego.
Napisane: 6 sie 2022, o 15:07
Na gnicie pigwy wykonać oprysk po czerwcowy opadzie zawiązków. Najlepiej mieszaniną score+kaptan+polyram, dobrze do tego dodać nawóz np. florovit uniwersalny. W ten sposób ograniczy się brunatną zgniliznę oraz parcha na owocach pigwy. Na wiosnę przed kwitnieniem oprysk miedzianem. Potem na kwiat np. kaptan+mythos lub cos innego przeciwgrzybowego.
Napisane: 6 sie 2022, o 15:07
Wg mnie to zaraza ogniowa. Na wiosnę oprysk miedzianem przed kwitnieniem. W czasie kwitnienia np. Serenade ASO (biologiczny) na kwiat lub zamiennie miedź systemiczna np. Cobre. Miedź systemiczną stosują właśnie na plantacjach przeciw zarazie ogniowej.RenataPS pisze:
Witam wszystkich, czy ktoś mógłby mi pomóc? Na zdjęciu jest moja trzy-letnia pigwa, która nagle zaczęła usychać. Usychają i mocno brązowieją całe gałązki od góry, i młode i stare, niektóre są jeszcze zielone, inne usychają razem z liśćmi. Co to może być? Pasożytów, mszyc nie ma, czy to coś od korzenia? Za mokro? Za sucho? Jakaś choroba? Bardzo proszę może ktoś pomoże?
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
U mnie w tym roku podobnie . Widzę, że nikt nie udzielił odpowiedzi. Ja również szukam w internetach i klops. Może podbiję ten post i ktoś podpowie co to właściwie jest za przypadłość.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
I u mnie takie coś bywało. Nie umiałam znaleźć nigdzie wyjaśnienia.
Zastanawiam się, czy to np nie brak wapnia
Zastanawiam się, czy to np nie brak wapnia
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie