Poniżej załączam zdjęcia wiśni, po zimie popękała kora na pniu - kupiłam paste ogrodniczą do tego typu awarii!.
NIektóre z gałęzi nie powypuszczały liści, inne uschły czym to mogło zostać spowodowane - dziękuję za pomoc i odpowiedzi ?
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych. Skoro piszesz, ze popekała kora na pniu i pewnie jeszcze są wycieki zywicy to ciężko bedzie ja uratować. Ale zawsze warto probować. Najpierw ja bym posmarowal np: miedzianem rany na pniu. wyciąć porazone pedy i rany również posmarowac miedzianem. Cale dzrewko popryskac moze byc miedzianem Gałązki spalić!
Mam pytanie dotyczące wiśni ozdobnej kilka dni temu zakupiłam dwie sadzonki tego drzewka mają po 70 cm i 110cm nie będę jej w tym roku wsadzać do gruntu , ale nie mam pojęcia jak powinno ją się przetrzymywać w doniczce. Czy na dworze czy w domu w chłodnym czy ciepłym pomieszczeniu. Wiśnie dotarły do mnie w małej doniczce 0,5l nie wiem czy mam ją przesadzić jeszcze tej zimy czy dopiero na wiosne. Proszę o poradę.
Nic specjalnego robić nie musisz. Wystarczy zadołować w zacisznym miejscu i lekko okryć miejsce zakopania doniczek, lub przechować w chłodnym pomieszczeniu bez ujemnych temperatur.
Witam,
Podsyłam zdjęcia mojej wiśni umbraculifera i proszę o diagnozę co jej jest. I czym ewentualnie popryskać czy zawieźć, żeby ją ratować. No i dodam jeszcze, że problem pojawił się już w zeszłym roku na wiosnę, ale wtedy myślałem, że przez te susze słabo liście wychodziły. Niestety teraz znowu jest ten problem że niektóre gałęzie nie zielenią się Jak widać wrzuciłem też dla porównania zdjęcie zdrowego drzewka którego to cholerstwo nie dotknęło.
Byłbym wdzięczny za jakieś porady.