Begonia bulwiasta cz.2
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
W moim przypadku muszę wyciągać z doniczek, bo mam w ogródku pędraki. Zostawiłam na próbę begonię dragon w donicy i już znalazłam jednego pędraka i musiałam podlać chemią, czego bardzo nie lubię. Akurat ta doniczkowa wznowiła wegetację. Chciałam Wam zwrócić uwagę na ten problem i niebezpieczeństwo utraty bulwy.
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A skąd się biorą te pędraki w donicach? Byłam w szoku, jak w tym roku sadząc bulwy zimowane w piwnicy, odkryłam w nich sporo pędraków. Nigdy nie miałam takiej sytuacji. Pamiętam tylko, że w maju - czerwcu zeszłego roku był wysyp latających chrabąszczy.
Pozdrawiam, Monika
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Miałam w donicy zjedzone do połowy bulwy begonii, wszystko za sprawą pędraków ( chyba jednorocznych bo małe ) sporo ich było. Teraz wszystkie donice przeglądam, które stały latem na dworze.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 100p
- Od: 13 gru 2019, o 11:36
Witam, kupiłam begonię bulwiastą pełną zwisającą i chce sadzić ją w okrągłej donicy. Ile bulw w donicy o średnicy 30 cm powinnam zarządzić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam.
Strasznie powoli kiełkują mi bulwy begonii wielkokwiatowej choć namoczyłem bulwy na dwa dni przed posadzeniem.
Begoniom się wyjątkowo nie spieszy,niestety.
Chyba powinienem był już w lutym je zadołować w donicy...
Strasznie powoli kiełkują mi bulwy begonii wielkokwiatowej choć namoczyłem bulwy na dwa dni przed posadzeniem.
Begoniom się wyjątkowo nie spieszy,niestety.
Chyba powinienem był już w lutym je zadołować w donicy...
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje również się nie spieszą, dopiero małe kiełki im wyszły
Pozdrawiam Danuśka
-
- 50p
- Od: 20 mar 2015, o 18:49
Czy ktoś podpowie co się stało moim begoniom, były już ładne, duże sadzonki i nagle wszystko klapło. Nadmieniam, że to spotkało tylko 4 sztuki, pozostałe mają się nieźle. Jak wspominałam wcześniej w bulwach z ziemią znalazłam pędraki, ale starałam się je usunąć. W pewnym momencie pojawiły mi się także w domu opuchlaki, więc może to ich zasługa. Wyglądają trochę na przelane, chociaż trudno mi w to uwierzyć bo 2 sadzonki były na prawdę duże?
Pozdrawiam, Monika
Begonia solenia - pielęgnacja
Około miesiąc temu posadziłam na balkonie begonię solenię (słońce ok 7h w ciągu dnia)
https://imagizer.imageshack.com/img924/3492/cyYGPH.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/7765/WVtnbO.jpg
Czy tą czerwoną powinnam czymś podeprzeć? Jeśli tak to w jaki sposób?
Co zrobić żeby begonie silniej się rozkrzewiły? Mimo że trochę ich "przybyło" przez miesiąc, nie wyglądają zbyt okazale...
https://imagizer.imageshack.com/img924/3492/cyYGPH.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/7765/WVtnbO.jpg
Czy tą czerwoną powinnam czymś podeprzeć? Jeśli tak to w jaki sposób?
Co zrobić żeby begonie silniej się rozkrzewiły? Mimo że trochę ich "przybyło" przez miesiąc, nie wyglądają zbyt okazale...
Podpowiedzcie prosze dlaczego liście begoni się zwijają?
Bulwy wysadzone 25.04
Stoją na parapecie wewnętrznym ale bez pezposrednich promieni słońca (zdjęcie z balkonu aby było lepiej widać)
Bulwy wysadzone 25.04
Stoją na parapecie wewnętrznym ale bez pezposrednich promieni słońca (zdjęcie z balkonu aby było lepiej widać)
Emilia
Ja chyba zrezygnuje z begonii bulwiastych. Nie mam do nich cierpliwości, albo za mokro i gniją, albo za sucho o więdną, albo kot połamie kwiaty. A w tym roku dodatkowo jedną bulwę zjadły jakieś robaki. Reszta pięknie powschodziła ale przy hartowaniu spaliłam liście (za długo zostawiłam na słońcu). Widocznie to nie są kwiaty dla mnie
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Ta sama begonia 3 lata wcześniej osiągnęła 120 cm, ale w październiku.
Dzisiaj równiutko 100 cm, a mamy początek sierpnia.
Dzisiaj równiutko 100 cm, a mamy początek sierpnia.