Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Adek9193
- 10p - Początkujący
- Od: 19 sty 2020, o 09:17
Re: Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
Cześć, starałem się w Twoim wątku znaleść jakieś wskazówki odnośnie ukorzeniania glicyni jednak nie znalazłem przez to piszę mam piękna 15 letnią glicynię która niestety lada moment bedzie musiała zostać wycieta (złamała podpory i zstała wyparta dorastająca magnolią gwieździstą) no i problem polega w tym że w dziedzinie rozmnażania glicyni jestem całkowitym laikiem , może ukorzeniałaś? moze masz jakieś doświadczenia? będę wdzieczny za wszelką pomoc Miłego Dnia Ci życzę
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2020, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pytanie o stan na dzisiaj glicynii
Witam
Obawiam się, że moje wisterie zmarzły, do tej pory nie ruszyły.
Jak jest u forumowiczów?
Jak jest u forumowiczów?
-
- 50p
- Od: 7 sty 2020, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Re: Pytanie o stan na dzisiaj glicynii
Moja wisteria kwitnie.elapawelec pisze:Witam
Jak jest u forumowiczów?
Zaczynam w tym roku ciąć moją glicynię [dopiero w tym roku mam 'szkielet' bo dosć mocno mi podmarzała. Pierwsze cięcia przeprowadzamy w lipcu i skracamy młode przyrosty do 4 oczka?
Znajoma zadała mi pytanie, na które nie znam odpowiedzi...
Czy są jakieś odmiany Glicynii, nadające się do uprawy na balkonie? Osobiście podejrzewam, że raczej nie... ale może mnie zaskoczycie
Czy są jakieś odmiany Glicynii, nadające się do uprawy na balkonie? Osobiście podejrzewam, że raczej nie... ale może mnie zaskoczycie
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Można by spróbować uprawy jakiejkolwiek glicynii w dużym pojemniku.
Należy w tym celu uformować przewodnik, a następnie przycinać wybijające w górze pędy w formie parasolowatej korony.
Widziałam coś takiego w sklepie ogrodniczym, sądzę, że mogłoby się udać w ten sposób utrzymywać glicynię na balkonie.
Problemem będzie jednak zimowanie.
Donica będzie ciężka, roślina duża i transport takiego czegoś do piwnicy może przekraczać czyjekolwiek możliwości.
Natomiast jakoś nie przekonuje mnie ocieplanie donicy z glicynią na balkonie, większy mróz zrobi swoje.
Należy w tym celu uformować przewodnik, a następnie przycinać wybijające w górze pędy w formie parasolowatej korony.
Widziałam coś takiego w sklepie ogrodniczym, sądzę, że mogłoby się udać w ten sposób utrzymywać glicynię na balkonie.
Problemem będzie jednak zimowanie.
Donica będzie ciężka, roślina duża i transport takiego czegoś do piwnicy może przekraczać czyjekolwiek możliwości.
Natomiast jakoś nie przekonuje mnie ocieplanie donicy z glicynią na balkonie, większy mróz zrobi swoje.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Z tego co kojarzę amerykańska Wisteria frutescens rośnie mniejsza niż jej odpowiedniki z Chin lub Japonii, więc może byłoby łatwiej akurat z tym gatunkiem?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Witajcie, pod moją wisterią znalazłam 7 kwiatostanów, zupełnie nierozwiniętych i nie wiem ptak czy owad coś mi te kwiatostany odcina. W ubiegłym roku też się to zdarzyło i może ktoś ma podobne doświadczenie lub wie co to za szkodnik. Podobnie jest w truskawkach na agrotkaninie, leża odcięte liście z łodyżką, pęd kwiatowy. Może to kot?, gołębie? bo je tam widziałam.
ania1590
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje dwie kupione w zeszłym roku wisterie ładnie przezimowały i rosną na długość
Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Moją wisterię Issai przesadziłem w tym roku pod kratkę przy tarasie. Wcześniej miałem plan prowadzić na drzewko, ale w tamtym miejscu byłoby zbyt duże zagęszczenie wysokich roślin i jedna drugą by zasłaniała. Ładnie się przyjęła po przeprowadzce i już wypuszcza długie pędy.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
To jest żart? Mam swoją glicynię chińską od dziewięciu lat? Nigdy nie kwitła, w tym roku zaszczyciła mnie całym jednym kwiatostanem?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI