Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Post »

rafalpl85 Czym są nawiezione i zasilane. Na pierwszy rzut oka wyglądają na przenawożone, może za dużo obornika lub innego nawozu. Robiłeś jakieś opryski dolistnie ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ło matko, albo zawirusowane albo im dowaliłeś do koryta, za bogato !!! :roll: Przyznaj się :D !
Pozdrawiam! Gienia.
kfffiatek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 mar 2021, o 07:55

Post »

Witam się ponownie. Pomidory wysadzone, część do gruntu, część w donicach na słonecznym balkonie. Niestety na dwóch pomidorach w gruncie pojawiły się ciemne plamy :( nigdy mi się wcześniej nie zdarzyła więc muszę spytać - czy to zaraza?

Pomidory to Chestnut chocolate i drugi nie pamiętam jaki. Ten pierwszy wszystkie liście ma takie, ten drugi tylko te dolne. Pozostałe pomidory w gruncie sztuk 12 wyglądają dobrze, mimo że nie mam żadnej szklarni, rosną sobie ot tak. Wczesniej przed posadzeniem nawozilam ziemię obornikiem ale teraz na razie niczym nie nawożę. Niestety pogoda jest deszczowa więc dostają sporo wody na liście :( ale zaraza już w maju? :( Podpowiedzcie co robić...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

To są przebarwienia. Zmieniło się roślinom wszystko, ziemia, miejsce to i jakieś zakłócenia mogą być.

Jakbyście ludziska czytali naprawdę uczciwie, to jak mantrę jest powtarzane,
że najważniejszy jest wierzchołek pomidora.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

kfffiatek Najlepiej jak byś zrobił fotke i pokazał całego pacjenta od góry do dołu :). Po fragmencie pomidora można chybić z radami. Ogólnie jeżeli to są najstarsze liście , najniżej rosnące a reszta krzaczka jest zdrowa to nic złego się nie dzieje według mnie.
kfffiatek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 mar 2021, o 07:55

Post »

Jokaer myślisz że to przebarwienia? Byłoby super, ale jeśli trzymać się teorii że czubek najważniejszy to jednak Chestnut jest cały w tych przebarwieniach :( a ten drugi to pewnie marznie bo ta wiosna to tylko o kant potłuc :/

Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Coś jest jednak nie tak.
Tzn wg mnie są to jakieś zaburzenia., ale nie umiem powiedzieć na 100% co to.
Mówisz, że mają zimno lub miały. To wtedy najczęściej dochodzi do zaburzeń z przyswajaniem fosforu.
Wg książki to tak trochę pasuje, braki fosforu, pojedyncze plamy między nerwami,
ale z kolei najczęściej to są przebarwienia spodniej strony blaszki liściowej.

Tak w ogóle już przy temp.poniżej 12 st. dochodzi do zaburzeń z przyswajaniem fosforu.
Jak jest za wysokie pH gleby również, jak jest za mokro też.

I w ogóle ten liść z pierwszego planu za bardzo mi się żółtawy widzi :?
jakby to były braki magnezu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jolu w pełni się z Tobą zgadzam, z powodu zimna roślina mogła nie pobrać odpowiednich składników pokarmowych, dalej mogą wystąpić niedobory żelaza, za mokra gleba będzie skutkowała niedoborem magnezu. Jeśli się nie ociepli będą problemy, mimo obecnie dobrego światła.
Malgorzaataa123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2021, o 01:06

Post »

Dzień dobry,

Jestem początkująca w hodowaniu pomidorków, mam dwie roślinki, koraliki. Od jakiegoś czasu coś takiego zaczęło się dziać z liśćmi. Wywijają się do dołu i są jakby przesuszone, ciemno zielone, bez plam itp. Pomidory w 5 litrowych donicach, w ziemi dedykowanej pomidorom. Przesadzone 2 tygodnie temu do tej ziemi z dodatkiem nawozu organicznego do pomidorów KAVA. Oba pomidorki w tej samej ziemi z tym samym nawozem, jeden ma zdrowsze liście (choć jest troszkę wybiegnięty) ale też część zaczyna się zwijać. Drugi jak widać na zdjęciach ma ten problem na większej części liści, najzdrowiej wyglądają te od dołu. Jak mogę pomóc pomidorkom? Czy to przenawożenie? Czy niedobór czegoś? Podlewam regularnie, jak zobaczę, że ziemia lekko podsycha (co 2-4 dni, w zależności od pogody, w upały codziennie, rano lub wieczorem). Jeszcze powiem, że podlewam głównie w okolicy pomidora, nie leję równo po całej donicy, zeby woda nie zalegała. Może to błąd?
Będę wdzięczna za pomoc!
Obrazek

Obrazek

Obrazek
bandziorek27
50p
50p
Od: 7 sty 2020, o 18:00

Post »

Jak dla mnie mocno przenawozone, przelac mocno czystą wodą i poczekać.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i porobiły się ?baranie rogi?! Nie wiem czy dobrze widzę bo fotka pod światło robiona. Ta ziemia dedykowana pomidorom - ile i jakiego nawozu tam wsadzili?
A Ty im jeszcze dołożyłas! Coś mi się widzi, ze przedobrzylas.
Pozdrawiam! Gienia.
Malgorzaataa123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2021, o 01:06

Post »

Załączam zdjęcia pomidorów w całości. Jaką ilością wody je przelać? Jest szansa, że je uratuję?

Na paczce z ziemią jest napisane o biohummusie. Dodatkowo skład to: torf wysoki, kompost, węglan wapnia, guano, mączka rogowa.
Skład nawozu: N 3%, P 0,27%, K 3,7%

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że je uratujesz. Na pierwszej fotce jest ok, ale jeśli też mu tak dogodziłaś i się to okaże za dni kilka to też przelej. Ile litrów ? Ba, nie wiem pewnie ze 3 albo więcej. Może ktoś podpowie. One z czasem to wyjedzą i będziesz je wtedy dokarmiać.
Jak mi synowa przekombinowała z obornikiem do donic to lałam dotąd aż wypłynęła czysta woda a nie gnojowica.
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”