Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 17

Post »

3 koty, kiedyś tez miałam taki świeży koński obornik, całe gałki. Kopałam dołek , wrzuciłam pare galek, posiekałam na drobno gałki, wymieszałam z ziemia, zalewałam woda. Te mieszankę rozgarnialam (a właściwie takie błoto ) na boki, wsypywalam ziemi i w ta ziemie dopiero wsadziłam pomidory. Korzenie mogły dotrzeć dopiero za jakiś czas do obornika, wtedy już taki świeży nie był.
Jak masz go sporo, to spryzmuj gdzieś tam w kąciku, zlej wodą i przykryj. Jesienią przykopiesz. Do donic bym nie dawała, po prostu nie wiem co by się działo. Szkoda zniszczyć sadzonki a zawsze możesz zasilić podlewając.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gienia ma rację, ja np.robię też tak ale z gołębim i rosną zawsze ok.
Przy ogórkach M robi rowek między rzędami i leje rozpuszczonym "złotkiem"
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Dzięki za odpowiedż!
Obornika mam malutko - wiaderko 10 litrowe, ale i pomidorów mam raptem 20. Kilka w gruncie, reszta, tak jak pisałam w donicy na balkonie. Obornik to w większości kulki, trochę rozgniecionej masy i troszkę slomy. Przychylam się raczej do podlewania gnojówką, bo kompostować to chyba nie ma co.

Posiekam kulki jak radzila Gienia i zaleję w beczce wodą tylko ile litrów. A może do skrzynki, przemieszać z ziemią przelać wodą i przykryć?

Jak myślicie?
Marta
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nie lubię się paprać z gnojowica i gnojówkami i nigdy ich nie robię. Pod te kilka gruntowych daj gałki do ziemi. A ta skrzynka to tez pod pomidory - niezły pomysł, jeżeli to ma być coś w rodzaju kompostownika, posiekać i przemieszać z ziemia!? Bo pisałaś o pomidorach do donicy.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Od: 24 mar 2013, o 13:04

Post »

Ostatecznie można zrobić bez obornika. Też miałem niezły plon, kiedyś gdy nie miałem dostępu do niego.
Pod korzenie w głębsze dołki, daj sporo pokrzywy i kompostu. Później już tylko zdany byłem na Florovit.
Ale to to było dawno i Florovit był zapewne lepszy.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
Tina94
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2020, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co mogą oznaczać takie plamy na liściach? Za zimno im było czy jakis niedobór mają ? Pomidory wysadzone tydzień temu do tunelu.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie mogą byc inne, bo rozsada wybiegnięta i niedożywiona. Została posadzona w niekorzystnym okresie, gdy w nocy temperatury spadały. Trzeba będzie zasilić dolistnie i w dzień utrzymywać optymalną temperaturę w granicach 25 °C.
Tina94
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2020, o 11:42

Post »

Wystarczy zasilić naturalną gnojówką z pokrzywy czy muszę sięgnąć po jakiś sklepowy nawóz ?
Piecha21
100p
100p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

Tina94 pisze:Co mogą oznaczać takie plamy na liściach? Za zimno im było czy jakis niedobór mają ? Pomidory wysadzone tydzień temu do tunelu.
Obrazek

Obrazek
Chciałem właśnie wrzucać swoje zdjęcia ale widzę że byłaś u mnie w szklarni bo moje wyglądają dokładnie tak samo :D
Tylko u mnie dodatkowo łodygi zrobiły się fioletowe. Co na to poradzić ? Poczekać ?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Zasilić nawozem wielkoskładnikowym dedykowanym pomidorom. Ja swoje zasiliłam krystlonem zielonym.
Jest zimno, dlatego pomidory nie pobierają(inaczej mają trudności ) z gleby składników pokarmowych, trzeba im pomóc ,podać pożywienie dolistnie
Asia
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Czy do nawożenia dolistnego, nadają się takie zwykłe nawozy? (aktualnie mam pod ręką YaraMila ? bezchlorkowy)
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Wujeksam, co znaczy zwykły nawóz ? Yara to firma, która produkuje np. kristalon i inne nawozy.
Jeżeli masz kristalon to trzeba użyć tego (koloru), który jest odpowiedni dla danej fazy rozwoju rośliny.
Jeżeli masz inny nawóz to trzeba czytać na etykietach, czy nadaje się tylko do fertygacji czy do nawożenia dolistnego również.

Używaj nawozów dedykowanych do pomidorów - będzie mniej problemów i niedomówień.
I poczytaj wcześniejsze posty o nawożeniu (czym i jak) bo jest tego tu na forum sporo i co roku kolejne
posty o tym traktują.
Tina94 pisze:Wystarczy zasilić naturalną gnojówką z pokrzywy czy muszę sięgnąć po jakiś sklepowy nawóz ?
Tina, Ludwik Ci już napisał - trzeba zasilić dolistnie (interwencyjnie) aby złagodzić i wyrównać na już braki w nawożeniu.
Twoje pomidory są 'głodne' i wybiegnięte, przejadły to co miały i jak chcesz coś z nich mieć to musisz zacząć nawozić.

Gnojówką z pokrzyw tego nie zrobisz, kup nawóz dedykowany do pomidorów (Florowit, Kristalon itp.) i podlej
odpowiednią dawką rozpuszczoną w wodzie.
Jak pomidory Ci ruszą, to zaczniesz zmieniać nawożenie zależnie od fazy rozwoju, o ile w tunelu miałaś dobrze przygotowane podłoże.
Pozdrawiam
Jerry
Piecha21
100p
100p
Od: 3 cze 2019, o 09:29

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio. / jokaer

U mnie niestety nie ma takich dobrodziejstw jak Yara. Jedyne co jestem w stanie kupić to Substral magiczna siła. Nada się ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”