Rododendron po kwitnieniu.Co dalej

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rododendron po kwitnieniu.Co dalej

Post »

Aż żałuję że nie zaczynałem postów od "będzie Pani zadowolona".
Są dwie metody uprawy - jedna dłuższa producenci umieszczają 1 sadzonkę ale wiem że niektórzy z nich dają 3 sadzonki.
Wtedy mamy krzaczek a właściwie 3 odrębne rośliny. Łatwo to poznać oglądając zakupioną roślinę - albo widzimy że rozgałęzienie jest nad podłożem (1 sadzonka)albo musi być pod powierzchnią (sadzonek tyle ile gałązek wychodzących z ziemi)- Ma to swoje plusy mamy 3 i jak jeden padnie pozostaną dwa. Minusy trudniej o diagnozę bo to może być inna odmiana albo ma gorsze warunki uprawy.

W takiej sytuacji radzę użyć nawożenia dolistnego - neutralizuję problem z pobieraniem składników odżywczych.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Renifer1974
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2021, o 13:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co dalej po kwiatach.

Post »

Oczywiście nie mam tajemnic jaki nawóz
wiosenny - 16-16-18 plus magnez i mikro
- od przycięcia, dla mnie letni 5-20-30 i mikro
- od końca lipca, NIC aż do kwietnia, w połowie kwietnia ( nieraz marzec tu nie ma kalendarza )- granulowany obornik oraz siarczan magnezu a po tygodniu od objawów że się obudził - wiosenny

Nie można reklamować konkretnego producenta więc każdy kto chce kupić taki jaki ja używam info na priv - uwaga opakowania 25 kg
Można prosić na priv nazwę producenta i konkretnego nawozu?
Jelizawieta
200p
200p
Od: 23 sty 2021, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejne kwitnienia u zygmora

Post »

Dzień dobry.
Mój rododendron Cheer zaczął kwitnąć. Pokazują się w pełni rozwinięte kwiaty, co prawda nie jest ich dużo, ale następne pąki zaczynają pękać. Czy po przekwitnieniu rododendron zdąży zawiązać pąki do majowego kwitnienia?
Pozadawiam.
Pozdrawiam, Jelizawieta
herman00
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2015, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolejne kwitnienia u zygmora

Post »

Cześć, nie wiem czy o Cheer ale mam podobny i kwitnie 2x w roku. On ma zawiązane pąki kwiatowe na wiosnę i wiosną pięknie kwitnie już z końcem kwietnia - najwcześniej ze wszystkich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”