Aż żałuję że nie zaczynałem postów od "będzie Pani zadowolona".
Są dwie metody uprawy - jedna dłuższa producenci umieszczają 1 sadzonkę ale wiem że niektórzy z nich dają 3 sadzonki.
Wtedy mamy krzaczek a właściwie 3 odrębne rośliny. Łatwo to poznać oglądając zakupioną roślinę - albo widzimy że rozgałęzienie jest nad podłożem (1 sadzonka)albo musi być pod powierzchnią (sadzonek tyle ile gałązek wychodzących z ziemi)- Ma to swoje plusy mamy 3 i jak jeden padnie pozostaną dwa. Minusy trudniej o diagnozę bo to może być inna odmiana albo ma gorsze warunki uprawy.
W takiej sytuacji radzę użyć nawożenia dolistnego - neutralizuję problem z pobieraniem składników odżywczych.
Rododendron po kwitnieniu.Co dalej
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2021, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co dalej po kwiatach.
Można prosić na priv nazwę producenta i konkretnego nawozu?Oczywiście nie mam tajemnic jaki nawóz
wiosenny - 16-16-18 plus magnez i mikro
- od przycięcia, dla mnie letni 5-20-30 i mikro
- od końca lipca, NIC aż do kwietnia, w połowie kwietnia ( nieraz marzec tu nie ma kalendarza )- granulowany obornik oraz siarczan magnezu a po tygodniu od objawów że się obudził - wiosenny
Nie można reklamować konkretnego producenta więc każdy kto chce kupić taki jaki ja używam info na priv - uwaga opakowania 25 kg
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolejne kwitnienia u zygmora
Dzień dobry.
Mój rododendron Cheer zaczął kwitnąć. Pokazują się w pełni rozwinięte kwiaty, co prawda nie jest ich dużo, ale następne pąki zaczynają pękać. Czy po przekwitnieniu rododendron zdąży zawiązać pąki do majowego kwitnienia?
Pozadawiam.
Mój rododendron Cheer zaczął kwitnąć. Pokazują się w pełni rozwinięte kwiaty, co prawda nie jest ich dużo, ale następne pąki zaczynają pękać. Czy po przekwitnieniu rododendron zdąży zawiązać pąki do majowego kwitnienia?
Pozadawiam.
Pozdrawiam, Jelizawieta
Re: Kolejne kwitnienia u zygmora
Cześć, nie wiem czy o Cheer ale mam podobny i kwitnie 2x w roku. On ma zawiązane pąki kwiatowe na wiosnę i wiosną pięknie kwitnie już z końcem kwietnia - najwcześniej ze wszystkich.