Budki dla ptaków
Re: Budki dla ptaków
Aniu, dziękuję za podzielenie się doświadczeniem. U mnie trudno będzie zasycić mazurki, jest ich bardzo dużo.
Ta budka akurat jest moją ulubioną, bo mam na nią widok z okna.
Ta budka akurat jest moją ulubioną, bo mam na nią widok z okna.
Pozdrawiam, Feliksa
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie miałam w budce nigdy wróbli, Wszystkie okoliczne gnieżdżą się pod dachami sąsiadów. Jak zakładali nam dach , to pod dachówkę kładli taką plastikową listwę z grzebykiem i to widocznie wróble zniechęca. Nowe budki wiszą, ciekawe, kto je zasiedli?
Pozdrawiam Lucyna
- Panna_be
- 100p
- Od: 15 sie 2020, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Udało się! Jedna z naszych budek została zasiedlona Dzisiaj zaobserwowałam, jak bogatka wlatywała do środka z robaczkiem w dziobie, to chyba już te drugie lęgi? Taka mała rzecz, a jak cieszy
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Panna_be
- 100p
Dziękujemy Od jakiegoś czasu obserwowałam też kosa, który gdzieś się kręcił w okolicy. Dzisiaj zauważyłam jak nosi pokarm do gniazdka, które ukrył w stercie pościananych patyków. Docelowo wszystko to miało iść do rębaka na wiosnę, ale ciągle są ważniejsze zajęcia i tak natura postanowiła sobie zagospodarować jeszcze ten kawałek działki. Chciałam zrobić zdjęcie, ale gniazdko jest fantastycznie ukryte i nie dałam rady Patyki pójdą do rębaka na jesień, nic im ię nie stanie, ale pomyślałam, że część przeniosę w głąb działki, może w przyszłym roku też będzie nas czekała taka miła niespodzianka
- Panna_be
- 100p
I druga budka też zasiedlona, już słychać młode bogatki Czyli plan zasiedlenia działki ptakami na ten rok wykonany w 150%
- Rosacare
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2021, o 19:41
Też powiesiłam budkę dla ptaszków na działce. Czekam i czekam i chyba nic
Jednak podczas pielęgnacji tui natknęłam się na gniazdko z pisklętami w samym środku tui.
Domek im nie podpasował ale tuja już tak
Jednak podczas pielęgnacji tui natknęłam się na gniazdko z pisklętami w samym środku tui.
Domek im nie podpasował ale tuja już tak
"? Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę
Niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi..."
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Są ptaki które zamieszkują budki/dziuple i takie które nigdy nie założą rodziny w budce - różne gatunki.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Panna_be
- 100p
Rosacare nic się nie martw, ja też myślałam, że w tym roku nic nie zamieszka, a jednak. Czasem spowodowane jest to, że za późno są budki wywieszone, a czasem tak jak u mnie, wizytami jakiegoś drapieżnika. Ale oglądałam jeszcze program o tym, że na jesień mazurki czasem wybierają już opuszczone przez ptasie rodziny budki, żeby sobie tam spać w mroźne zimowe wieczory.
- Rosacare
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2021, o 19:41
Dokładnie tak pomyślałam, że pewnie za późno powiesiłam.
Jak nie wiosną to może zimą przyda się jakiejś ptaszynie
Jak nie wiosną to może zimą przyda się jakiejś ptaszynie
"? Widzę to co widzę i w ogóle się nie wstydzę
Sprawdziłem wczoraj stan moich budek. 6 z 7 nosi ślady zasiedlenia. W jednej kończą jeszcze lęg bogatki.
Na pierwszy rzut oka żadna budka nie ma śladów ingerencji rabusia np. dzięcioła. Ale szczegóły będę znał dopiero późnym latem/jesienią gdy będę je czyścił.
W planie mam wymianę 2 budek. Jedna nie spełnia standardu bo jest niewymiarowa a mimo to była w tym roku zasiedlona. Druga jest już bardzo stara i wielokrotnie remontowana. Mimo to jest najchętniej zasiedlana. Pewnie miejsce jest wybitnie korzystne. Kupię budkę Sokołowskiego i powieszę ją dokładnie w tym miejscu.
Na pierwszy rzut oka żadna budka nie ma śladów ingerencji rabusia np. dzięcioła. Ale szczegóły będę znał dopiero późnym latem/jesienią gdy będę je czyścił.
W planie mam wymianę 2 budek. Jedna nie spełnia standardu bo jest niewymiarowa a mimo to była w tym roku zasiedlona. Druga jest już bardzo stara i wielokrotnie remontowana. Mimo to jest najchętniej zasiedlana. Pewnie miejsce jest wybitnie korzystne. Kupię budkę Sokołowskiego i powieszę ją dokładnie w tym miejscu.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kiedyś u mnie pustą budkę zasiedliły popielice, ale chyba tylko na jeden sezon letni.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie