Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20
Ja używam mikrokomplex ( magnez z mikroelementami ) .
Siarczan magnezu będzie dobry , możesz opryskać i podlać .
Podlanie to większa dawka , oprysk trzeba powtarzać .
Siarczan magnezu będzie dobry , możesz opryskać i podlać .
Podlanie to większa dawka , oprysk trzeba powtarzać .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2011, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Forumowiczów!
potrzebuje pomocy w rozpoznaniu co jest moim pomidorom. Wsadzone do folii dwa tygodniu temu zdrowe sadzonki. Tydzień temu oprysk miedzianem. Tak wyglądały już po paru dniach od wsadzenia do gleby.
Wiem,że pewnie wystarczyłoby poszukać po forze trochę. Szukałam i sama już nie wiem... Proszę o jakieś wskazówki....
potrzebuje pomocy w rozpoznaniu co jest moim pomidorom. Wsadzone do folii dwa tygodniu temu zdrowe sadzonki. Tydzień temu oprysk miedzianem. Tak wyglądały już po paru dniach od wsadzenia do gleby.
Wiem,że pewnie wystarczyłoby poszukać po forze trochę. Szukałam i sama już nie wiem... Proszę o jakieś wskazówki....
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Główną przyczyną była niekorzystna pogoda, noce zimne, a w dzień mogła być za wysoka temperatura, a powinno być około 8 stopni różnicy między dniem, a nocą. Chore liście oberwać, bo wejdzie na nie szara pleśń i nie pryskać tak mocno, oprysk powinien być mało widoczny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 maja 2011, o 20:21
dziękuję!
Ale czy jest szansa, że te rośliny "wyładnieją" ? Czy wymienić roślinki...? Jestem już skołowana
Ale czy jest szansa, że te rośliny "wyładnieją" ? Czy wymienić roślinki...? Jestem już skołowana
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Zastanawiam się ,jak teraźniejsza pogoda wpłynie na dalszą uprawę pomidorów? Czy sadzonki zregenerują się na tyle, że będą w miarę dobre plony ,czy raczej nie ma na to co liczyć .....
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Jak będą miały dobre warunki wyładnieją, liczy się czubek rośliny, dolne liście i tak do oberwania. Dosadzanie nie bardzo ma sens, bo większość sadzonek i tak musi odchorować przesadzanie.
Dorota
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Ale tu chyba coś jeszcze musi być oprócz pogody, chyba że w wielkopolskim aż tak dużo gorzej było niż u nas?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- Kontakt:
Od kad uprawiam pomidory (chyba z 10 lat) nigdy nie było takiej zimnej wiosny. Pomidory stoją w miejscu ,liście mają ok ,ale mają łodyżki fioletowe i nie które liście. Czy jest ktoś ,kto podpowie , co można zrobić ,żeby im trochę polepszyć . Ja swoje podlałam i po liściach kristalonem zielonym.
Oprysk miedzianem .
Asia
U nas jest ciągle zimno. Noce około 8 stopni a wdzień 15-16 i pochmurnie i często pada deszcz
a pomidory uprawiam w gruncie
Oprysk miedzianem .
Asia
U nas jest ciągle zimno. Noce około 8 stopni a wdzień 15-16 i pochmurnie i często pada deszcz
a pomidory uprawiam w gruncie
- ullak
A osłaniasz czymś w tym gruncie? U mnie te wysadzane wcześniej i osłaniane włókniną zimową wyglądają lepiej niż te wysadzone później i nieosłonięte (a pochodzą z tej samej partii).
Jeden gatunek coś mi podgryza. Co może jeść liście pomidorów o tej porze?
Jeden gatunek coś mi podgryza. Co może jeść liście pomidorów o tej porze?
USDA
USDA
-
- Kontakt:
Nie , ale chyba w końcu je przykryję.... Jakoś mam obiekcję co do przykrycia agro, bo boję się ,że wilgotne liście pod agro mogą załapać jakąś chorobę grzybową
Mojej koleżance ślimaki zjadły sadzonki, sama też widziałam na jednym moim pomidorze nagiego ślimaka.
Asia
Mojej koleżance ślimaki zjadły sadzonki, sama też widziałam na jednym moim pomidorze nagiego ślimaka.
Asia
- ullak
U mnie była na pałąkach, w ładną pogodę odsłaniana.
Mam ślimaki, ale do tej pory za pomidory się nie brały. Jakoś co roku gusta im się zmieniają.
Mam ślimaki, ale do tej pory za pomidory się nie brały. Jakoś co roku gusta im się zmieniają.
USDA
USDA
-
- Kontakt:
Ja chyba powbijam patyki wyższe od sadzonek i na to narzucę agro. Od 4 cezrwca ma być poprawa pogody , to wtedy odkryję
- Jonzak
- 200p
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasia, podlej fosforanem amonu 0,5%. Oprysk nieco słabszy.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim