Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Bartossz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 gru 2020, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Przeczytałem cały wątek dotyczący strelicji i nurtuje mnie jedna rzecz, której nie mogę rozwikłać własnymi siłami. Dlaczego latem roślina ma przechodzić okres spoczynku?
Wiem, że gatunek pochodzi z RPA i gdy u nas jest lato, tam jest zima. Ale skąd roślina ma niby ?wiedzieć?, że nie jest w RPA? Czy nie dostosuje się do naszych pór roku (lato jest wtedy, gdy jest ciepło i dużo światła)?
Od niedawna posiadam sadzonki małych strelicji i zastanawiam się, czy mogę wprowadzać je w okres spoczynku na okres zimowy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładnie to letni okres spoczynku ma na celu inicjację kwitnienia, wtedy ograniczasz nieco podlewanie. Oczywiście do samego kwitnienia sama roślina musi dojrzeć, więc jeśli masz jeszcze małe sadzonki to możesz je od wiosny do jesieni traktować jak każdą inną roślinę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
bijelodugme
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2021, o 13:30

Post »

Czy mogłabym prosić o polecenie konkretnych nawozów i odżywek do moich strelicji?
Padło nieco wcześniej, że biohummus się nie sprawdza - proszę więc o podpowiedź.
Nothing is really what it seems
Gamatea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2021, o 11:01

Post »

Witam, poszukuję pomocy dla mojej strelicji. Około 3 tygodni temu została przesadzona (przerosła starą doniczkę) i zaczęła wypuszczać nowy liść. Niestety w pewnym momencie przestał on rosnąć wzwyż i zaczął się rozwijać za nisko. Jaj jej pomóc?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma co się przejmować, czasami zdarza się że że blaszka liściowa zaczyna szybciej się rozwijać, zanim wyjdzie ogonek. Z czasem jednak cały liść osiągnie normalny wygląd. Postaw ją na słonecznym parapecie, żeby miała optymalne warunki uprawy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
margarethagar
100p
100p
Od: 11 mar 2021, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bijelodugme

Każdy nawóz mineralny do roślin zielony (przy młodych roślinach), do starszych (kilkuletnich) może być do kwitnących, jeśli mamy nadzieję na kwiaty.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Będzie dobrze, byle nie skacz nad nią bo przedobrzysz.
AniaPierz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2021, o 17:13

Plamki na liściach strelicji

Post »

Dzień dobry,
Jestem tu nowa, ale od razu muszę Was poprosić o pomoc. Dwa miesiące temu w moim domu zagościła strelicja. Pięknie rośnie, wypuściła już dwa nowe liście, pojawił się zaczątek kolejnego. Ale... na trzech starszych pojawiły się takie oto przebarwienia, jak na zdjęciu. Proszę, jeśli macie jakieś pomysły co to jest i jak ratować moją przyjaciółkę, dajcie proszę znać. Z góry bardzo dziękuję!
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie to jest grzyb.

Infekcja grzybowa pojawia się z powodu nadmiernego zbyt regularnego podlewania oraz/i nieprawidłowego zbyt zbitego podłoża. Jeśli nie przesadziłaś bezpośrednio po zakupie, co powinnaś zrobić, to również to może być przyczyną.
Do tego można dodać zbyt ciemne stanowisko ze zbyt małą ilością słońca.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AniaPierz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2021, o 17:13

Post »

Dziękuję, będę walczyć o nią...
dawidoss
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2021, o 16:08

Post »

Hej, przelałem strelicję nicolai i jak wyjąłem ją z doniczki to wszystkie korzenie totalne czarne, zacząłem je podcinać aż do normalnego koloru i zostało to co na zdjęciu, czyli brak korzeni :( czy to już do śmieci czy można coś z tym jeszcze zrobić? czy strelicje da się ukorzenić w wodzie może?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątpię żeby coś z tego jeszcze będzie. Nie słyszałem o ukorzenianiu w wodzie, ale możesz spróbować, tylko odetnij wszystkie korzenie do zera, bo w wodzie będą gnić. Wodę wymieniaj co 2 - 3 dni, możesz wrzucić kawałek węgla drzewnego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Gamatea
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2021, o 11:01

Post »

Liść faktycznie się rozwinął, ale jest niższy niż poprzedni. Natomiast najstarsze liście mają czarny nalot - obawiam się, że to grzyb. Czy wystarczy spryskać fungicydem liście? Czy powinnam znowu przesadzić i spryskać też korzenie? Usunąć zarażone liście?
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”