Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Przeczytałem cały wątek dotyczący strelicji i nurtuje mnie jedna rzecz, której nie mogę rozwikłać własnymi siłami. Dlaczego latem roślina ma przechodzić okres spoczynku?
Wiem, że gatunek pochodzi z RPA i gdy u nas jest lato, tam jest zima. Ale skąd roślina ma niby ?wiedzieć?, że nie jest w RPA? Czy nie dostosuje się do naszych pór roku (lato jest wtedy, gdy jest ciepło i dużo światła)?
Od niedawna posiadam sadzonki małych strelicji i zastanawiam się, czy mogę wprowadzać je w okres spoczynku na okres zimowy.
Wiem, że gatunek pochodzi z RPA i gdy u nas jest lato, tam jest zima. Ale skąd roślina ma niby ?wiedzieć?, że nie jest w RPA? Czy nie dostosuje się do naszych pór roku (lato jest wtedy, gdy jest ciepło i dużo światła)?
Od niedawna posiadam sadzonki małych strelicji i zastanawiam się, czy mogę wprowadzać je w okres spoczynku na okres zimowy.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie to letni okres spoczynku ma na celu inicjację kwitnienia, wtedy ograniczasz nieco podlewanie. Oczywiście do samego kwitnienia sama roślina musi dojrzeć, więc jeśli masz jeszcze małe sadzonki to możesz je od wiosny do jesieni traktować jak każdą inną roślinę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- bijelodugme
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2021, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy mogłabym prosić o polecenie konkretnych nawozów i odżywek do moich strelicji?
Padło nieco wcześniej, że biohummus się nie sprawdza - proszę więc o podpowiedź.
Padło nieco wcześniej, że biohummus się nie sprawdza - proszę więc o podpowiedź.
Nothing is really what it seems
- norbert76
Nie ma co się przejmować, czasami zdarza się że że blaszka liściowa zaczyna szybciej się rozwijać, zanim wyjdzie ogonek. Z czasem jednak cały liść osiągnie normalny wygląd. Postaw ją na słonecznym parapecie, żeby miała optymalne warunki uprawy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 11 mar 2021, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bijelodugme
Każdy nawóz mineralny do roślin zielony (przy młodych roślinach), do starszych (kilkuletnich) może być do kwitnących, jeśli mamy nadzieję na kwiaty.
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Będzie dobrze, byle nie skacz nad nią bo przedobrzysz.
Plamki na liściach strelicji
Dzień dobry,
Jestem tu nowa, ale od razu muszę Was poprosić o pomoc. Dwa miesiące temu w moim domu zagościła strelicja. Pięknie rośnie, wypuściła już dwa nowe liście, pojawił się zaczątek kolejnego. Ale... na trzech starszych pojawiły się takie oto przebarwienia, jak na zdjęciu. Proszę, jeśli macie jakieś pomysły co to jest i jak ratować moją przyjaciółkę, dajcie proszę znać. Z góry bardzo dziękuję!
Jestem tu nowa, ale od razu muszę Was poprosić o pomoc. Dwa miesiące temu w moim domu zagościła strelicja. Pięknie rośnie, wypuściła już dwa nowe liście, pojawił się zaczątek kolejnego. Ale... na trzech starszych pojawiły się takie oto przebarwienia, jak na zdjęciu. Proszę, jeśli macie jakieś pomysły co to jest i jak ratować moją przyjaciółkę, dajcie proszę znać. Z góry bardzo dziękuję!
- norbert76
Dla mnie to jest grzyb.
Infekcja grzybowa pojawia się z powodu nadmiernego zbyt regularnego podlewania oraz/i nieprawidłowego zbyt zbitego podłoża. Jeśli nie przesadziłaś bezpośrednio po zakupie, co powinnaś zrobić, to również to może być przyczyną.
Do tego można dodać zbyt ciemne stanowisko ze zbyt małą ilością słońca.
Infekcja grzybowa pojawia się z powodu nadmiernego zbyt regularnego podlewania oraz/i nieprawidłowego zbyt zbitego podłoża. Jeśli nie przesadziłaś bezpośrednio po zakupie, co powinnaś zrobić, to również to może być przyczyną.
Do tego można dodać zbyt ciemne stanowisko ze zbyt małą ilością słońca.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję, będę walczyć o nią...
- norbert76
Wątpię żeby coś z tego jeszcze będzie. Nie słyszałem o ukorzenianiu w wodzie, ale możesz spróbować, tylko odetnij wszystkie korzenie do zera, bo w wodzie będą gnić. Wodę wymieniaj co 2 - 3 dni, możesz wrzucić kawałek węgla drzewnego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta