Chore palmy i usychająca dracena - prośba o pomoc

Rośliny doniczkowe
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lis 2008, o 12:20

Post »

No skoro tak mówisz to zrobię to teraz ... jak tylko dostanę gdzieś te preparaty ... :D
Tomek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po przesadzeniu (oczywiście podnieś ja w górę podsypując jej pod spód ziemię w tej doniczce co jest) w podstawek wlej 300 ml. czystego biohumusu. :D
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No wiadomo, grunt to dobry biohumus :-) ... kiedyś mi go już polecałeś do draceny ... kupiłem i podlewam :D
tak właśnie zrobię ...

a fenixa po prostu zwilżać i lepiej podlewać tak?, żeby przestały mu schnąć liście? i podobnie z draceną?
Tomek
x-C-j
---

Post »

Daktylowca również mógłbyś wyjąć z doniczki, zobaczyć jak wygląda system korzeniowy i ewentualnie dać drenaż na dno doniczki troszkę ziemi nowej mu podsypać, obkruszyć bryłę korzeniową z starej ziemi ale tak by nie rozwalić zbytnio systemu korzeniowego i posadzić ponownie w tą samą doniczkę również troszkę wyżej ale zachowując poziom ziemi względem kłodziny tzn. by nie posadzić go zbyt wysoko i uzupełnić świeżą ziemią wkoło bryły w doniczce - zrobisz mu taką podmianę ziemi na świeżą, w podstawek wtedy biohumus również, podlewanie jak przeschnie powierzchnia ziemi na głębokość palca taką dawką wody by pojawiła się po podlaniu na podstawku, po 15 minutach nadmiar odlej z podstawka, jak będzie miał wystarczająca ilość wody nie potrzebuje nawet zraszania i nie powinien schnąć końcówkami liści, można oczywiście z trzy razy w tygodniu na pewno to nie zaszkodzi. :D
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Warto też zrobic na dnie doniczki otwory tak,żeby woda mogła wypłynąc na podstawkę jeżeli nalejesz dużo wody.O ile pamiętam te doniczki nie mają dziurek,można je wywiercic albo nagrzanym gwożdziem.Warto też zrobic drenaż na spodzie doniczki z kamyków.Faktycznie palmie kanaryjskiej bardzo szybko rośnie system korzeniowy,więc to też może byc powodem schnięcia liści.Częste a nawet codzienne zraszanie byłoby wskazane.Może też byc nieodpowiednia ziemia..

Co do żółknącej dracenki,sprawdż system korzeniowy może dopadła go jakaś choroba,warto by było przesadzic w świeżą ziemię.Może też go przelałeś i dlatego tak się dzieje.Z własnego doświadczenia wiem,że nie lubi dużo wody.
W tym przypadku postawiłbym na korzeń lub przelanie.Unikaj też częstego nawożenia tej roślinki.
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

OK, w takim razie wszystkie poprzesadzam, posprawdzam korzenie, dodam nowej ziemi i musi być ok.

A jakie polecacie nawozy mineralne do zasilania rośli oprócz biohumusu? I kiedy zacząć nawozić, wiosną dopiero?
Tomek
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Ja mam do wyboru 2 nawozy;do zielonych i kwitnących jest jeszcze uniwersalny hehe to razem 3 :!:

Ja zazwyczaj nawożę od wiosny -raz w miesiącu,czasami rzadziej..
x-C-j
---

Post »

Najlepszy jaki osobiście sprawdziłem

Obrazek
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Przemo raz jeszcze ... poszukam właśnie takiego

to jeszcze tylko napisz mi kiedy zacząć rośliny nim nawozić? od marca może być? czy za wcześnie?
Tomek
x-C-j
---

Post »

Jasne że od marca a do marca samym biohumusem z wodą. :D
Profy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

senkju wery macz :-) :D ... no to już wszystko wiem..
... to znaczy tak naprawdę, wiem ... że nic nie wiem ;-)
Tomek
justi270
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 paź 2006, o 23:57

Post »

Mam pytanie w doniczce z palmą ziemia opadła i wygląda tak jakby brakowąło ziemi. Czy jeśli chcę dosypać ziemi muszę jakąś warstwę starej usunąć?
x-C-j
---

Post »

Jeśli sama palma nie opadła jak to nazywasz tzn. poziom ziemi nie będzie po dosypaniu zasypywał kłodziny to możesz tylko dosypać nie musisz nic zmieniać jeśli zaś usiadło wszystko włącznie z palmą lepiej nie dosypuj, poziom ziemi przy kłodzinie u jej dołu musi być zachowany jak podczas sadzenia , najlepiej wklej fotki na forum to zobaczę. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Radioactive86
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2015, o 10:12

Re: Chore palmy i usychająca dracena - prośba o pomoc

Post »

Witam. Założyłem konto na forum specjalnie dla tego problemu. Piszę w tym temacie, ponieważ poprzednik miał bardzo podobny problem. Moja przygoda z palmami i innymi roślinami trwa już kilka lat, więc jestem taki średnio zielony w tych sprawach i potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego problemu.

Jakieś 3 tygodnie temu moja palma waszyngtonia nitkowata (wiek 1 rok) wykazała na wierzchnich stronach liści czarne plamki, gdy się popatrzyło od spodu były one przezroczyste. Po kilku dniach wokół plamek pojawiły się żółte naloty, a na innych liściach pojawiało się coraz więcej takich czarnych plamek. W tej chwili ich ilość jest ogromna. 3 dni temu została opryskana Mospilanem... Jakieś rady?

http://imageshack.com/a/img907/6869/WRxXwA.jpg
http://imageshack.com/a/img911/8697/K8YcDu.jpg
http://imageshack.com/a/img911/3910/F2pELN.jpg
http://imageshack.com/a/img901/4706/Qbju2T.jpg

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Chore palmy i usychająca dracena - prośba o pomoc

Post »

Pierwsza możliwość - czy od spodu nie zauważyłeś żadnych szkodników? Druga możliwość - przelanie, nie podoba mi się ta osłonka, w której stoi doniczka. Czy po każdym podlaniu, wyciagasz ją z osłonki i wylewasz ew. nadmiar wody? Jak często podlewasz? Jakie ma stanowisko, ilość słońca/temperatura otoczenia? Jak często i kiedy ostatnio nawoziłeś? Kiedy przesadzałeś?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”