Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Marketowa Palma z robakami gratis
Czy Ty masz na myśli te białe długie ? Bo jeśli tak to to najprawdopodobniej to są wciorniastki.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu - temat ogólny
Wszystko na tych liściach to jest dokładnie Aulacaspis yasumatsui (tarcznik sagowcowiec):
https://www.google.pl/search?q=Aulacasp ... -nVQ4vPVuM
https://www.google.pl/search?q=Aulacasp ... -nVQ4vPVuM
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam serdecznie
Odkryłam na moim cissusie takie coś.... Coś co wygląda jakby kryształki. Większe skupiska są przy młodych listkach, pojedyncze kropki są też na spodnich stronach kilku dojrzałych liści.
co to jest? Jak sobie z tym poradzić?
Czy to może mieć wpływ na wygląd liści? Czy taki jest po prostu urok cissusa palczastego?
Dziękuje za każdą radę
Odkryłam na moim cissusie takie coś.... Coś co wygląda jakby kryształki. Większe skupiska są przy młodych listkach, pojedyncze kropki są też na spodnich stronach kilku dojrzałych liści.
co to jest? Jak sobie z tym poradzić?
Czy to może mieć wpływ na wygląd liści? Czy taki jest po prostu urok cissusa palczastego?
Dziękuje za każdą radę
- norbert76
To jest gutacja.
Generalnie jest to naturalny proces wśród roślin, które w ten sposób pozbywają się nadmiaru wody i/lub składników mineralnych z podłoża. Może też być efektem zbyt dużej wilgotności powietrza.
Warto jednak sprawdzić czy nie podlewasz zbyt często, a roślina nie ma zbyt zbitego podłoża.
Generalnie jest to naturalny proces wśród roślin, które w ten sposób pozbywają się nadmiaru wody i/lub składników mineralnych z podłoża. Może też być efektem zbyt dużej wilgotności powietrza.
Warto jednak sprawdzić czy nie podlewasz zbyt często, a roślina nie ma zbyt zbitego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Wyglądają na skoczogonki. W małej ilości są niegroźne dla rośliny. Jak będzie ich dużo możesz je albo utopić, tj. namoczyć roślinę w misce z wodą powyżej górnego brzegu doniczki, a jak to nie pomoże podlać Mospilanem i na kilka godzin przykryć powierzchnię doniczki szczelnie folią - ja tak robiłem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Insekty na liściach palmy.
Witam,
jakieś dwa tygodnie temu kupiłem palmę arekę i na jej liściach zauważyłem czarnę kropki w formie nalotu, które można normalnie zmywać. Roślinę umyłem pod prysznicem i opryskałem środkiem owadobójczym (na mszyce), jednak nie wiele to daje, bo nalot znowu wraca i mam wrażenie, że jest coraz gorzej. Szukałem odpowiedzi w internecie i mam podejrzenie, że są to wciornastki, ale nie jestem pewien, bo nie widzę tam niczego, co by się ruszało. Na roślinie pojawiają się brązowe plamy i usychają końcówki liści i niestety problem wystąpił również u chamedory, która stała obok.
Proszę pomoc, bo szkoda jest mi roślin, a moje próby walki spełzają na niczym
jakieś dwa tygodnie temu kupiłem palmę arekę i na jej liściach zauważyłem czarnę kropki w formie nalotu, które można normalnie zmywać. Roślinę umyłem pod prysznicem i opryskałem środkiem owadobójczym (na mszyce), jednak nie wiele to daje, bo nalot znowu wraca i mam wrażenie, że jest coraz gorzej. Szukałem odpowiedzi w internecie i mam podejrzenie, że są to wciornastki, ale nie jestem pewien, bo nie widzę tam niczego, co by się ruszało. Na roślinie pojawiają się brązowe plamy i usychają końcówki liści i niestety problem wystąpił również u chamedory, która stała obok.
Proszę pomoc, bo szkoda jest mi roślin, a moje próby walki spełzają na niczym
- norbert76
Re: Insekty na liściach palmy.
Co prawda nie widać z bliska, ale to najprawdopodobniej mszyce.
Zrób oprysk Mospilanem.
Zrób oprysk Mospilanem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem o czym mówisz ,ale czy chodzi o białe robaczki? Jak skaczą to najprawdopodobniej skoczogonki .
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, chodzi o te robaki. Dużo osób identyfikuje je ze skoczogonkami. Ale ja już wcześniej miałem z nimi doczynienia i wyglądały zupełnie inaczej. Były dłuższe niż te. Bo raczej to nie jest żaden dobroczynek, świrski?
Nie wiem czy mogę, ale wkleję linka do mojego filmu o tym szkodniku. https://youtube.com/shorts/ok72OfUhHF8?feature=share
Nie wiem czy mogę, ale wkleję linka do mojego filmu o tym szkodniku. https://youtube.com/shorts/ok72OfUhHF8?feature=share
- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nikt nie miał takiego przypadku?
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Jeżeli mają osiem odnóży, to będą to jakieś pajęczaki. Może to być roztocz albo przędziorek albo dobroczynek.
Pozdrawiam
G.
G.