Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Co widzicie na zdjęciach? W sensie jakiś objaw czegoś.
Bo dobrałam z internetu 3 papryki ostre odmian które mnie zakręciły i w dzień straciły mi kilka lisci. Żólkną i odpadają. Niebardzo wiem jak je ratować. Czy je nawieźć czy raczej na razie nie ( podobno były nawożone) tylko zasadzić w grunt i się wyprostują.
U mnie też od czasu do czasu zauważam żółkniejący liść, ale u mnie to tyczy się liści z dolnego piętra. Czasem też jakiś mi się trafi jak by zdeformowany, obgryziony etc. Ja je po prostu obrywam i tyle, bez raczej większej szkody dla roślinki.
Ktoś wie co jest na tym liściu mojej papryczki? Od kiedy wzeszła to liście od spodu wyglądają jakby pokryte solą. Nic tam nie łazi, nie żre, nie wylęga się, nie można tego zmyć, zetrzeć bo jest to jakby w liściu. Liście się skręcają, nie schną i generalnie roślina żyje i kwitnie teraz, ale dziwi mnie ta wysypka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiem, to oedema zaburzenia w gospodarce wodnej.
Było już o tym tysiące razy.
Wpisz sobie w wyszukiwarkę tutaj albo w google bo przyczyn może być wiele.
Było już o tym tysiące razy.
Wpisz sobie w wyszukiwarkę tutaj albo w google bo przyczyn może być wiele.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Coś z ta papryczką chyba jest nie tak. Zmieniłem jej ziemię bo ona od początku zachowywała się dziwnie. Po zmianie ziemi te liści poskręcały się jeszcze bardziej i zaczęły usychac. Ciekawe ze dotyczy to głównie młodych liści. Te stare jakoś dają rade. Nie wiem czy tu z nawożeniem jeszcze dodatkowo nie zagrało. Zwykła workowa ziemia ze sklepu mogła dolać jeszcze paliwa do ognia choć liscie nie żółkną. Po prostu staja się twarde, pergaminowe i zasychają od zewnątrz
Możesz pokazać zdjęcie tych liści, które usychają?
Ja swoje papryczki najpierw trzymałem w specjalnej ziemi do siewu i pikowania, a potem jak je przesadzałem w miejsce stałe to użyłem ziemi kronen bio do warzyw i ziół. To jest ziemia z dodatkiem już nawozu organicznego bio pochodzenia roślinnego. Ale użyłem jeszcze dodatkowo takiego nawozu granulowanego agrecol do warzyw i rozsad ( wymieszany z wierzchnią warstwy ziemi ). On podobno działa do 3 miesięcy. Papryczki mi ładnie rosną cały czas, wypuszczają dużo nowych liści. Rok temu sam używałem zwykłej sklepowej uniwersalnej ziemi i jedyny problem jaki miałem z papryczkami to były mszyce, ale to nie był problem spowodowany jakością ziemi czy nawożeniem.
Jak pisałem, wrzuć zdjęcie tych młodych usychających liści, a może ktoś coś będzie w stanie pomóc
Ja swoje papryczki najpierw trzymałem w specjalnej ziemi do siewu i pikowania, a potem jak je przesadzałem w miejsce stałe to użyłem ziemi kronen bio do warzyw i ziół. To jest ziemia z dodatkiem już nawozu organicznego bio pochodzenia roślinnego. Ale użyłem jeszcze dodatkowo takiego nawozu granulowanego agrecol do warzyw i rozsad ( wymieszany z wierzchnią warstwy ziemi ). On podobno działa do 3 miesięcy. Papryczki mi ładnie rosną cały czas, wypuszczają dużo nowych liści. Rok temu sam używałem zwykłej sklepowej uniwersalnej ziemi i jedyny problem jaki miałem z papryczkami to były mszyce, ale to nie był problem spowodowany jakością ziemi czy nawożeniem.
Jak pisałem, wrzuć zdjęcie tych młodych usychających liści, a może ktoś coś będzie w stanie pomóc
-
- 50p
- Od: 23 cze 2020, o 19:30
Czesc wszystkim,
mam 6 papryk w donicach i dzis zauwazylem, ze miedzy glownym pedem a bocznymi jest takie miejsce, gdzie kolor zielony zamienia sie w czarny. Pierwszy raz w zyciu mam papryki (jalepeno a drugie czerwone zwykle, nie pamietam jakie) wiec nie wiem czy mam sie martwic czy nie Prosze o porade.
mam 6 papryk w donicach i dzis zauwazylem, ze miedzy glownym pedem a bocznymi jest takie miejsce, gdzie kolor zielony zamienia sie w czarny. Pierwszy raz w zyciu mam papryki (jalepeno a drugie czerwone zwykle, nie pamietam jakie) wiec nie wiem czy mam sie martwic czy nie Prosze o porade.
- whitedame
To normalne.
Beata
-
- 50p
- Od: 23 cze 2020, o 19:30
Kamien z serca! Dziekuje!
Witam. Czy trzeba zapylać rencami papryczkę czili jak trzyma się ją w domu?
- whitedame
Wystarczy potrząsać krzaczkiem tak jak to robi wietrzyk.
Beata