Klon palmowy-choroby,problemy w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 mar 2021, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Klon palmowy - suche plamy na liściach
Czy może ktoś poradzić co z moim klonem mam robić. Pięknie przezimował pierwsza zimę na balkonie gdzie nadal stoi w półcieniu, ma lekką przepuszczalną glebę, sporą donice, z korzeniami nic się na oko nie dzieje, jesienią i wczesną wiosną został opryskany Miedzianem, a na liściach pokazują się takie jak na zdjęciach suche plamki, które rozrastają się na cały liść. Takie ?skażone? listki pokazują się w różnych miejscach drzewka.
klon palmowy - co się z nim dzieje
Dzień dobry wszystkim,
od około lipca mój klon palmowy ma objawy, jak na zdjęciach - liście jakby zwiędnięte.
Nie ma na nich żadnych mszyc ani nic podobnego.
Stanowisko to półcień - słońce sięga tutaj w godzinach 12.00-17.00 latem, wiosną i jesienią nieco mniej.
Raczej gleba lekko wilgotna i bardziej delikatnie kwaśna, niż zasadowa.
Żyzna ziemia, stanowisko pod wielkimi, starymi sosnami.
Poprzednie sezony problem nie występował. Samo drzewo, moim zdaniem nie powinno mieć zbyt sucho.
Zwracam się z prośbą o pomoc.
od około lipca mój klon palmowy ma objawy, jak na zdjęciach - liście jakby zwiędnięte.
Nie ma na nich żadnych mszyc ani nic podobnego.
Stanowisko to półcień - słońce sięga tutaj w godzinach 12.00-17.00 latem, wiosną i jesienią nieco mniej.
Raczej gleba lekko wilgotna i bardziej delikatnie kwaśna, niż zasadowa.
Żyzna ziemia, stanowisko pod wielkimi, starymi sosnami.
Poprzednie sezony problem nie występował. Samo drzewo, moim zdaniem nie powinno mieć zbyt sucho.
Zwracam się z prośbą o pomoc.
Re: Klon palmowy-choroby,problemy w uprawie
Wygląda to na nadmiar wilgoci, albo słabo przepuszczalny grunt i woda stagnuje.