Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.20

Post »

Jak będzie już trzecie grono kwiatowe, to najlepiej o składzie 12-12- 36+ mikro, jest wiele takich jak krystalon czerwony, Symfo-vita C bis itd.
paprikos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2021, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, mam taki problem, chyba jak kolega u góry, tylko ze moje pomidory rosną w 10l donicach w folii (wkopane lekko w ziemie) i nie wiem czy to problem prze azotowania czy za częstego podlewania( co 2-3 dni w ciepłe dni) czy moze za małej donicy? podłoze to ziemia uniwersalna z dolomitem , mączka bazaltową i nawozem azotowym jedna garść na donice , rok temu był ten sam problem :/ .Bardzoo dziękuje za odpowiedz
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Maksymalna jednorazowa dawka to 50 g na 1 m2, co oznacza naokoło 200 litrów ziemi. Bezpieczniej jest podlewanie roztworem 0,2 % nawozu na bieżąco. Pomidory są mocno przenawożone azotem, a pomidory nie znoszą azotu, szczególnie malinówki, może być problem ze wzrostem owoców.
paprikos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziekuje za odpowiedz, ale dziwne, bo sypnąłem małą garść , ludzie sypią podobną garść np obornika bydlecego pod sam korzen i nie ma problemu , a ja wymieszalem w całej donicy, jak cos to podlewam cały czas czystą wodą , raz tylko gnojówka z pokrzyw w roztworze 1:10
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ekopom pisze:Maksymalna jednorazowa dawka to 50 g na 1 m2, co oznacza naokoło 200 litrów ziemi. Bezpieczniej jest podlewanie roztworem 0,2 % nawozu na bieżąco. Pomidory są mocno przenawożone azotem, a pomidory nie znoszą azotu, szczególnie malinówki, może być problem ze wzrostem owoców.
Czy jest jakiś sposób by szybciej zlikwidować przenawożenie azotem ?.
Jerzy
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

paprikos pisze: ... sypnąłem małą garść , ludzie sypią podobną garść np obornika bydlecego pod sam korzen i nie ma problemu , a ja wymieszalem w całej donicy, jak cos to podlewam cały czas czystą wodą , raz tylko gnojówka z pokrzyw w roztworze 1:10
Nawozy mineralne i oborniki mają różny skład chemiczny. Należy dobrać dawkę według zasobności w składniki poszczególnych nawozów (NPK+mikro) . Łatwo ich przedawkować ,tym bardziej uprawiając w donicach. Jaki dokładnie nawóz zastosowałeś?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Mikar, zazwyczaj nie obrywa się wtedy liści i pozwala się rosnąć wilkom, żeby miało co ten azot przejeść.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
paprikos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

https://allegro.pl/oferta/nawoz-azotowy ... 8495907393

jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc :) rozwiałes mi duzo wątpliwości
malisz83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2021, o 09:29

Post »

Witam wszystkich serdecznie.
Jako że jestem tu nowy kilka słów o mnie. Amator działkowiec, mieszkam na wsi więc uprawy nie są mi szczególnie obce :D . Ze względu na pracę zawodową na działkę nie mogę poświęcić tyle czasu ile bym chciał :cry: .
Pomidory uprawiam czwarty rok. Doświadczenie skromne ale człowiek uczy się całe życie. W tym roku zbudowałem nową ?szklarnię? 5x3m, wcześniej uprawiałem w tunelu i pod zadaszeniem.

A teraz do celu.
Na 4 krzaczkach (dolne liście) pojawiły mi się ?szare plamki?. Wszystkie te krzaki to odmiana ?GARGAMEL?. Tę odmianę uprawiam pierwszy raz, nasiona kupiłem w tym roku z allegro.
Siane były 04-04-2021, doświetlane. Wysadzone do ?szklarni? 16-05-2021. Opryskane profilaktycznie Polyversum WP około 25-05-2021 (niestety nie zapisałem daty).
Zamieszczam zdjęcia poniżej. Niestety nie potrafię zdiagnozować co to za plamki, a przeglądając forum nie znalazłem nic podobnego.
Czy ktoś w Was miał już taki przypadek?
Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

A propo's plamek, mam taką notatkę z tego forum, nie pamiętam kto ją zamieścił;

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
malisz83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2021, o 09:29

Post »

Dzięki sprawdzę, można też użyć słoiczka z wilgotnym wacikiem. W poprzednim roku gdy spadały mi kwiaty sprawdzałem w ten sposób czy nie mam szarej pleśni.

Od rana przeszukiwałem wpisy z poprzedniego roku i znalazłem wpis o obrzęku liści. Myślę że to właśnie przytrafiło się moim krzaczkom. Czyli nie choroba a zaburzenie fizjologiczne.
Koniczne ograniczenie podlewania, zapewnienie dobrej cyrkulacji powietrza i światła.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 9 cze 2021, o 23:45 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
ePapryczka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2021, o 10:02

Post »

Proszę o pomoc: czy to uszkodzenie mechaniczne, robal, czy choroba? Mam to tylko na 1 pomidorze koktailowym, za to na 70% liści.
Obrazek
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

paprikos Czyli to nawóz który zawiera 12,5% azotu(N) , bardzo dużo węgla 40% i sporo mikro składników. Brakuje bardzo ważnych pierwiastków dla pomidora- fosforu i potasu. W/g opisu zalecane dawkowanie tego nawozu dla warzyw: 500-800kg/hektar =5-8kg/100m kw. =50-80gram/1m kw. Na 1doniczkę 10l według mnie, można dać na starcie ok. 10-15 gram tego nawozu. Nie wiem jaki jest ciężar właściwy akurat Twojego nawozu bo nigdy go nie miałam(najlepiej jak byś sam zważył swoją garść). Ja dla orientacji zważyłam saletrę amonową i polifoskę -1czubata łyżka=ok. 20g. Moja garść polifoski to ok. 40g, a saletra ma śliską strukturę i w garści zostaje ok. 35g.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”