Jałowiec - choroby i szkodniki
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jałowiec - choroby i szkodniki
Normalnie podejrzewałbym, że w zimie zwyczajnie uschły z braku wody. Ale skoro zaczęło się w sierpniu to może fytoftoroza? W internecie są opisy jak ją rozpoznać.
Zbyt duże, mają obcięte korzenie, by się zgrabnie mieściły do niewielkiej doniczki.Nie miały prawa się przyjąć tak wykopane i potraktowane.Starsze jałowce źle znoszą przesadzanie i uszkodzenia korzeni.Najlepiej kupować małe w doniczkach i sprawdzać bryłę korzeniową czy wyrośnięta w danej doniczce.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Re: Usychające się końce tuii
Nie pamiętam co to za choroba, ale pamietam że zapobiega sie jej Miedzianem zależnie od pogody- od końca marca lub w kwietniu.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Mam pytanie. Moje Skyrokety cienko przędą. Z licinkiem jakoś nie przegrywam ale ze 3 lata temu łapały skądś sadzaka i strasznie osłabły. Sadzaka częściowo usunąłem wodą z węża, ale tylko częściowo. Tzn mam wrażenie że zamarł, ale po nim pojawia się zielonkawy osad i też ogranicza dostęp światła. Jałowce od czasu do czasu prsykam Asahi SL, Pinivitem, podlewam rzadko albo wcale. Czy jest jakiś sposób na usunięcie resztek sadzaka/ tego zielonego a zwłaszcza na danie im jakiegoś kopa wzrostowego? One niby wypuszczają nowe pędy co roku ale po prostu widać, że są słabe. Jakieś specjalne nawożenie?
Jałowiec Skyrocket - piana na pniu, usychanie rośliny
Dzień dobry,
szukałam rozwiązania tej zagadki w internetach, ale nic nie znalazłam. U moich znajomych na Mazurach rósł jałowiec Skyrocket. Jakiś czas temu po ulewnych deszczach zaczęła się pojawiać piana na pniu (vide zdjęcie), a potem w bardzo szybkim tempie (ok. 1,5 miesiąca) roślina uschła (a jest spora, ma kilka metrów wysokości).
Co może być przyczyną? Ktoś się spotkał z takim problemem?
szukałam rozwiązania tej zagadki w internetach, ale nic nie znalazłam. U moich znajomych na Mazurach rósł jałowiec Skyrocket. Jakiś czas temu po ulewnych deszczach zaczęła się pojawiać piana na pniu (vide zdjęcie), a potem w bardzo szybkim tempie (ok. 1,5 miesiąca) roślina uschła (a jest spora, ma kilka metrów wysokości).
Co może być przyczyną? Ktoś się spotkał z takim problemem?
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Mam kilka jałowców. Generalnie chyba rośliny tracą liście, igły itp. i usychają im gałęzie, które maja pod spodem.
Nie ma sensu utrzymywać ich w miejscu do którego nie dociera słońce. Widzę to też na wierzbie płaczącej, tujach, malinach, itd.
A jak jakaś gałąź nieładnie wygląda to wycinam i wyrasta nowa.
Nie ma sensu utrzymywać ich w miejscu do którego nie dociera słońce. Widzę to też na wierzbie płaczącej, tujach, malinach, itd.
A jak jakaś gałąź nieładnie wygląda to wycinam i wyrasta nowa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2023, o 16:31
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2023, o 16:31
Dziekuje za przeniesienie postu- poprosze o pomoc w identyfikacji problemu
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold