Asia
Możesz podesłać link do takiego systemu/węża o którym piszesz?kaLo pisze:Jakoś nie za bardzo mogę ogarnąć sens podlewania jednym czy dwoma kroplownikami krzewów o tak rozległym a
jednocześnie dość płytkim systemie korzeniowym jak borówka. Jeżeli krzew jest dość duży i ma przykładowo średnicę 1,5 m, to główna masa korzeni również zawiera się w kole o podobnej średnicy czyli na powierzchni ok. 1,8 m2. Jaką część tego obszaru mogą nawodnić 2 kroplowniki , 5-10%? i ile wody z tych 4l/h jest do wykorzystania przez krzew jeżeli jego korzenie nie wrastają głębiej niż 30-35 cm i niemal cała woda ucieka poza ich zasięg?? To już lepiej dać wąż nawadniający tzw. rozsiąkowy i zrobić nim ze 3 kółka wokół krzaka.
Takie zmiany pojawiają się przy niedoborach spowodowanych różnymi czynnikami jak susza, złe podłoże , szkodniki glebowe itp. Mogą to być także wirusy typu mozaikowa rozetowatość lub czerwona pierścieniowa plamistość.ROSARIUM pisze:Jakieś lekarstwo na mojego chandlera? Sadzony na jesień, bardzo słaby przyrost, zero kwiatów noi ten kolor. Mam 10 borówek wszystkie traktuje tak samo i ładnie rosną, tylko z ta jest problem. Ziemia rodzima zmieszana z kwaśna i ściółkowanie korą, w tym roku posypalam go malutka ilością nawozu.