Kristalon
Re: Kristalon
To ja wtrącę swoje 3 grosze, pisałem juz o tym rok temu w temacie pomidorów.
Na dalekim zachodzie chyba w stanach powstał bardzo ciekawy program fertygacji a raczej upraw typowo w wodzie w wiadrach "bucket" lub innych pojemnikach.
Używany do tego celu jest Masterblend tomato.
Ja wykorzystuje do tego celu Cristalon pomarańczowy, calcinit i sól emską w proporcjach 1:1:0,5
Poczytajcie o masterbeld tomato formula. Jest to kompletny zbilansowany zestaw pożywek.
Po wymieszaniu 1g:1g:0,5g w litrze wody jej parametry stabilizują sie w moim przypadku na poziomie 1500EC i pH 6.86 po prostu perfekcyjnie
Na dalekim zachodzie chyba w stanach powstał bardzo ciekawy program fertygacji a raczej upraw typowo w wodzie w wiadrach "bucket" lub innych pojemnikach.
Używany do tego celu jest Masterblend tomato.
Ja wykorzystuje do tego celu Cristalon pomarańczowy, calcinit i sól emską w proporcjach 1:1:0,5
Poczytajcie o masterbeld tomato formula. Jest to kompletny zbilansowany zestaw pożywek.
Po wymieszaniu 1g:1g:0,5g w litrze wody jej parametry stabilizują sie w moim przypadku na poziomie 1500EC i pH 6.86 po prostu perfekcyjnie
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory i Hydroponic Fertilizer Masterblend 4-18-38 efekt ? smaczne to nie jest ale kto komu broni
#Asprokol czyli po kristalonie też nie smaczne?
- asprokol
Nie po nawozie ale po sposobie uprawy.
Ja nie dzielę nawozów i nie podniecam się ceną czy nazwą. Najpierw badanie zasobności gleby później dobór nawozu. Działanie typu a Antek ma lepsze plony bo używa tego nawozu to absurd.
Nadmiar nawozu zasala podłoże i efekt jest odwrotny od zamierzonego. Nie ma idealnych nawozów "uniwersalnych" bo to co sprawdzi się na jednej działce na innej da ciała.
Przerabiałem lekcję pomidory i nawożenie fertylizacja, efekt nieciekawy smakowo.
Ja nie dzielę nawozów i nie podniecam się ceną czy nazwą. Najpierw badanie zasobności gleby później dobór nawozu. Działanie typu a Antek ma lepsze plony bo używa tego nawozu to absurd.
Nadmiar nawozu zasala podłoże i efekt jest odwrotny od zamierzonego. Nie ma idealnych nawozów "uniwersalnych" bo to co sprawdzi się na jednej działce na innej da ciała.
Przerabiałem lekcję pomidory i nawożenie fertylizacja, efekt nieciekawy smakowo.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
..."nawożenie fertylizacja" - możesz jaśniej napisać o co chodzi ??asprokol pisze: Przerabiałem lekcję pomidory i nawożenie fertylizacja, efekt nieciekawy smakowo.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- asprokol
Zrobiłem automatyczne podawanie nawozu (fertygacja). Pomidory smakowo przypominały te z marketu w najniższych cenach. Bezsmakowe wodniste.
Miałem do porównania pomidory bez nawozów podlewane jak już liście zwisały prawie zwiędnięte.
Różnica smakowa była tak duża że na skromnym ogródku warzywnym kilka krzaczków pomidorów i ogórków, nie mam już ochoty tego nawozić.
Teraz obornik koński na jesień i nic więcej.
Smak pomidora jest ważniejszy niż większe plony.
Miałem do porównania pomidory bez nawozów podlewane jak już liście zwisały prawie zwiędnięte.
Różnica smakowa była tak duża że na skromnym ogródku warzywnym kilka krzaczków pomidorów i ogórków, nie mam już ochoty tego nawozić.
Teraz obornik koński na jesień i nic więcej.
Smak pomidora jest ważniejszy niż większe plony.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawa informacja. I tak dosłownie w ogóle już potem nie nawozisz?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- asprokol
Nie nawożę pomidorów ani ogórków. Podlewam tylko z beczki odstaną wodą.
Żona kombinuje to doda paczkę drożdży i kilo cukru do beczek to wrzuci wiaderko węgla brunatnego.
Pomidory rosną w doniczkach a właściwie w donicach. Na jesień mieszam świeżą ziemie z obornikiem, leży sobie przez zimę a później ziemia w doniczkę i flance.
Żona kombinuje to doda paczkę drożdży i kilo cukru do beczek to wrzuci wiaderko węgla brunatnego.
Pomidory rosną w doniczkach a właściwie w donicach. Na jesień mieszam świeżą ziemie z obornikiem, leży sobie przez zimę a później ziemia w doniczkę i flance.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Można dodać dawkę krystalonu ( pomarańczowy) do oprysku na ZZ na pomidorach?. Oprysk Amistarem , profilaktycznie.
Asia
Asia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Pelasiu , można . Ja zawsze miksuję .
W tym roku za radą Ebabka podlałam swoje pomidory w okresie dojrzewania w miejsce
kristalonu rozpuszczonym siarczanem potasu . Efekt bardzo dobry , nawet Gourmandia
bez zielonej piętki .
Gieniu , dzięki .
W tym roku za radą Ebabka podlałam swoje pomidory w okresie dojrzewania w miejsce
kristalonu rozpuszczonym siarczanem potasu . Efekt bardzo dobry , nawet Gourmandia
bez zielonej piętki .
Gieniu , dzięki .
-
- Kontakt:
Dzięki, zmiksowałam i zrobiłam oprysk, zaryzykowałam. Mam siarczan potasu. W tygodniu nim podleje.
W tym tygodniu u nas ma nie padać. Temperatura w okolicach 22 stopnie.
Może ziemia trochę wyschnie. Macie jakieś sygnały o ZZ ? Panikować?
Asia
W tym tygodniu u nas ma nie padać. Temperatura w okolicach 22 stopnie.
Może ziemia trochę wyschnie. Macie jakieś sygnały o ZZ ? Panikować?
Asia
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Amistar stosować poniżej 25 stopni .
Jaka była temperatura podczas oprysku ?
Jaka była temperatura podczas oprysku ?
-
- Kontakt:
Nie było tyle. Pryskałam rano. Ale po południu z 26 stopni było
anulab nie strasz
anulab nie strasz