Dziękuję. A samo zwijanie się liści do środka, bez plam jak na poprzednich zdjęciach ?
Pomidory nie były niczym nawożone za wyjątkiem biohumusu ale to już dość dawno.
Zwijanie liści występuje tylko na niektórych krzakach.
zielonka10 To są ewidentne objawy braku pożywienia lub ewentualnie wody. A z czego one wynikają? Czy faktycznie brakuje im pokarmu w glebie , czy może jest czegoś za dużo i blokuje pobieranie. Napisz jak przygotowałaś i czym nawiozłaś podłoże przed posadzeniem. Bez tej informacji można dać błędną poradę. Rosną pod gołym niebem czy w tunelu/szklarni?
Witam. Czy ktoś może mi napisać co dzieje się z moimi pomidorami? Uprawa w tunelu, odmiana VP1 F1.
Rano były liście w porządku na wieczór na paru krzaczkach zaczyna robi się takie coś na pojedynczych liściach.
Brak informacji o zabiegach, wynika to jakby otrzymały coś w minionym czasie czegoś niekorzystnego, a nawet zostały zasilone i duża różnica między dniem, a nocą stwarza takie zaburzenia.
Zasilone około 2 tygodnia temu saletra wapniową. Ponad 3 tygodnie temu obornik granulowany i yara mila complex. Od tego czasu nic nie nawoziłem.
Liście obrywane od dołu tydzień temu.
Myślisz ze to nie żadna choroba? Pomidory Koralik wyglądają bardzo fajnie
Na Maliniakach liście od dołu żółkną i robią się jakby wyschnięte plamy. Co robić ? Zastosować jakiś nawóz?
Ok, Dzięki za podpowiedzi. Kupię dziś Florovit do pomidorów.
Jeśli to niedobory , to długo będzie trzeba czekać na poprawę kondycji roślin po nawożeniu?
To moja pierwsza uprawa wiec jestem zielony w temacie