Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej,przeznaczenie
Re: Jagoda kamczacka i jej smak
Witam. Byłem dzisiaj w ogrodniczym i zapytałem o jagodę k. Pani zażartowała, że jest i nawet spróbować można do syta. Odmiany Atut, Wojtek, Duet, Jolanta. Było masę dużych owoców, dużo opadniętych i ...jednak odrobinę gorzkie, nie jakieś niejadalne, ale gorzkie. Jestem odrobinę zawiedziony gdyż pierwsze trzy odmiany mam u siebie, jeszcze nie owocowały. Miałem nadzieje na inny smak gdyż mam świeżo kupioną Zojkę i jej owce były przyzwoicie słodkie. Mam też Ninfę i Siniczkę czy coś takiego. Może trzeba zbierać te opadnięte, w pełni dojrzałe.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sty 2015, o 17:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie pierzaste dziobaki opędzlowały mi wszystkie jagódki. No cóż pozostaje mi życzyć żeby poszły im na zdrowie a na przyszły rok okryć wszystko jak tylko zaczną się przebarwiać.
@tmf30 - nie, wicher czy burza jest w stanie strącić sporo niedojrzałych, tak samo ptaszyska, to że z ziemi wcale nie oznacza, że dobre
Chyba, że najpierw uprzątniesz co spadło samo i później sam strzęsiesz to masz dużą szansę na w miarę dojrzałe.

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
U mnie tylko Czelabinka sama opada chociaż do tej pory jeszcze wszystkie wiszą a jest tego pełno na sadzonych trzy lata temu krzewach. Większość odmian jest nawet ciężka do zerwania. Borealis się trzyma chyba najmocniej, Wojtek w sam raz.
Już niektóre jagody zaczynają smakować dobrze. Warto być cierpliwym przy tej roślinie bo jak się trafi na dobra odmianę to smak jest powalający, czasami nawet lepszy od borówek wysokich.
Ja mam jeden krzew na którym jagody się wybarwiały 2 tyg temu i jeszcze go nie ruszam choć wiem że większość osób już dawno by opyliło. Gdzieś tak za tydzień będą pyszne pomimo nutki goryczki która gdy jagoda nabierze słodkości wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie.
W tamtym roku kupiłem na targach w Minikowie dwa Leningradskije Velikany i Blue Velwet. Leningradskie okazały się inną odmianą ale o dziwo bardzo dobrą. Zero goryczki i słodkie już na wczesnych etapach dojrzewania. Z wyglądu liści bym obstawiał jakieś polskie albo kanadyjskie selekcje.
Bardzo dobry jest Vostorg i Silginka no i te odmiany które miały być Wojtkiem, Atutem i Duetem ale wyglądają trochę inaczej.
Już niektóre jagody zaczynają smakować dobrze. Warto być cierpliwym przy tej roślinie bo jak się trafi na dobra odmianę to smak jest powalający, czasami nawet lepszy od borówek wysokich.
Ja mam jeden krzew na którym jagody się wybarwiały 2 tyg temu i jeszcze go nie ruszam choć wiem że większość osób już dawno by opyliło. Gdzieś tak za tydzień będą pyszne pomimo nutki goryczki która gdy jagoda nabierze słodkości wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie.
W tamtym roku kupiłem na targach w Minikowie dwa Leningradskije Velikany i Blue Velwet. Leningradskie okazały się inną odmianą ale o dziwo bardzo dobrą. Zero goryczki i słodkie już na wczesnych etapach dojrzewania. Z wyglądu liści bym obstawiał jakieś polskie albo kanadyjskie selekcje.
Bardzo dobry jest Vostorg i Silginka no i te odmiany które miały być Wojtkiem, Atutem i Duetem ale wyglądają trochę inaczej.
Ło panie, ale dżungla
Ja w zeszłym roku opitoliłem pędy idące zbyt blisko ziemi, za płasko na bokach, cienkie zamierające we wnętrzu krzewu itp. Polecam, znacznie łatwiejszy dostęp, a plon bardzo nie spadł.

Re: Smak jagody kamczackiej
Aurorę próbowałem w tym roku posadzoną w kwietniu. Pierwsze owoce w czerwcu słodkie kiedy brało się kilka sztuk. Wody dostają codziennie. Dzisiaj przyszły od Krzewińskiego "Piękna i Bestia". Nie wiem jakie warunki miały ale nie urywały w smaku. Za rok dopiero będę się mógł o nich wypowiedzieć. A co może mieć wpływ na słodycz? Za mało wody, za dużo wody, nawożenie w okresie owocowania ferdygacją?
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Jaką odmianę jagody polecacie ?
Re: Jagoda kamczacka - polecane odmiany, smak jagody kamczackiej
Gdybym miał wybrać 3 odmiany z dziesięciu obecnie uprawianych wybrałbym :
Aurorę za jakość owoców, wczesne wchodzenie w owocowanie młodych roślin i plenność,
Indigo Gem za trwałość owoców i plenność i duży cukier predysponujący ją do wyrobu soków i wina.
Karinę lub Wojtka za wczesność i plenność.
Nie osypują. Mają zbliżony termin kwitnienia. Owocowanie rozciągnięte w czasie od końca maja do lipca.
Aurorę za jakość owoców, wczesne wchodzenie w owocowanie młodych roślin i plenność,
Indigo Gem za trwałość owoców i plenność i duży cukier predysponujący ją do wyrobu soków i wina.
Karinę lub Wojtka za wczesność i plenność.
Nie osypują. Mają zbliżony termin kwitnienia. Owocowanie rozciągnięte w czasie od końca maja do lipca.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Westwe, kiedy zaczyna kwitnąć Twoja kamczatka Amur. Pytam, bo mam Aurorę i chcę dokupić coś fajnego, kwitnącego w tym samym czasie.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Wszystkie jagody kamczackie kwitną mniej więcej w tym samym czasie. O zapylenie pod względem czasu kwitnienia nie warto się martwić, tylko trzeba zadbać o to żeby były krzaczki różnych odmian. Z odmian które mam u siebie (Aurora, Zojka, Borealis, Boral Beast, Boreal Blizzard, Boreal Beauty, Blue Banana) najbardziej zadowolony jestem z Boreal Blizzard, ma smaczne i duże jagody. Tę odmianę polecam.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Adam, czy owoce Boreal Blizzard opadają po dojrzeniu? Wpisałam ją na listę zakupów.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2020, o 07:55
Nie opadają. Warto je przetrzymać na krzaku jeszcze jakiś czas po wybarwieniu to będą słodsze, tylko trzeba uważać na ptaki ewentualnie zabezpieczyć siatką.
Re: Jagoda kamczacka cz. 4
Jakie odmiany polecacie ?
Dwa dobrze się zapylające Boreale : Blizzard i Beast. Z polskich Wojtek i Zojka.