Lilie-uprawa cz.7
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
Po co męczyć się z siatkami, powłażą korzenie i trudno potem przesadzić. Przerabiałam to i wychodzą z takiego sadzenia problemy. Wsadzam do gleby każdy pojemnik jaki się nadaje a najlepiej to kupuję 10 litrowe wiadra budowlane (koszt ok 6 zł mniej jak doniczka) dziurawię wiertarką ( 10-15 dziur na dnie) i kilka w koło na bokach i sadzę do gleby razem z liliami. Zanim posadzę takie wiadro to sypię na dół kamyczki i na tym stawiam lilie. Lilie przesadza się co 3-4 lata, ja niektóre przesadzam co 2 lata bo mają dużo przyrostów.
Pozdrawiam Ela
Witam, mam takie pytanie w zeszłym roku na przełomie lipca sierpnia posadziłem cebule lilii, niestety większość w tym roku nie wzeszła. Dzisiaj wykopałem kilka cebul które nie wzeszły i mam pytanie co z nimi zrobić ? Wsadzić z powrotem, czy wykopać wszystkie cebule i dać je do piwnicy i w przyszłym roku na wiosnę sadzić ? Bardzo proszę o odpowiedź.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zniechęciłam się bardzo. Wiosną przymrozek załatwił te delikatniejsze co zimowały w gruncie i zdążyły wystartować, a później ostępka lilianka poprawiła resztę. Tyle zachodu, cebule jesienią przesadzałam w nowe miejsca, przedtem porządnie opłukałam, odkaziłam i efekt praktycznie zerowy. Jestem obrażona i nowych sadzić nie będę. Liliowce są wdzięczniejsze za starania
Pozdrawiam Eugenia
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Lilie nie wytrzymają trzymania w piwnicy - cebule nie mają twardej okrywy i szybko wysychają. Obejrzyj wykopane cebule. Czy mają jakieś uszkodzenia? może jakieś larwy? Jeśli są w porządku to posadź je z powrotem najlepiej w jakimś pojemniku co by ich myszy nie wyjadły i jest szansa że w przyszłym roku wyrosną.Tropy pisze:Witam, mam takie pytanie w zeszłym roku na przełomie lipca sierpnia posadziłem cebule lilii, niestety większość w tym roku nie wzeszła. Dzisiaj wykopałem kilka cebul które nie wzeszły i mam pytanie co z nimi zrobić ? Wsadzić z powrotem, czy wykopać wszystkie cebule i dać je do piwnicy i w przyszłym roku na wiosnę sadzić ? Bardzo proszę o odpowiedź.
(Rozważ rozsypywanie dookoła środków na ślimaki - skubane potrafią skutecznie zeżreć wyrastające rośliny - jak i później pąki kwiatowe)
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Coś jest nie tak z moją lilią. Nie chodzi o to, że przekrzywiona, bo tak jest po burzy, ale o to, że nie kwitnie normalnie jak dawniej
a rośnie w tym samym miejscu .Zamiast kwiatów to sama łodyga i jeden kwiat, później długo nic i na czubku kwiatki.
Mieliście kiedyś coś takiego? Tuż za nią biała rośnie normalnie.
a rośnie w tym samym miejscu .Zamiast kwiatów to sama łodyga i jeden kwiat, później długo nic i na czubku kwiatki.
Mieliście kiedyś coś takiego? Tuż za nią biała rośnie normalnie.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Nie mam pojęcia, może koleżanki ekspertki od lilii Ci pomogą? Może w momencie zawiązywania pąków były marne warunki? Przymrozek silny? Moim nieźle dał popalić. a później ostępka i zostały jakieś niedobitki..,
Pozdrawiam Eugenia
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie to będą lilie ,gatunki ?
I tak dużo ,będzie piękny spektakl w ogrodzie .
Niebawem i ja będę dosadzam nowe ,z niecierpliwością czekam na dostawę .
I tak dużo ,będzie piękny spektakl w ogrodzie .
Niebawem i ja będę dosadzam nowe ,z niecierpliwością czekam na dostawę .