Identyfikacja roślin doniczkowych cz.6 od 2022 r.
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Paproć - prośba o rozpoznanie
Drodzy,
Zazwyczaj jak kupuję rośliny to wpierw oznaczam sobie w głowie co to za gatunek jeśli nie jest podpisany ... Teraz zrobiłem niestety inaczej.
Czy macie pomysł co to za gatunek paproci?
Młode przyrosty lekko miedziano-czerwonawe, sprzedawana w LM w dziale roślin do wnętrz.
Dziękuję z góry za pomoc!
Zazwyczaj jak kupuję rośliny to wpierw oznaczam sobie w głowie co to za gatunek jeśli nie jest podpisany ... Teraz zrobiłem niestety inaczej.
Czy macie pomysł co to za gatunek paproci?
Młode przyrosty lekko miedziano-czerwonawe, sprzedawana w LM w dziale roślin do wnętrz.
Dziękuję z góry za pomoc!
Kuba
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2021, o 07:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacja roślin doniczkowych cz.6
Dzień dobry!
Po pierwsze witam, bo właśnie dziś się zarejestrowałam na forum i od razu na dzień dobry proszę Was o pomoc w identyfikacji palmy. Dostałam ją tylko z informacją, że to palma i generalnie urośnie wielka. Osoba, którą ją wyhodowała (nie ta sama, co mi ją dała) podobno już niejedną taką wyhodowała i wszystkim pięknie rosną (boję się czy u mnie tez tak będzie...). Szukałam po internecie i najbardziej pasuje mi palma kokosowa - jeszcze jej nie przesadzałam, wiec nie wiem czy gdzieś tam w środku jest kokos. Kojarzy mi się, że było mi mówione, ze z ziarenka została wyhodowana, ale pewności nie mam ;/. Liście w dotyku ma grube i te wyżłobienia wzdłuż nich są wyraźne i grube w porównaniu np do areki.
Po pierwsze witam, bo właśnie dziś się zarejestrowałam na forum i od razu na dzień dobry proszę Was o pomoc w identyfikacji palmy. Dostałam ją tylko z informacją, że to palma i generalnie urośnie wielka. Osoba, którą ją wyhodowała (nie ta sama, co mi ją dała) podobno już niejedną taką wyhodowała i wszystkim pięknie rosną (boję się czy u mnie tez tak będzie...). Szukałam po internecie i najbardziej pasuje mi palma kokosowa - jeszcze jej nie przesadzałam, wiec nie wiem czy gdzieś tam w środku jest kokos. Kojarzy mi się, że było mi mówione, ze z ziarenka została wyhodowana, ale pewności nie mam ;/. Liście w dotyku ma grube i te wyżłobienia wzdłuż nich są wyraźne i grube w porównaniu np do areki.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Palma kokosowa? A wiesz jak wygląda owoc kokosa, z którego kiełkują te palmy? Na pewno to nie jest ta palma.
Prawdopodobnie to feniks daktylowy albo kanaryjski, ale w przypadku większości palm, dopóki nie wypuszczą liści właściwych, czyli podzielnych, nie ma szans na 100% identyfikację, gdyż wiele ma podobny kształt liści początkowych.
Pozostaje więc tylko czekać, co może potrwać nawet z parę lat.
Prawdopodobnie to feniks daktylowy albo kanaryjski, ale w przypadku większości palm, dopóki nie wypuszczą liści właściwych, czyli podzielnych, nie ma szans na 100% identyfikację, gdyż wiele ma podobny kształt liści początkowych.
Pozostaje więc tylko czekać, co może potrwać nawet z parę lat.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2021, o 07:44
Szukałam zdjęć w internetach i na jakimś blogu znalazłam prawie takie jak moja, pewności nie miałam ani trochę, dlatego szukam dalej. Nie pasowało mi też to, ze wyczytałam, ze kokosową najczęściej się sadzi z kokosa, a tu mi powiedziano, ze ta była z nasionka. Chciałabym mniej więcej wiedzieć co to jest, żeby zaraz się to nie nadawało do wyrzucenia, co niestety u mnie może być bardzo możliwe :/.
Dziękuję za wskazania co to może być, poczytam co i jak i może znajdę jakiś złoty środek, żeby o nią dbać.
Dziękuję
Dziękuję za wskazania co to może być, poczytam co i jak i może znajdę jakiś złoty środek, żeby o nią dbać.
Dziękuję
Hej!
Dostałam wczoraj kilka roślin i o ile części z nich nazwy znam, to kilka jest dla mnie trochę zagadką, bo nie bardzo wiem nawet wśród jakich roślin szukać. Wkleję więc zdjęcia i bardzo proszę o pomoc
Numer 1:
Czy to nie jest przypadkiem jakaś mniejsza zielistka?
Numer 2:
https://images89.fotosik.pl/518/58489c4aa053f0bagen.jpg
Tutaj nie mam pojęcia co to może być.
Numer 3:
https://images90.fotosik.pl/518/4da88e7bffda9e90gen.jpg
Czy to jest epiphyllum?
Numer 4:
To mi przypomina szczepkę draceny.
Rośliny pochodzą głównie z biura, co do części z nich otrzymałam sugestie, ale niestety, nie mam pewności. Jak widać na zdjęciach, nie są raczej w idealnym stanie i chciałabym rozpoznać gatunki z dokładnością co do odmiany, jeśli to możliwe, żeby móc znaleźć jak najwięcej informacji i zająć się nimi odpowiednio.
Z góry dziękuję za pomoc
Dostałam wczoraj kilka roślin i o ile części z nich nazwy znam, to kilka jest dla mnie trochę zagadką, bo nie bardzo wiem nawet wśród jakich roślin szukać. Wkleję więc zdjęcia i bardzo proszę o pomoc
Numer 1:
Czy to nie jest przypadkiem jakaś mniejsza zielistka?
Numer 2:
https://images89.fotosik.pl/518/58489c4aa053f0bagen.jpg
Tutaj nie mam pojęcia co to może być.
Numer 3:
https://images90.fotosik.pl/518/4da88e7bffda9e90gen.jpg
Czy to jest epiphyllum?
Numer 4:
To mi przypomina szczepkę draceny.
Rośliny pochodzą głównie z biura, co do części z nich otrzymałam sugestie, ale niestety, nie mam pewności. Jak widać na zdjęciach, nie są raczej w idealnym stanie i chciałabym rozpoznać gatunki z dokładnością co do odmiany, jeśli to możliwe, żeby móc znaleźć jak najwięcej informacji i zająć się nimi odpowiednio.
Z góry dziękuję za pomoc
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
1. Zielistka
2. Hippeastrum
3. Epiphyllum? To jest Peperomia.
4. Dracena marginata.
2. Hippeastrum
3. Epiphyllum? To jest Peperomia.
4. Dracena marginata.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzięki!
Epiphyllum mi zasugerowano, ale właśnie szukając w google czegoś więcej na ten temat, pogubiłam się już całkowicie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Epiphyllum mi zasugerowano, ale właśnie szukając w google czegoś więcej na ten temat, pogubiłam się już całkowicie. Jeszcze raz dziękuję za pomoc
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 mar 2020, o 15:09
Witam:)
Proszę o pomoc w identyfikacji rośliny, dostałam cebulkę tej rośliny jakieś dwa miesiące temu. Osoba która mi ją dała nie pamiętała jak się nazywa ta roślina, ale mówiła że lubi półcień/cień i że trzeba ją ściąć i wykopać na zimę, śmiała się że to taki ananas jakby. Teraz roślina ma wysokość ok 40 cm z doniczką faktycznie lubi cień i coraz szybciej rośnie, jest cała w takie dekoracyjne plamy, u podstawy plamy są fioletowego koloru a na górze czarnego.
Proszę o pomoc w identyfikacji rośliny, dostałam cebulkę tej rośliny jakieś dwa miesiące temu. Osoba która mi ją dała nie pamiętała jak się nazywa ta roślina, ale mówiła że lubi półcień/cień i że trzeba ją ściąć i wykopać na zimę, śmiała się że to taki ananas jakby. Teraz roślina ma wysokość ok 40 cm z doniczką faktycznie lubi cień i coraz szybciej rośnie, jest cała w takie dekoracyjne plamy, u podstawy plamy są fioletowego koloru a na górze czarnego.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Co to za roślinka?
Ja wiem
To Eksakum pokrewne (Exacum affine)
Iskra23, to Eucomis.