Kawon (arbuz) - część 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 12
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
arek9025 , chyba za wcześnie . Ja zawsze liczyłam by było nie mniej
niż40 dni , ale to zależy od odmiany .
brodus , ładne arbuzy i tak lużno .
U mnie gąszcz . Wczoraj trochę przerzedziłam , przy okazji wyrwałam kilka sporych
zawiązek . Tak przez pomyłkę , m. jak zobaczył .
niż40 dni , ale to zależy od odmiany .
brodus , ładne arbuzy i tak lużno .
U mnie gąszcz . Wczoraj trochę przerzedziłam , przy okazji wyrwałam kilka sporych
zawiązek . Tak przez pomyłkę , m. jak zobaczył .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 kwie 2020, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak by ktoś chciał zobaczyć jak to rosną arbuzy na dolnym Śląsku ,dodam że mam też nasiona od wokalna https://youtu.be/TL4_iFWW5_o
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Dziś udało mi się jakoś dotrzeć na działkę i strzelić parę fotek arbuzom, do których mogłem dojść.
Arbuzowisko jest już tak gęste, że pędy miejscami tworzą kilka poziomów w pionie
Do tego są tak długie, że owoce odmian z dalszego rzędu pojawiają się po drugiej stronie uprawy
Cream of Sascatchewan:
Asahi Miyako:
Zamaskowane Złoto Wolicy:
Nie mogę namierzyć na polu żadnego Rosario i Moon and Star, ale w tej gęstwinie cokolwiek ciężko wypatrzyć
Za to widziałem dwie "ciemne Alibaby" z nasion kupionych 3 lata temu na Allegro (miały to być zwykłe Alibaby, ale chyba coś się sprzedawcy pokrzyżowało), co mnie bardzo cieszy, bo 2 lata temu okazały się bardzo smaczne - lepsze nawet od oryginału.
Arbuzowisko jest już tak gęste, że pędy miejscami tworzą kilka poziomów w pionie
Do tego są tak długie, że owoce odmian z dalszego rzędu pojawiają się po drugiej stronie uprawy
Cream of Sascatchewan:
Asahi Miyako:
Zamaskowane Złoto Wolicy:
Nie mogę namierzyć na polu żadnego Rosario i Moon and Star, ale w tej gęstwinie cokolwiek ciężko wypatrzyć
Za to widziałem dwie "ciemne Alibaby" z nasion kupionych 3 lata temu na Allegro (miały to być zwykłe Alibaby, ale chyba coś się sprzedawcy pokrzyżowało), co mnie bardzo cieszy, bo 2 lata temu okazały się bardzo smaczne - lepsze nawet od oryginału.
- Kabomba
- 500p
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gumis, obejrzałam Twój filmik na tubie, te "żółte przebarwienia" co masz na liściach arbuzów nie wymagają żadnych oprysków, bo to są liście odmiany Złoto Wolicy i to jest ich cecha charakterystyczna. Takie mają być i takie będą, chyba że je spryskasz zieloną farbą ;)
Bardzo ładne masz arbuzowisko
A propos Złota Wolicy - ktoś tu kiedyś pytał "kto wymyśla takie nazwy" - ja myślę, że ten, kto stworzył odmianę. Złoto Wolicy zostało wyprodukowane w miejscowości Wolica, a że jest to arbuz o żółtej skórce, to stał się "Złotem".
Bardzo ładne masz arbuzowisko
A propos Złota Wolicy - ktoś tu kiedyś pytał "kto wymyśla takie nazwy" - ja myślę, że ten, kto stworzył odmianę. Złoto Wolicy zostało wyprodukowane w miejscowości Wolica, a że jest to arbuz o żółtej skórce, to stał się "Złotem".
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Wokan, pole arbuzowe jak marzenie Chyba będziesz musiał rwać w tym roku na wyczucie, ale pewnie znów będziesz wywozić to dziesiątkami lub setkami kilogramów
Ja wy to kurde robicie ze macie taki gąszcz już i takie owoce
U mnie z 45 krzaków nie dość że niektóre dopiero się zabrały, owoców mam może z 7 i to nie większe niż pomelo. Jedynie w szklarni mam 3 ładne owocki.
Ale pewnie to przez to że za obróbkę pola wziąłem się dopiero gdzieś w kwietniu, bez żadnego nawozu. No nic.. W przyszłym roku będzie lepiej mam nadzieje
U mnie z 45 krzaków nie dość że niektóre dopiero się zabrały, owoców mam może z 7 i to nie większe niż pomelo. Jedynie w szklarni mam 3 ładne owocki.
Ale pewnie to przez to że za obróbkę pola wziąłem się dopiero gdzieś w kwietniu, bez żadnego nawozu. No nic.. W przyszłym roku będzie lepiej mam nadzieje
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Czy ktoś z bardziej wtajemniczonych arbuzowych specjalistów podpowie mi co może być przyczyną żółknięcia liści ?
Na pewno to nie fuzarioza
Choroby grzybowe odrzucam , dodatkowo robiłem tydzień temu oprysk topsinu.
Liść żółknie ale nie więdnie , dodatkowo czy u was też usychają liście przy początku krzaka ? Nie jest tego dużo , może 2-3 liście , ale nie pamiętam jak to było umnie dwa lata temu .
Na pewno to nie fuzarioza
Choroby grzybowe odrzucam , dodatkowo robiłem tydzień temu oprysk topsinu.
Liść żółknie ale nie więdnie , dodatkowo czy u was też usychają liście przy początku krzaka ? Nie jest tego dużo , może 2-3 liście , ale nie pamiętam jak to było umnie dwa lata temu .
Piotr
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Ja sie az tak nie znam ale u mnie tez tak jest i rok temu tez tak bylo.
Obstawiał bym niedobory
Owoce intensywnie rosna są żarłoczne i roślina pozbywa sie najmniej potrzebnych lisci wyciagajac z nich co sie da.
Taka tam teoria niczym nie potwierdzona
Obstawiał bym niedobory
Owoce intensywnie rosna są żarłoczne i roślina pozbywa sie najmniej potrzebnych lisci wyciagajac z nich co sie da.
Taka tam teoria niczym nie potwierdzona
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Czyli jeśli nie mma możliwości dokarmić przez korzeń ( codziennie burze) to dolistny oprysk jutro zrobię z rana, azot się szybko wchłania.
Piotr
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Zeby nie bylo ja nie doradzam dokarmiania
Sam sobie odpowiedz czy byly dokarmione jak przygotowane grzadki.
Czy moze faktycznie im czegos brakować.
Ja nie dokarmiam ma starczyc tego co mają w ziemi
(Choc pomidory podratowalem potasem)
Ale jak moge to unikam sztucznych nawozow tak juz mam
Sam sobie odpowiedz czy byly dokarmione jak przygotowane grzadki.
Czy moze faktycznie im czegos brakować.
Ja nie dokarmiam ma starczyc tego co mają w ziemi
(Choc pomidory podratowalem potasem)
Ale jak moge to unikam sztucznych nawozow tak juz mam