Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kszyh00
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 cze 2020, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 8

Post »

@melody in home
Zdjęcie odrwotu liścia pomidora przy domu, to już sam domniemuję, ze grzybowe - pleśń na liściach czy coś tak
Obrazek

To pomidor z 3 zdjęcia na którym niby są te plamki,
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na moje oko nic szczególnego, oprócz tego że przy obecnej pogodzie królują choroby grzybowe.

Wracając do skręcania liści. Tyle co się dowiedziałem to takie deformacje liści mogą być powodowane przez wirusy lub herbicydy niesione wiatrem podczas oprysków w okolicy... pierwsze pomidory i od razu problemy... ktoś już miał takie coś?
Obrazek Obrazek
Kszyh00
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 cze 2020, o 11:23

Post »

Zapomniałem dodać, pomidory w gruncie
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jest początek alternariozy, zwiastuje niebawem zarazę ziemniaczaną. Do deformacji liści, to masz rację, wirus lub fitotoksyczność jakiegoś środka.
melody in home
50p
50p
Od: 2 lip 2017, o 23:08

Post »

Kszyh00 pomidory przy domu ewidentna brunatna plamistość liści. Mam nadzieję, że podjąłeś już odpowiednie kroki, bo ta choroba szybko postępuje.
Pomidory na działce - faktycznie na zdjęciu nie widzę tego, co wydawało mi się, że widzę na poprzednich. Chodziło mi o takie cętki jak na zdjęciu opisanym literą (c) na tej stronie https://www.semanticscholar.org/paper/P ... 1fc1ef46cc
Stawiam jednak na wirus , a nie herbicydy. Jeśli to jest ten wirus ( o którym myślę) to praktycznie wszystkie krzaki na działce są zarażone. Plony możesz spokojnie spożywać , ale nie zbieraj nasion z tych pomidorów. I w przyszłym sezonie postaraj się o nasiona z pewnego źródła.
pozdrawiam, Iwona
freak
100p
100p
Od: 2 lip 2008, o 23:57

Post »

Liscie moich pomidorów malinowych wyglądają jak na zdjęciu. Czy to normalne czy są chore? Pomidory nie byly niczym pryskane.

Obrazek

Obrazek
melody in home
50p
50p
Od: 2 lip 2017, o 23:08

Post »

Na zdjęciach widoczna wyraźna mozaika, a więc infekcja wirusowa. Plony są do jedzenia, ale nasiona nie są do zbierania, bo w przyszłym roku będzie to samo.
pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwsze pomidorki Candy Sweet Icicle zjedzone, teraz czekamy na inne odmiany.
Najsłabiej wypadła w tym roku Anna Russian i Liberty Bell ,który zbudował ładny krzaczek ale bez kwiatów.

Candy Sweet Icicle Owoce małe, w kształcie łzy, pomarańczowe w żółte paski, słodkie z nutką kwaskowości. Fajny pomidorek tak " na raz"

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zohus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2021, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ekopom pisze:zohus Niedobór azotu, widać to także po gronach kwiatowych.
Mogę prosić o wyjaśnienie na którym zdjęciu (gronie) widać owe zmiany świadczące o braku azotu i jak te symptomy wyglądają?
Mam pH gleby 6-6,5 to chyba nie za bardzo wchodzą w grę nawozy z gnojówki czy kurzeńca bo zakwaszę jeszcze bardziej.
Kupiłem saletrę wapniową i nią opryskałem dolistnie pomidory oraz podlałem roztworem 10g / 10litrów deszczówki. czy to wystarczy?

Mam jeszcze pytanie związane ze stosowaniem preparatu IF. Zrobiłem go 1litr zgodnie z przepisem. Czy całość wlać do opryskiwacza bez rozcieńczania i tym opryskać, czy pobrać jedynie jakąś ilość i rozcieńczyć z wodą. I jeszcze jedno, czy kwiaty i owoce też można tym opryskiwać. Rośliny są już duże i ciężko zrobić oprysk jedynie na liściach.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Z powodu niedoboru azotu masz liście wyrastające pod kątem ostrym, a grona obficie kwitnące i wyciągnięte. Tylko masz odmianę która dobrze zawiązała owoce, bo w innym przypadku powinny przy niedoborze azotu słabo zawiązywać. Nie orientuję się jak preparat IF działa
zohus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wygląda, że możesz mieć rację ponieważ na innych odmianach (a mam ich kilkanaście głównie rosyjskie) po dobrze zawiązanych gronach na pierwszym, drugim piętrze mam pustkę i mimo kwiatów praktycznie nie zawiązały się owoce. Rośliny jakby stanęły i dopiero na czwartym, piątym pięterku gdy zacząłem "kombinować" z nawozami coś drgnęło i zaczęły się pojawiać owoce. Już nie tak obficie jak na dole i rosną powoli. Bawole serce które jest poniżej to samo.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zohus
IF
150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o pojemności 1 l. Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % ( jeżeli jest ocet 6% to dodajemy 3ml) i dolewamy wody do objętości 1 litra. Następnie wstrząsamy do rozpuszczenia.. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. Do każdego litra cieczy do oprysku dodajemy 100 ml krochmalu .
Ja mam w swoim przepisie takie proporcje.
ilona58
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 17:11

Post »

PREPARAT IF

Potrzebne składniki:
skrobia ziemniaczana
kwas octowy 6% lub 10 %
jodyna

Przygotowanie krochmalu

Odmierzamy 2 szklanki wody tj ok. 0,5 litra . Półtorej szklanki wlewamy do naczynia w którym będziemy gotować krochmal a do pozostałej 1/2 szklanki wody wsypujemy pełną łyżeczkę od herbaty skrobi ziemniaczanej. Jeśli woda w naczyniu się zagotuje należy starannie wymieszać skrobię w szklance i wylać na gotującą wodę. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować ok minuty.

Przygotowanie preparatu

Do butelki o pojemności 1 l wlać ok 1/4 litra deszczówki, do tego dodać 100 ml świeżo zagotowanego krochmalu a następnie dodać 5 ml octu 6 % lub 3 ml octu 10 % Wymieszać krochmal z wodą i octem a następnie dodać 2 ml jodyny oraz uzupełnić deszczówką do objętości 1 litra. Wymieszać . W razie problemów z rozpylaniem dodać kilka kropel płynu do naczyń.
Ja stosuję ten przepis na IF
zohus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio. /jokaer

Czyli jak rozumiem cały litr zrobionego preparatu IF wlewamy do opryskiwacza. Nie tak jak dla PW (propionianu wapnia) którego pobieramy 2ml na / 1litr wody. Myślę, że warto by to dopisać do przepisu na IF gdyż nigdzie tej informacji nie spotkałem i jak widać są różne interpretacje. Nasuwa mi się tu jeszcze inne pytanie. Czy preparatami IF i PW opryskujemy całe krzaki pomidorów jak leci? Czy kwiaty, owoce też?
zohus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jonatanka pisze:Zohus
IF
150 gram propionianu wapnia i wsypujemy do butelki o pojemności 1 l. Do tego dodajemy 2 ml octu 10 % ( jeżeli jest ocet 6% to dodajemy 3ml) i dolewamy wody do objętości 1 litra. Następnie wstrząsamy do rozpuszczenia.. Do oprysku bierzemy tego koncentratu 2 ml na każdy litr cieczy do oprysku. Do każdego litra cieczy do oprysku dodajemy 100 ml krochmalu .
Ja mam w swoim przepisie takie proporcje.
jonatanka
Przedstawiony przez Ciebie przepis dotyczy preparatu na bazie propionianu wapnia czyli to przepis na PW nie na IF!
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”