PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 2 cz.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
ewao
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 gru 2008, o 20:02

Post »

Świetne zdjęcia :)

Fox "odgapiłam" pomysł i nowy karmiczek wisi i kusi.
Jak na razie u nas zjawiają się tylko sikorki.

Ujęcie "kruka" - cudne :)
Ewa
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podziwiam na bieżąco Wasze ptaszki :shock: . Dzięcioła przy słonince niegdy nie widziałam , ba! nawet na ogrodzie
nie widziałam ... jedynie w lesie . Fox, miałeś fuxa ! ;:215

Także rewelacją jest fotka jastrzębia ;:333 , szkoda tylko, że wśród tych gałęzi jest mało widoczny :( .
Pumko, czy byłaś świadkiem polowania na sikorki ? Czy sfociłaś go na drzewie w pobliżu karmnika ? To chyba duże drzewo, bo jastrząb atakuje z wysoka ?

A Jadzi zazdroszczę tak licznego stadka czyży - u nas ich nie widać , szkoda ! :(

http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,1076394,3,13,39579.html
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W okolicy w której mieszkam jest sporo ptaków. Jest blisko las i jeziora.
Raz zrobiłam zdjęcie orła.To sukces. Zrobiłam je stojąc na mojej działce. Przylatuje także błotniak stawowy, żurawie, bociany.
W okolicy jest dużo łąk więc mamy sporo małych ptaszków śpiewających (skowronki, świergotki, pokrzywnik, sikorki, itp), u sąsiadki w zywopłocie gniazduja wróble (lub mazurki) które razem z skowronkami sa niestety częstymi ofiarami moich kotów.
Oczywiście sa też szpaki i sroki, które atakauja inne ptaki (np. szpaki, gołębie, błotniaka) ale i mojego kota jak był mniejszy.

Orzeł
Obrazek
Błotniak Obrazek
Obrazek
Czapla
Obrazek
KBM
100p
100p
Od: 17 paź 2008, o 21:13

Nasi przyjaciele...

Post »

Dzięcioł walił w puszkę, bo daleko niesie odgłos. W ten sposób wytycza swój rewir. Czym głośniej, tym większy obszar.

A tu "mój" dzięcioł ma stanowisko do oprawiania orzechów laskowych.
Obrazek Obrazek
Próbowałem zrobić mu zdjęcie przy jego ciężkiej pracy, ale coś nie miał do mnie zaufania. Niesłusznie, bo za te orzechy nic od niego nie chciałem. :o
Bogdan
Reposit-10

Post »

fox pisze: ...

Aniu ja z ptactwem wszelakim obyty, a dzięcioł na słonince to faktycznie żadki widok, ale do sąsiada często przylatywał , siadał na metalowej sztycy od anteny TV i walił dziobem w zwrotnice antenową /puszka plastikowa 10x7 cm / to był dopiero widok, a słychać było na odległość :) Po za tym to dudka, kraskę, wilgę widziałem koło siebie, jastrzębie wszelakiej maści to u mnie normalka, zeszłej zimy to i bażant przychodził na podwórko na dożywianie, kiedyś kuropatwa uwiła sobie gniazdko w kępie irysa syberyjskiego :) Tak że mam co wspominać :)
I tego właśnie szczerze zazdroszczę :( . Jacy my mieszczuchy jesteśmy poszkodowani !!! ;:223
A czym człowiek starszy, tym bardziej docenia naturę we wszystkich jej wcieleniach.

Bogdan ma swojego dzięcioła, Rodusik nawet orła :shock: , błotniaka i czaplę w pobliżu ... buuuu ... ;:98
Grzegorz B

Post »

Mój sad też odwiedza dzięcioł, barwny akcent w szarym sadzie, ale takie orły, to już nierealne :roll:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Piękne zdjęcia. Szczególnie zdjęcie orła (zdjęcia Rodusik) - niestety jest za daleko i (przynajmniej ja) nie można go rozszyfrować, który to z orłów.
Na drugim zdjęciu to faktycznie błotniak stawowy, natomiast na trzecim - to myszołów.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

karpek - prawdopodobnie orzeł to bielik,bo kilka km. od nas jest udokumentowane gniazdo bielików.
Miałam problemy z rozszyfrowaniem tego trzeciego zdjęcia.Dzięki za podpowiedz.
Grzegorz B

Post »

A ostatnio taki mnie lokator odwiedził :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Cóż to ?
Reposit-10

Post »

Grzegorz B

Post »

Aniu , wiedziałem, że na Twoją wiedzę zawsze mogę liczyć :D Bardzo, bardzo dziękuję, moja wiedza znów się poszerzyła ;:26 ;:48 ;:49 ;:50 Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Już dawno nie widziałem takiego rodzynka jak trznadel.
Natomiast dwa dni temu nad moją głową (właściwie nad 4p. blokiem) przeleciał... kormoran. Byłem zupełnie zaskoczony ale to na 100 % był ów czarny łowca ryb. W prostej linii zmierzał nad zbiornik Goczałkowicki - muszę się upewnić, że one tam bytują (może - ktoś inny mnie upewni). Dzisiaj natomiast byłem świadkiem jak między blokami, prawie na chodniku - krogulec-łobuz złapał wróbla. Był to bardzo szybki atak, dobił go dziobem i momentalnie odfrunął...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Dzisiaj miałam szczęście 'ustrzelić' stado jemiołuszek ;:48

Jakość zdjęć nieszczególna :oops: , ale pogoda była pochmurno-mglista, nie miałam pod ręką statywu i fotograf ze mnie mniej niż przeciętny :oops:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Jagoda
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”