Niestety niskie temperatury spowodowały, że mandarynka przeszła w stan zimowania. Cieszę się, że przemarznięta palma przeżyła. Wytrzymała bez dogrzewania 2 tygodnie z temperaturami od minus 12 do minus 20 stopni. Wypuściła nawet kwiaty. Trzy z moich czterech palm mają kolby kwiatowe.
Na pewno się doczekasz. Wszystko zależy od wysokości pnia. Trachycarpus Fortunei zaczyna kwitnąć gdy wysokość pnia przekracza 1 metr. Mój Trachycarpus Wagnerianus ma pieniek o wysokości 0,6 metra i po raz pierwszy zakwitł.
Kilka moich roślin egzotycznych, na początku granatowiec właściwy
Marta nowe nasadzenia będą, lecz dopiero wiosną. Ketmie zaczynają kwitnąć. Na pierwszej fotce ketmia trójkolorowa, na drugiej milin szczepiony na pniu, na trzeciej owoc pomarańczy trójlistkowej, na czwartej owoce figi, na piątej owoce aktinidii (kiwi) i na ostatniej kwitnąca drugi raz w tym roku zaplatana w pień wisteria.
Niestety nie wiem ile moje palmy mają lat, u mnie rosną pięć lat. Przemarznięta palma miała pień taki sam jak aktualnie najwyższa palma. Teraz ma go o 10 cm. niższy.
Mandarynka jest już w szklarence gdzie przebywać będzie do wiosny
Bananowiec też jest już od dzisiaj w osłonie zimowej
Niestety w tym roku szybko przyszło zimno i trzeba okryć ciepłolubne rośliny. Dobrze, że chociaż te pół roku cieszą oko.
Ja póki co nie planuję okrywać niczego. Dopiero jak spadnie poniżej -5 to palma dostanie osłonkę
Pociągnąłem kable zasilające w prąd 4 reflektory podświetlające moje palmy. Dzisiaj zrobiłem próbę z podświetleniem jednej palmy. Nie chciało mi się czekać, aż będzie ciemno.