Być może nie pryskasz w odpowiednim terminie. Niestety na kędzierzawość trzeba pryskać Syllitem dokładnie w momencie rozchylania się łusek w pąkach. Wcześniej jeszcze miedzianem przy zamkniętych pąkach. Ja w tym roku przypilnowałem terminu i nie mam objawów mimo że wcześniej miałem.ania1590 pisze:Co roku mimo oprysków też mam takie. Powiem Ci co robię- biorę drabinkę i obrywam chore liście, obcinam sekatorem czarne końcówki pędów do zdrowego, następnie rozcieńczam mleko z wodą 1:1 i opryskuję dokładnie całe drzewko, za 2 tygodnie drugi raz. Wszystkie następne liście są piękne i zdrowe.
Brzoskwinia, nektaryna - choroby i szkodniki
- toolpusher
- 500p
- Od: 5 maja 2017, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nektaryna - choroby
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nektaryna - choroby
Już kiedyś o tym pisałam, po opryskaniu nektaryny i brzoskwini jesienią miedzianem a wczesną wiosną silitem pierwsze liście były zdrowe, ale 5-6 miały kedzierzawkę. I też wtedy obrywałam chore liście i opryskiwałam mlekiem z wodą 1:1. Do jesieni były piękne zdrowe liście. W poradniku prof.Wiecha "Terminarz ochrony na 2009 r" profesor też radzi aby chore liście obrywać.
ania1590
- Lubof
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2018, o 20:53
Choroba nektraryny Harco
Witajcie.
Moją nektarynkę dopadła dziwna choroba - liście w bardzo szybkim tempie pokrywają się czerwonymi plamami, a następnie usychają i odpadają.
Boję się, że stracę owoce. Drzewko było pryskane Syllitem, oraz Miedzianem w fazie pękającego pąka, oraz Mospilanem ok miesiąc temu, kiedy miałem na nim dużo mszyc.
Od tego czasu nie były wykonywane żadne opryski - rosło zdrowo, aż do ostatniego tygodnia.
Jak pomóc drzewku, co mogę zrobić?

Moją nektarynkę dopadła dziwna choroba - liście w bardzo szybkim tempie pokrywają się czerwonymi plamami, a następnie usychają i odpadają.
Boję się, że stracę owoce. Drzewko było pryskane Syllitem, oraz Miedzianem w fazie pękającego pąka, oraz Mospilanem ok miesiąc temu, kiedy miałem na nim dużo mszyc.
Od tego czasu nie były wykonywane żadne opryski - rosło zdrowo, aż do ostatniego tygodnia.
Jak pomóc drzewku, co mogę zrobić?

Re: Brzoskwinia, nektaryna - choroby i szkodniki
Twoje drzewko to brzoskwinia, a choroba to kędzierzawość liści brzoskwini. Dotyczy tylko brzoskwini i nektaryn. Tu jest odpowiedź co należy zrobić żeby tej choroby nie było https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 3#p6331873 .
Problem z brzoskwinią
Dzień dobry,
mam problem z brzoskwinią - po niedawnych ulewach (moje przypuszczenie) brzoskwinia (karłowata Honey Gold w doniczce na balkonie) zaczęła mizernieć.
Liście wyglądają na oklapnięte - wie wiem, czy to przesuszenie, czy przelanie.
Czy ktoś może coś poradzic na podstawie zdjęcia?
Dziękuję i pozdrawiam!

mam problem z brzoskwinią - po niedawnych ulewach (moje przypuszczenie) brzoskwinia (karłowata Honey Gold w doniczce na balkonie) zaczęła mizernieć.
Liście wyglądają na oklapnięte - wie wiem, czy to przesuszenie, czy przelanie.
Czy ktoś może coś poradzic na podstawie zdjęcia?
Dziękuję i pozdrawiam!

Wydaje mi się, że przelanie w połączeniu z wysokimi temperaturami. Mogła się zwyczajnie ugotować. Chyba za wiele nie można zrobić. Schować do cienia, poczekać aż ziemia przeschnie i albo sobie poradzi, albo nie.
Dziękuję - próbuję zatem i sam trzymam kciuki za drzewko! 
pozdrowienia

pozdrowienia
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Mam wrażenie, że to drzewko jest martwe. 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czili to nie żadna choroba tylko drzewko obumarło tej zimy?
-
Nie wiem czy tej zimy i czy uschło może jeszcze przed zimą. Nie mam nawet pewności że ono całkiem uschło. A w ogóle miało liście? Opadły przedwcześnie? Nie wiem z jakiego rejonu jesteś? Z północy, z południa? Mogą być jeszcze mrozy, ale ja bym nie wytrzymała i próbowała sprawdzić czy te gałązki są żywe czy uschnięte obcinając po kawałeczku aż do żywego. To trochę niebezpieczne - jeśliby było żywe i nadeszły mrozy. Te wykwity na pieńku są niepokojące. Coś takiego już spotkałam kiedyś, już dawno i źle mi się to kojarzy.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewko posadziłem w tamtym roku i rosło bardzo zdrowe aż do opuszczenia liści. Nie masz pojęcia oznaką jakiej choroby te wykwity?
-
Nie wiem, gdzieś już to widziałam. Zdrowo to nie wyglada, kojarzy mi się to z jakimiś zarodnikami. To drzewko musiało być już wcześniej czymś porażone, osłabione albo zranione. Pożytku z niego już nie będzie, nie wiem czy dobrze myślę, może nasza Jagusia sadowniczka odpowie?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Gruzełek cynobrowy, saprofit pojawia się na martwych częściach drzew, albo na drzewach słabych i chorych.