Echeveria
Re: Echeveria
A mam jeszcze pytanie: czy zamiast żwirku mogę dać do ziemi drobno potłuczone kafelki ?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmmm, szczerze mówiąc to pierwszy raz spotykam się z takim pytaniem.
Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie sprawdzony żwirek kwarcowy, a nie jakieś płytki.
Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie sprawdzony żwirek kwarcowy, a nie jakieś płytki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bo czytałam że można dodać potłuczoną cegłę albo np doniczkę ceramiczną i stąd moje pytanie
- norbert76
Potłuczona cegła, to nie kafelki, inny materiał. Doświadczeni hodowcy kombinują z różnym podłożem, ale w przypadku amatora najlepszy będzie żwirek.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dobrze, w takim razie jako amator nie będę kombinować i kupię żwirek. Dziękuję za odpowiedź
Stożek wzrostu echeverii
Dzień dobry
Kilka dni temu zamówiłam moją wymarzoną echeverię rainbow, gdy przyszła, okazało się, że najmłodsze listki odpadły w transporcie. Czy roślina z czasem puści nowe listki i będzie rosnąć?
Kilka dni temu zamówiłam moją wymarzoną echeverię rainbow, gdy przyszła, okazało się, że najmłodsze listki odpadły w transporcie. Czy roślina z czasem puści nowe listki i będzie rosnąć?
- norbert76
Re: Stożek wzrostu echeverii
To zależy czy po prostu odpadły same liście, czy został uszkodzony stożek wzrostu. Jeśli pierwsza opcja, to normalnie wypuści nowe. Jeśli to drugie, to powinna wypuścić nowe przyrosty, czyli się rozgałęzić w tym miejscu.
Przede wszystkim przesadź do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 1:2.
Przede wszystkim przesadź do nowego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 1:2.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Stożek wzrostu echeverii
Bardzo dziękuję za odpowiedź - trochę mnie to uspokoiło. ;) Nie jestem w stanie stwierdzić, czy stożek wzrostu nie ucierpiał, ale będę czekać na to, co wydarzy się dalej. Echeverię już przesadziłam do odpowiedniej mieszanki.
Eszweria zgnił korzeń
Chciałbym odratować eszwerię, której zgnił korzeń z powodu najpewniej przelania, co mogę zrobić? Odciąłem zgniłą część i nie wiem co dalej
- norbert76
Nic trudnego. Odetnij powyżej zgnilizny, przekrój ma być jasny bez plam. Jak będą jakiekolwiek, tnij wyżej. Jak przekrój będzie jasny, miejsce cięcia obsyp sproszkowanym węglem (ale nie jest to konieczne).
Pozostaw do solidnego obeschnięcia, z dzień, dwa.
Przygotuj w międzyczasie mieszankę ziemi i żwirku w proporcji około 1:2 - 1:1, drenaż z keramzytu oraz małą doniczkę. Połóż sadzonkę na podłożu.
Do czasu ukorzenienia nie podlewasz, tylko delikatnie spryskujesz podłoże co jakiś czas.
Pozostaw do solidnego obeschnięcia, z dzień, dwa.
Przygotuj w międzyczasie mieszankę ziemi i żwirku w proporcji około 1:2 - 1:1, drenaż z keramzytu oraz małą doniczkę. Połóż sadzonkę na podłożu.
Do czasu ukorzenienia nie podlewasz, tylko delikatnie spryskujesz podłoże co jakiś czas.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję ;)
- norbert76
Cóż, typowe błędy uprawowe:
Po pierwsze, brak słońca i światła przy zbyt wysokiej temperaturze. W tym okresie temperatura zimowania nie powinna być wyższa, niż 10 - 12 stopni. Ta reguła dotyczy zresztą większości sukulentów.
Po drugie, w okresie jesienno-zimowym sukulentów nie nawozimy w ogóle.
Po trzecie, pewnie zbyt żyzne podłoże. Powinna być mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku/perlitu w proporcji około 1:2, a znając życie na pewno takie nie jest. Ziemia dedykowana do sukulentów często jest zbyt żyzna (zbyt mało rozluźniacza).
Doniczka z odpływem, bo chyba nie. Powinien być odpływ i drenaż z keramzytu na jej dnie.
Poza tym Eszeweria w okresie wegetacji (wiosna - lato) powinna mieć słoneczny parapet, najlepiej południowy i żadnych rolet, żaluzji, itd. W tym czasie akurat podlewamy dużą ilością wody, tylko podłoże powinno całkowicie przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Masz zresztą wszystkie odpowiedzi w wątku.
Po pierwsze, brak słońca i światła przy zbyt wysokiej temperaturze. W tym okresie temperatura zimowania nie powinna być wyższa, niż 10 - 12 stopni. Ta reguła dotyczy zresztą większości sukulentów.
Po drugie, w okresie jesienno-zimowym sukulentów nie nawozimy w ogóle.
Po trzecie, pewnie zbyt żyzne podłoże. Powinna być mieszanka ziemi do sukulentów i żwirku/perlitu w proporcji około 1:2, a znając życie na pewno takie nie jest. Ziemia dedykowana do sukulentów często jest zbyt żyzna (zbyt mało rozluźniacza).
Doniczka z odpływem, bo chyba nie. Powinien być odpływ i drenaż z keramzytu na jej dnie.
Poza tym Eszeweria w okresie wegetacji (wiosna - lato) powinna mieć słoneczny parapet, najlepiej południowy i żadnych rolet, żaluzji, itd. W tym czasie akurat podlewamy dużą ilością wody, tylko podłoże powinno całkowicie przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Masz zresztą wszystkie odpowiedzi w wątku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta