Grusza - choroby i szkodniki
Re: Grusza - choroby i szkodniki
Hmm co do tych białych liści to może być coś fizjologicznego, a mogą być niedobory żelaza, magnezu, azotu. Chloroza ma różne powody. Jedyne wyjaśnienie pojawienia się białych liści jakie podają źródła pisane i które udało mi się znaleźć to oddziaływanie chloru na roślinę, ale czy to w Twoim przypadku jest możliwe? Np. podlewanie wodą z basenu itp. Poczekaj może ktoś się spotkał u siebie z czymś takim i coś jeszcze podpowie. A one dostały w ogóle azot lub jakieś inne nawożenie. Może to totalny brak azotu lub innych składników, a moze właśnie przenawożenie?
Drugie zdjęcie to podskórnik gruszowy. Zwalczanie Ortusem. Zwalcza się go przede wszystkim wiosną. Cofnij się w tym temacie i na pewno znajdziesz informację na temat tego szkodnika bo był dość szeroko, wiele razy omawiany.
Drugie zdjęcie to podskórnik gruszowy. Zwalczanie Ortusem. Zwalcza się go przede wszystkim wiosną. Cofnij się w tym temacie i na pewno znajdziesz informację na temat tego szkodnika bo był dość szeroko, wiele razy omawiany.
-
- 100p
- Od: 25 wrz 2011, o 23:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chora Grusza pomocy!
Proszę o pomoc, od 2 lat mam problem z gruszkami w jednym miejscu liście robią się białe i usychają gałęzie też :/ gleba Rędzina, nawożone Yara complex, kompost z trawy, nic nie pomaga.
Dostały też dolistnie magnez, tytan, krzem i aminokwasy dalej nic nie pomogło...
-- 24 lip 2021, o 16:44 --
------------------------------------------------------------
Miesiąc temu podsypałem siarczanem amonu żeby trochę obniżyć pH.
Połączyłam posty/jagusia111
Dostały też dolistnie magnez, tytan, krzem i aminokwasy dalej nic nie pomogło...
-- 24 lip 2021, o 16:44 --
------------------------------------------------------------
Miesiąc temu podsypałem siarczanem amonu żeby trochę obniżyć pH.
Połączyłam posty/jagusia111
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sądząc po ilości plamek jałowiec może rosnąc nawet kilka kilometrów dalej(literatura podaje odległość nawet 10 i 15km) i chodzi o jałowca sabińskiego. Praktycznie- pozostaje z plamkami się pogodzić. I tak gorsze bywają te czarne, które jak na razie Cię ominęły!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Choroba gruszy
Mam kilkuletnią gruszę Konferencję. Niestety jakaś choroba atakuje drzewo. Owoce spadają porażone chorobą. Na opadłych owocach widać pleśń. Proszę o pomoc.
Re: Choroba gruszy
Może jakieś szczegóły, zdjęcia. Na podstawie takiego opisu nikt nie odpowie bo nikt nie jest jasnowidzem.
-
- 100p
- Od: 16 lip 2017, o 00:35
Grusza zaraza
Proszę o opinię czy tą gruszę warto ratować czy ją wyciąć ?
Przez ostanie kilkanaście lat drzewo co roku ma plamy na liściach. Nie wiem czy to grzyb czy jakaś zaraza ale nigdy jej niczym nie pryskałem.
Chciałem ją wyciąć i zasadzić inne drzewo ale jeszcze się zastanawiam czy może jej nie ratować. Poprzedni właściciel mówił mi że drzewo do wycięcia.
z góry dzięki za pomoc .
Przez ostanie kilkanaście lat drzewo co roku ma plamy na liściach. Nie wiem czy to grzyb czy jakaś zaraza ale nigdy jej niczym nie pryskałem.
Chciałem ją wyciąć i zasadzić inne drzewo ale jeszcze się zastanawiam czy może jej nie ratować. Poprzedni właściciel mówił mi że drzewo do wycięcia.
z góry dzięki za pomoc .
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
To rdza gruszy - grzyb. Na temat napisano już sporo. najpierw Przeczytaj wątek a potem Sam zdecydujesz
Pozdrawiam Lucyna
-
- 100p
- Od: 16 lip 2017, o 00:35
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź
-
- 200p
- Od: 3 maja 2013, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.