Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
- leszkat76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie część 4
OK, myślałam że żółte to wszystkie jesienne, nie miałam pojęcia
że są odmiany letnie .Planuję dokupić jeszcze Poranną rosę i
Golden Queen i to będą jesienne ? Są w szkółce w której kupuję
sadzonki.
I jeżeli Fallgold jest letnia ,to może przyciąć jej czubek, żeby się
rozkrzewiła?
że są odmiany letnie .Planuję dokupić jeszcze Poranną rosę i
Golden Queen i to będą jesienne ? Są w szkółce w której kupuję
sadzonki.
I jeżeli Fallgold jest letnia ,to może przyciąć jej czubek, żeby się
rozkrzewiła?
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
Mam żółtą malinę Fallgold. Jest pyszna. Owocuje dwa razy. W lipcu na starych pędach i we wrześniu na młodych.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
- leszkat76
Więc jest powtarzająca , jak Polka. Zobaczę z resztą co z tego urośnie,
bo te sadzonki z marketów to często są ,,jajka z niespodzianką".
Mam dwie sadzonki malin jakiejś amerykańskiej, nie znanej mi odmiany
i w pierwszym roku też rosła bardzo wysoka i długo nie kwitła. Zakwitła
dopiero we wrześniu a owoce miała prawie na zimę.Miałam ją wykopać
ale zmieniłam zdanie , bo owoce miała przecudne .Duże , bardzo grube
i masywne,idealne do mrożenia i na przybranie do ciast i tortów i bardzo
słodkie. W tym roku krzaczki starsze i zaczęły kwitnąć dużo wcześniej
więc mam nadzieję na więcej owoców.
Seta jak tylko wypuści taką kępkę korzonka w głąb ziemi to można odciąć
tak z 10 cm nad ziemią.
bo te sadzonki z marketów to często są ,,jajka z niespodzianką".
Mam dwie sadzonki malin jakiejś amerykańskiej, nie znanej mi odmiany
i w pierwszym roku też rosła bardzo wysoka i długo nie kwitła. Zakwitła
dopiero we wrześniu a owoce miała prawie na zimę.Miałam ją wykopać
ale zmieniłam zdanie , bo owoce miała przecudne .Duże , bardzo grube
i masywne,idealne do mrożenia i na przybranie do ciast i tortów i bardzo
słodkie. W tym roku krzaczki starsze i zaczęły kwitnąć dużo wcześniej
więc mam nadzieję na więcej owoców.
Seta jak tylko wypuści taką kępkę korzonka w głąb ziemi to można odciąć
tak z 10 cm nad ziemią.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
Leszkat76, właśnie zauważyłam, że moja słodka ciemnożółta malina też jest powtarzająca - miała owoce na pędach dwuletnich i teraz widzę pąki kwiatowe na czubie najsilniejszego i największego pędu jednorocznego.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Dodam, że moja żółta była jedna, a jest ich siedem. Gdyby nie szpadel, to by było ich dwadzieścia siedem.leszkat76 pisze: Seta jak tylko wypuści taką kępkę korzonka w głąb ziemi to można odciąć
tak z 10 cm nad ziemią.
Inne kolory tak nie szaleją.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
- FikuMiku
SETA, nie strasz, moja rośnie w przedogródku - 100-metrowym przedogródku Miałam nadzieję, że zajmie stabilny kącik, a nie bezczelnie zaanektuje całość metrażu.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
- leszkat76
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co to za malina Amerykanka? Owocuje na jednorocznym pędzie? Jaki kolor owoców? Wpisuje w gogle i wyskakują mi nie maliny tylko kanapy
- FikuMiku
Pelasia, a nie chodzi po prostu o określenie odmian tak zwanych "amerykańskich"? Jest ich trochę, o różnych nazwach, pytanie którą autorka wrzuciła na zdjęciu, tak ładnie oblepioną owocami.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Może , nie znam malin, ogólnie mam jakieś stare u siebie letnie, ale che je wykopać i posadzić odmiany
Owocujące na pędach jednorocznych.
Mam już posadzona Proranną Rose - 2 sadzonki, 5 szt polana, 3 ładnie się przyjęły , a dwie jakiś dziwnie oklapły. Sadzone były w maju chyba , wiec zbiorów się nie spodziewam. Chcę jeszcze dokupić jakaś czarną malinę, chyba heban się nazywa i jeszcze jedna odmianę. Dlatego się zainteresowałam ,co to za odmiana. Mam ograniczone miejsce na mojej działce, ale muszę zrobić z tymi starymi malinami
bo są bardzo wysokie i mnie denerwują
Asia
Owocujące na pędach jednorocznych.
Mam już posadzona Proranną Rose - 2 sadzonki, 5 szt polana, 3 ładnie się przyjęły , a dwie jakiś dziwnie oklapły. Sadzone były w maju chyba , wiec zbiorów się nie spodziewam. Chcę jeszcze dokupić jakaś czarną malinę, chyba heban się nazywa i jeszcze jedna odmianę. Dlatego się zainteresowałam ,co to za odmiana. Mam ograniczone miejsce na mojej działce, ale muszę zrobić z tymi starymi malinami
bo są bardzo wysokie i mnie denerwują
Asia
- leszkat76
No właśnie, nie wiem .
Dostałam ją od sąsiadki a ona od koleżanki...Amerykańska , tyle wiem.
Owoce ma czerwone , duże ,grube ,słodkie ale dość późno dojrzewa
i ma okropne kolce. Owocuje na tegorocznych pędach.
Dostałam ją od sąsiadki a ona od koleżanki...Amerykańska , tyle wiem.
Owoce ma czerwone , duże ,grube ,słodkie ale dość późno dojrzewa
i ma okropne kolce. Owocuje na tegorocznych pędach.
Pozdrawiam Kasia
Kolorowo owocowo
Kolorowo owocowo
- FikuMiku
Pelasia, ale Polanie to pędów nie tnij po jesieni, bo ona owocuje dwukrotnie, latem na pędach dwuletnich, a jesienią na jednorocznych
Ja właśnie będę kilka krzaczków Polany jesienią sadziła w docelowym miejscu pod płotem w miejsce wyciętych tuj brabantów. Dostałam krzaczki od znajomej której się za bardzo rozrosły i na razie przechowuję je w dużych donicach produkcyjnych.
Ja właśnie będę kilka krzaczków Polany jesienią sadziła w docelowym miejscu pod płotem w miejsce wyciętych tuj brabantów. Dostałam krzaczki od znajomej której się za bardzo rozrosły i na razie przechowuję je w dużych donicach produkcyjnych.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Zdecydowanie nie polecam prowadzenie jesiennych malin na letnie i jesienne owocowanie. Najlepiej tylko jesienne.
Tworzy się gąszcz, ciasnota, wilgoć, letnie owocuja a przerastają je tegoroczne łodygi, brak przewiewu, z miejsca przyplącze się szara pleśń albo co gorsza zamieranie pędów malin. Szkodników tez nie brakuje. Owoce są gorszej jakości. Niejeden już eksperymentował i się chyłkiem wycofał. Najlepiej, jeśli już taka macie chcice na letnie malinki posadzić pare krzaczków takiej odmiany osobno. Ale w takiej odległości by się nie pomieszały, No byłby wtedy problem dla świeżakow bo starzy działkowcy wiedza, ze wycina się wszystkie pędy, które owocowały.
Tworzy się gąszcz, ciasnota, wilgoć, letnie owocuja a przerastają je tegoroczne łodygi, brak przewiewu, z miejsca przyplącze się szara pleśń albo co gorsza zamieranie pędów malin. Szkodników tez nie brakuje. Owoce są gorszej jakości. Niejeden już eksperymentował i się chyłkiem wycofał. Najlepiej, jeśli już taka macie chcice na letnie malinki posadzić pare krzaczków takiej odmiany osobno. Ale w takiej odległości by się nie pomieszały, No byłby wtedy problem dla świeżakow bo starzy działkowcy wiedza, ze wycina się wszystkie pędy, które owocowały.
Pozdrawiam! Gienia.